Hem > etnisk rensning, Ryssland, Utrikespolitik > Brev till den svenske FN-ambassadören Anders Lidén

Brev till den svenske FN-ambassadören Anders Lidén

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3134901 ”EU: Ryssland provocerade fram kriget

I dag läggs en EU-rapport fram som utreder orsakerna till förra årets femdagarskrig mellan Georgien och Ryssland. Enligt uppgifter kommer skuldbördan att fördelas på båda parter.

EU:s observatörer i Georgien har intensifierat patrulleringen av gränsen mot de georgiska utbrytarrepublikerna för att undvika ökade spänningar i samband med rapporten.

Georgien startade kriget i augusti 2008 men Ryssland provocerade aktivt fram händelserna och utnyttjade situationen när striderna väl var igång.

Det är de huvudsakliga resultaten som väntas i dagens rapport från den oberoende internationella undersökningskommissionen.

Enligt uppgifter som läckt ut i förväg kommer skuldbördan att fördelas på båda parter i konflikten.

Undersökningskommissionen började arbeta på uppdrag av EU redan i december förra året. 30 europeiska militär-, historie- och rättsexperter har samlat in material från myndigheter, krigsoffer och platser där konflikten utspelade sig.

Rapporten var tänkt att publiceras strax före årsdagen av kriget men har blivit två månader försenad efter att nya dokument blivit tillgängliga.

Både Ryssland och Georgien hoppas att deras argument kommer att få stöd i rapporten och på plats längs gränsen till de omstridda områdena Sydossetien och Abchazien patrullerar EU:s observatörer allt intensivare.

Det finns en oro för att EU-rapporten kommer att skapa ytterligare spänningar i regionen.

Frågan är nu hur EU ser på Georgiens anspråk på de båda utbrytarrepublikerna.

Ryssland har erkänt Abchazien och Sydossetien som självständiga stater och ökat sina ekonomiska, diplomatiska och militära kontakter med de båda republikerna.

Dessutom är det oklart hur Georgiens viktigaste bundsförvant USA kommer att ställa sig till EU-rapporten och om Georgiens sittande president Micheil Saakasjvili kan räkna med fortsatt amerikanskt stöd.

Fredrik Wadström, Moskva” Citat SR; Ekot

Jag har ända från start pekat på Georgiens stora skuld till femdagarskriget, så jag tycker att det verkar vara en bra och grundligt underbyggd rapport om man ska se till det realistiska och balanserade resultatet. Det är bättre än tidigare Europeiska ställningstaganden! Äntligen något som EU har gjort bra. Det är bara en sak; Den säger ingenting om huruvida Sydossetien och/eller Abchasien har rätten att utropa sig till självständiga stater eller inte. Den säger inte heller någonting om det scenario som kom efter det Georgiska intrånget i Sydossetien följt av det ryska motangreppet fram till idag. Jag har gjort ett försök till att dissekera händelserna och vem som har rätten på sin sida, lite mer än EU har gjort:

Som jag ser det så har Sydossetien och Abchasien en absolut rätt att bryta sig loss från Georgien så länge som de rättmätiga arvtagarna av landet, infödingarna i dessa två utbrytarrepubliker vill det, om de folkvalda infödingarna bestämmer att fria val ska äga rum i frågan om självständighet, och dessa val blir fria, rättvisa oberoende val, och oberoende från utländskt inflytande – omm (om och endast om) landet ifråga inte har varit föremål för en medveten omfattande strategisk inflyttning från annan inblandad nation i konflikten i ett nära förflutet, i det här fallet Ryssland eller Georgien, med ett tydligt mantalsutfall till någon sidas favör och som beräknas till av mig godtyckligt satta 20 procent över andra sidans främmande etniska befolkning, eller totalt 40 procent ryska och georgiska invånare med barn och barnbarn/barnbarnsbarn! Om det däremot finns en rysk eller Georgiskt etnisk befolkningsgrupp i regionen som daterar sig längre tillbaka än till mig godtyckligt satta 100 år (eller före ryska revolutionen i alla fall) så kan valet äga rum med tvingande giltighet för utfallet. Ett folkval om att tillhöra antingen Ryssland eller Georgien bör inte godtas som ett giltigt val, i synnerhet inte som det har förekommit etnisk fördrivning i ett nära förflutet.

Ovanstående gäller hypotetiskt Skåne från Sverige, eller Gotland från Sverige också för övrigt, även om jag inte tror att det blir Aktuellt, för man måste ju vara konsekvent. Det får då inte ske under påverkan, press eller trixande utifrån, för då gills det inte! Men, den som följer en sådan logisk linje måste då även erkänna att Kosovo har rätt att bryta sig loss från Serbien! Putin, jag sneglar åt ditt håll!

Den ryska skendemokratin och de ryska trupperna har begått flera övertramp sedan femdagarskriget i Georgien. De började med att förskansa sig inne i Georgien, sedan placerade de egna trupper i Sydossetien och Abchasien. Dessutom så har Ryssland, om inte deltagit i, så i alla fall blundat för etnisk fördrivning av Georgier i utbrytarrepublikerna. Och de har delat ut ryska pass till Sydossetier under det att Ryssland har gett Sydossetierna ekonomisk vinning för dessa. Det ska inte löna sig!

Så idag så måste jag ge mina sympatier till dem som en gång startade femdagarskriget – Georgien! Vid tillfället då kriget pågick för fullt och ca en månad därefter, så stödde jag Sydossetien och Ryssland, och jag anser fortfarande att de hade rätten på sin sida, ! Fast man måste skilja mellan skuldfrågan för kriget samt efterverkningarna av kriget, från Sydossetiens rätt till självständighet! Fast Sydossetiens rätt till självständighet är ju inte detsamma som Rysslands självtagna rätt att utöka sin maktsfär på Georgiens bekostnad, eller någon annans bekostnad. Med detta sagt så vill jag också säga att jag misstänker att Stalins hemland (Georgien) hindrades från att starta en etnisk rensning i och med Rysslands ingripande. Den hade ju redan börjat i inledningsskedet av kriget då Georgierna utan motivering angrep Sydossetiens huvudstad Tschinvali, 30 000 invånare, med raket- och stridsvagnsbeskjutning. Det talar verkligen för att meningen var att Georgien skulle fördriva invånarna från den mark som Georgien anser vara sin. Det fanns nämligen endast civilister där att beskjuta.

Men om Ryssland hävdar att sydosseterna har rätten att välja vilken nationalitet de själva ska få tillhöra, så måste med samma logik Georgierna ha lika stor rätt att välja om de ska tillhöra NATO! Är inte det rimligt, Putin? Annars ut ur utbrytarrepublikerna!

Roger Klang, Lund den 1/10/2009

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar