Hem > Filosofi, Media, Miljö > Konstgjort Liv? Snarare klistra och klippa!

Konstgjort Liv? Snarare klistra och klippa!

Craigh Venter på Syntetic Genomics säger sig kunna skapa konstgjort liv i laboratoriet snart. http://svtplay.se/v/2010815/vetenskapsnyheter?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2157938/sb,k108119,1,f,-1 Låt oss titta lite närmare på det där! Är det inte i själva verket en fråga om att ”klistra och klippa”? Det är inte mycket annorlunda än att klona, och kloningen samt stamcellsforskning har redan fått Nobelpriset!

Tekniken för att klona vuxna är i princip rätt enkel.

1. Från det djur man vill klona tar man en vanlig kroppscell. Ur denna tar man fram den cellkärna, där cellens alla arvsanlag (gener) ligger.
2. Sedan tar man ett obefruktat ägg från vilken hona som helst av samma art. Från detta ägg opererar man bort cellkärnan.
3. Cellkärnan från det djur som ska klonas förs sedan in i det kärnlösa ägget. På sätt får man ett ägg med en cellkärna, som inte bär sina egna arvsanlag utan arvsanlagen från den individ som ska klonas. (Detta kallas ofta kärnöverföring).
4. Denna äggcell läggs i en skål med näringsämnen, börjar dela sig och utvecklas till ett embryo.
5. Detta embryo planteras in i livmodern hos en fostermoder, där det utvecklas till en färdig unge.
6. Det klonade djuret föds.

Det nya är att man snart kan få celler att reproducera sig utanför ett ägg. På det sättet skiljer det sig från att klona. Det är den skillnaden som är Nobelprisstoff, och ingenting annat! Men först måste mänskligheten smaka frukterna av Craigh Venter´s Syntetic Genomics arbete, I form av medicin eller bränsle t.ex., skapat av konstgjorda encelliga organismer. I Alfred Nobels testamente står det uttryckligen:

“…the capital, invested in safe securities by my executors, shall constitute a fund, the interest on which shall be annually distributed in the form of prizes to those who, during the preceding year, shall have conferred the greatest benefit on mankind.

Men Craigh Ventor´s arbete imponerar inte på mig så mycket, i alla fall inte som det framställs – som skapande av liv. Hade han däremot skapat en konstgjord tvåkönad art, och i detta fall hade det verkligen varit fråga om att skapa konstgjort liv, som kunde reproducera sig, då hade jag blivit imponerad! Men dit är det lång tid innan vi kommer till, allt vi kan göra idag är för fan att klippa och klistra, precis som kloning och stamcellsforskning. Däremot så kan forskningen leda till medicinska framsteg och konstgjort bränsle, det förnekar jag inte, och det är ju sådant som leder till ett Nobelpris eftersom det är det som Nobelpriset handlar om – framsteg som leder till nytta för mänskligheten. Craigh Ventor´s arbete har potentialen att leda till större nyttor för mänskligheten än konstgjord befruktning och kloning/stamcellsforskning. Men alltihopa har det gemensamt att det är en manipulering av liv, det är inte skapande av liv!

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 9/1/2011

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: