Hem > President Barrack Obama, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Hamid Karzai gör självmål

Hamid Karzai gör självmål

10 mars, 2013

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5468870

I Afghanistan skärper nu president Hamid Karzai kritiken mot USA, och anklagar Washington för att samarbeta med talibanerna.

Hamid Karzai sa under ett tv-sänt tal att USA:s militär och talibanerna samverkar för att övertyga afghanska befolkningen om att utländska soldater behöver stanna kvar i landet också efter nästa år, när huvuddelen av de utländska styrkorna ska återvända hem.

Talibanerna dödar afghanska civila i USA:s tjänst, sa Karzai. Han sa också att USA och talibanerna har kontinuerliga förhandlingar i olika länder, bakom ryggen på regeringen i Kabul.

USA, vars försvarsminister Chuck Hagel just nu besöker Kabul, förnekade snabbt den afghanske presidentens anklagelser, och sa att de var kategoriskt falska.

En amerikansk general i Kabul sa också att Washington i tolv år försökt bringa fred och stabilitet till afghanska folket.

En planerad presskonferens med Hagel och president Karzai ställdes in.

Tidigare i veckan anklagade Karzai amerikanska specialförband och deras afghanska allierade för att ha dödat civila, däribland en universitetsstudent som hittades med halsen avskuren efter att ha gripits i den oroliga Wardak-provinsen, nära Kabul.

Efter incidenten beordrade Karzai att alla amerikanska specialstyrkor måste lämna provinsen.

Den bittra tonen i dagens afghansk-amerikanska ordduell kommer samtidigt som Kabul förhandlar med Washington om exakt hur många amerikanska soldater som ska vara kvar i landet efter 2014, och vilka regler som ska gälla för deras närvaro i landet.

Ser i mitt tycke ut som att Hamid Karzai gör självmål, vilket i sin tur betyder att han inte kan axla styret över Afghanistan efter att amerikanarna lämnar landet. Jag spår att talibanerna kommer att ta över landet nästan omedelbart efter att Amerikanarna lämnar.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 10 mars 2013

Annonser
%d bloggare gillar detta: