Hem > Inrikespolitik, skolan > Låt barnen leka vad de själva vill, utan genustvång eller fostran!

Låt barnen leka vad de själva vill, utan genustvång eller fostran!

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3134666 ”Skolverket föreslår att elva nya mål införs i förskolan.

Det är till exempel mål i matematik, naturvetenskap, språk och lek, som inte funnits tidigare.

Målen är skrivna så att det inte handlar om att mäta elevernas kunskaper utan att kunna mäta själva förskolans kvalitet i hur den främjar barnens utveckling.

– Leken är en av de viktigaste arenorna för barns utveckling och lärande, säger Kristina Wester, projektledare för uppdraget på Skolverket.

I dag finns 16 mål i förskolans läroplan. I förslaget har målen utökats till 27 stycken. De har grupperats i sex målområden, helhet & allsidighet, lek, skapande, matematik, naturvetenskap & teknik och språk & kommunikation.

Dagens läroplan har inte några må!l för området lek. I det nya förslaget ges leken däremot fyra mål.”

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3136003 ”…Språk är viktigt redan i dag. Nytt är satsningar på matematik och naturvetenskap och teknik och dessutom sätts mål inom leken. Där ska barnen till exempel stimuleras att använda sin fantasi och låtsas saker. Det anses bra för att utveckla empati och kreativitet. Sammanlagt föreslås 11 nya mål inom förskolan.

Målen är skrivna så att de kan utvärderas. Men det är inte barnens kunskaper utan förskolans förmåga att främja barnens utveckling som kommer att mätas. Tanken är ungefär som i dag, att leken ska vara viktig inom pedagogiken…”Citat SR; Ekot

Är det någon som tror att inte genuspedagogerna kommer att hugga på det här betet? Låt barnen leka vad de själva vill, utan genustvång eller fostran! Barn behöver inte stimuleras att leka! Ska det fostras något så ska det göras av föräldrarna. Man kan däremot lära barnen att det finns konsekvenser för barns övergrepp mot andra barn. Dit och inte längre kan jag sträcka mig, för det har med barnens säkerhet och trygghet på förskolan att göra.

Roger Klang, Lund den 30/9/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: