Bokbål för barnen 2012

Bokbål för barnen 2012

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5283104

Den klassiska seriehjälten Tintin är utrensad från biblioteket i Kulturhuset i Stockholm. Behrang Miri, som utvecklar Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet, anser att Tintinböckerna ger en nidbild med kolonialt perspektiv.

Enligt Miri ger Tintin-böckerna bilden att afrikaner är litet dumma, araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor.

Och Tintin kan få sällskap i papperskorgen. På kulturhusbiblioteket jagar man nu fler barnböcker med otidsenliga värderingar. skriver Dagens Nyheter.

Ja, Behrang Miri känner vi igen från sina kulturrasistiska inlägg i Metro. Är det inte lustigt hur kulturvärlden och SVT rekryterar sina medarbetare och chefer? Här ska vi alltså hålla bokbål 2012? Varför rensar han inte ut koranen till samma brasa, sådana nidbilder av oss otrogna som den ger? ”Jamen, det var ju bara för barnen”. Så lämpligt då! Av någon anledning så tror jag att Behrang Miri är en sådan som skulle ta en svensk blond liten fyraårig flicka in i bakrummet på biblioteket och… Jag tror inte att han ger ett vitten för svenska barn. Det är invandrarbarnen som ska skonas och svenskarna som ska sättas på plats, det är en flagrant maktyttring av en som inte borde ha makt helt enkelt. Olyckligtvis så har jag ingen makt, jag kan inte se en situation där den statligt finansierade kulturvärlden eller SVT skulle börja rekrytera högermänniskor helt plötsligt. Hegemonin snarare bara förstärks hela tiden, om det ens är möjligt.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 25 september 2012

 

Uppdatering den 25 september 2012:

Tintin-böcker får vara kvar på Kulturhuset

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5283614

”– Kulturhuset ska inte ägna sig åt att bedriva censur, och bara visa det som passar in i schyssta värderingar, utan även visa att det finns människor med andra uppfattningar, säger Madeleine Sjöstedt (FP).”

Så mina värderingar är inte schyssta, enligt Madeleine Sjöstedt? Jag skulle vilja kalla henne för den banala ondskan right back at her.

”Och nu backar alltså Kulturhuset och Behrang Miri. ”Beslutet har gått för snabbt”, säger kulturhuschefen Eric Sjöström och Behrang Miri, till TT Spektra.”

Betyder det att vi kan vänta oss en utrensning av Tintän (det är så namnet uttalas) i framtiden, men att det är för tidigt idag, så att de har en agenda? Kulturhuschefen har tydligen tagit Behrang Miri i örat. Nåväl, beslutet är reverserat och det är huvudsaken.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: