Hem > ekonomi, Inrikespolitik, Miljö, Utrikespolitik > Först till kvarn får först mala

Först till kvarn får först mala

16 juli, 2013

Makrillen kan orsaka EU-sanktioner mot Island och Färöarna

 

Allt nordligare simmande makrilllstim är på väg bli en stridsfråga mellan EU och Island och Färöarna, som fiskar allt mer av makrillarna.

I går gav flertalet av EU:s fiske- och jordbruksministrar stöd till EU-kommissionens planer på handelssanktioner mot de båda fiskenationerna.

Makrillstimmen vandrar runt i haven utan tanke på gränser mellan olika fiskezoner. Men indirekt kan klimatförändringar ligga bakom makrillstriden mellan EU och Island och Färöarna. Forskare tror att ändrade havstemperaturer gör att makrillen nu mer än tidigare vistas i de båda önationernas fiskevatten. Därför fiskar Island och Färöarna nu mycket makrill, med argumentet att andra sorters fisk har minskat i mängd.

Men att de båda länderna gör så utan att förhandla först om fiskekvoter har retat EU, och kommissionen vill nu föreslå handelssanktioner mot Island och Färöarna. Detta stöder en majoritet av fiske och jordbruksministrarna som möttes i Bryssel i går.

EU:s fiskekommissionär Maria Damanaki sa efter mötet med ministrarna att det ingen tid finns att förlora, och att ett sanktionsförslag snart kan väntas från kommissionen. Sveriges hållning har varit att hellre förhandla.

På mötet i går beslöt fiskeministrarna också om hur de vill fördela budgetpengarna ur EU:s  stödfonder för fiske, cirka 56 miljarder kronor för de kommande sju åren.

Pengarna föreslås fördelas så att det gynnar ett mer hållbart fiske. Men fördelningen ska förhandlas med EU-parlamentet. Där beslöt fiskeutskottet i förra veckan att jobba för att gynna nya fiskebåtar och en del andra förslag som kan gå stick i stäv med den nya fiskepolitikens ambitioner att fiskare inte ska ta upp mer fisk ur haven än naturen medger. SR:Ekot

Jag ställer mig på den lille mannens sida, Islands och Färöarnas sida. Hur kan EU sanktionera två små stater, har de ingen människokärlek i kroppen!!? Varför skulle Island och Färöarna, som ju är beroende av fiske för sin livnäring till skillnad från EU-länderna, förhandla om fiskekvoter med Europeiska Unionen? De är ju inte med i EU! Men vi vet vad vi själva har att vänta om vi på minsta sätt går emot EU här i Sverige – sanktioner. Sanktioner eller blockader mot oss svenskar och tyskar skulle jag vilja kalla en krigsförklaring. Island och Färöarna ser det säkert på samma sätt fast de står helt maktlösa. Först till kvarn får först mala gäller i alla andra sammanhang för EU där sydligare nationer har en geografisk eller teknologisk fördel gentemot t.ex. Afrika, nu när det drabbar dem själva så ändrar de plötsligt spelreglerna. ”Gå direkt i fängelse utan att passera gå” i realityspelet EU, och Island och Färöarna deltog inte ens i spelet utan var bara åskådare. Rompuy & Company har gjort det igen. Hoppas att de brinner i helvetet ondskefulla människor!

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 16 juli 2013