Hem > Uncategorized > Mormonkyrkan eller Svenska kyrkan

Mormonkyrkan eller Svenska kyrkan

Mormonkyrkan eller Svenska kyrkan

Man har som modern kyrka två val vare sig man är Mormoner, Katoliker eller Svenska kyrkan. Man kan antingen avsäga sig kyrkans tidiga lärdomar typ att skärselden drabbar alla som har fel tro eller att kvinnan är underordnad mannen, och att sedan hamna på defensiven och ända upp i en pseudokristendom, eller så kan man vidmakthålla att skärselden drabbar alla som har fel tro och att kvinnan är underordnad mannen och rakryggat stå upp för sin tro. Men att stå för kyrkans tidiga doktriner har sitt pris genom att man alienerar många människor, just detta är LDS stora dilemma.

Nu har Mormonkyrkan aldrig trott att människor hamnar i skärselden, men möjligen att kvinnan är underordnad mannen. Åtminstone i praktiken, då Mormonkyrkan tillämpade månggifte ända fram till 1890. Om inte det är att underordnas att för att inte lämnas utanför gemenskapen tvingas acceptera att man som kvinna är en bland många fruar till samma man så vet inte jag vad.

Mormonkyrkan är en sådan kyrka som rakryggat står för sin tro än idag, och på grund utav att kyrkan hävdar sig ha haft en Gudomligt ledd kyrka under mycket lång tid med ett avbrott på ett antal hundra år, så kan kyrkans idag levande profet, President Thomas S Monson, inte revidera kyrkans tro på månggifte under det förra seklet. Därför säger han ingenting om det, och nya medlemmar får reda på oklarheter om kyrkans historia på omvägar endast. Det finns en tydlig skillnad mellan Mormonerna på 1800-talet och dagens polygama utbrytare som FLDS, och det är att allt det som FLDS ledare Warren Jeffs säger verkar komma rakt från helvetet för vilken moralisk person som helst inklusive Mormoner på såväl som  1800-, 1900- som 2000-talet. De äkta Mormonernas tidiga historia är väl dokumenterad och man vet precis vad Mormonernas ledare sade i sina tal till kyrkans medlemmar redan under tidigt 1800-tal. Därför så kan man veta att trots månggifte så var Mormonerna högst mänskliga, ja till och med moraliskt och medmänskligt bättre än de flesta 2000-talsmänniskor i något land eller alla länder.

Men månggifte är fel, och jag kommer inte ifrån detta faktum som Gudstroende. Det är fel idag, och jag kan inte tänka mig att det var någonting annat än ett misstag av Kyrkan på 1800-talet. Men så får man inte säga som Mormon. Men gissa vad, jag säger det! Jag lever dock numera i utkanten av Kyrkan, jag vet att Profeten har sanningen i sin hand, men hade jag levt i mitten av 1800-talet så hade jag aldrig blivit Mormon på grund av deras seder med månggifte. Det var inte bara kvinnorna som drabbades, även unga män och tvivlare fick betala priset för seden med månggifte.

Man vill ju ha en fru som man älskar och som älskar en tillbaka, inte många fruar! Så säger nog 100 procent av alla dagens Mormoner.

Profeten hävdar sig inte vara en perfekt människa, inte ens en perfekt Kyrkans ledare har jag hört honom kalla sig trots att han är en Profet. Dock så måste kyrkans ledare lära sig att skilja mellan historia och religion. Var inte oärliga om kyrkans historia genom att förtiga den eller dölja hur många år som månggiftet i kyrkan existerade. Var Joseph Smith polygamist? Jag har aldrig fått reda på om det är så. När man är medlem av LDS får man bara reda på den historia om kyrkan som kyrkans ledare vill att man ska få reda på. Därför kommer det som en chock när man på omvägar konfronteras med kyrkans tidigare historia.

Med detta sagt så tror jag att det blir bättre resultat genom att kyrkans ledare står upp för det de tror på, och att det kanske är sådana som jag som får ta på sig att påtala eventuella svagheter i doktrinerna
från 1800-talet rörande månggifte. Kyrkans månggifte är faktiskt det enda som klämmer förutom apartheidpolitiken, som ju faktiskt genomsyrade hela det amerikanska samhället, men som i Kyrkan ändade 1978 genom ett dekret från kyrkans dåvarande profet. Det dekretet var ju faktiskt ett erkännande av den svarte mannens rätt till likaberättigande genom att han från 1978 kunde bli präst i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (Mormonkyrkan eller LDS). Om kyrkans ledare kan revidera det så kan de väl revidera den historiska månggiftesepoken?

Ingen kristen kyrka var en sann kristen kyrka på medeltiden, eller för den delen på 1800-talet till viss del. Men Mormonkyrkan är en sann Kristi Kyrka som följer Kristi bud idag, till skillnad från alla de kyrkor som valde den andra vägen och blev vänsterpolitiska rörelser. Som jag ser det så går det att få både och, en sann kyrka samt en modern kyrka med grunderna i evangelierna! Vem kunde i början av förrförra årtusendet slå sådana dunster i människor om att vi ska älska vår nästa? Vem kunde tänka ut en sådan intrig som det Kristus sade i sådana mörka tider där alla famlade i mörkret, och sedan gå i döden för det, om det inte var äkta vara? Inte ens idag på 2000-talet låter det sig göras. Kristus sade aldrig någonting emot månggifte, men han sade heller aldrig någonting för det.  Man får anta att allt Kristus sade sammantaget var nödvändigt, tillräckligt och inte ett onödigt ord för mycket. Om han inte sade det så var det sannolikt inte uppmuntrat av Gud. Det är mer än man kan säga om det gamla testamentet. President Monson; Jag önskar att du kunde erkänna att monogami är den enda acceptabla formen av äktenskap och göra det på samma sätt som när ni erkände den svarte mannens likaberättigande, med blicken framåt.

Jag kommer alltid att stöda Mormonkyrkan så länge som jag vet att deras ledare är goda människor som leder genom exempel! På sätt och vis så förlitar jag mig på dem för freden i världen, USA har förändrats till det sämre men LDS ledare står fortfarande för det som är gott. Jag gör mig inga illusioner, i händelse av ett krig mellan Sverige och USA så tror jag att många LDS-are kommer att känna sig manade att gå ut i krig mot oss. Då måste vi döda dem, men de kommer åtminstone till himlen!

Om ni inte tror mig om Profetens och Apostlarnas godhet så gå in på lds.org och lyssna på valfri Generalkonferens från de senaste åren! Jämfört med dem så är jag själv rena rama ogudaktigheten. (Jag bjuder på det!) Jag är god vän med en svart man runt 80-årsåldern från Nigeria. Han är med i JKK av SDH (LDS) och bor i Sverige, och han är i samma självuppoffrande godhetsklass som President Monson eller till och med bättre. Jag skäms när jag jämför mig med honom. LDS:arna lever som de lär och leder genom exempel.

Antingen så står man upp för sin kyrka i vått och torrt eller så gör man det inte. Men det betyder inte att man inte kan ha olika åsikter, för sådan är inte min kyrka. Det är bara det att vissa saker inte avhandlas inom kyrkans väggar.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 11 november 2012

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: