Agentskolan 4.

Nödvändigheter och uppdrags-agenter (försvarsmaktsanställda)

Nödvändigheter kan tvinga en mindre part att avslöja sin främsta taktik till sin främsta allierade när det egna landet anses hotat och utsatt för en främmande stormakt, så att den större allierade kan ställa om eller anpassa sin egen taktik, strategi och krigsmaterielproduktion. Ju mera beroende man är av sin allierade, desto mer är man tvungen att kunskapsöverföra av sin egen taktik, och av strategispelet som råder mellan olika parter i den egna regionen.

Bara en frilansande agent kan göra detta, arbetar man för försvarsmakten så är man oftast inte bemyndigad att göra det. Det krävs överläggningar inom försvarsmaktsledningen innan ett land kan göra ett sådant omslag i säkerhetspolitiken.

Skulle (alla) uppdrags-agenter agera så självsvåldigt så skulle snart alla veta allt om svenska förmågor, strategi och taktik. Fast det är bara vissa agenters föredragna allierade som är accepterade och tolererade av försvarsmaktsledningen, den allmänne soldaten och en överväldigande majoritetsbefolkning. Ur det försvårande förhållandet kommer det sig att man måste utesluta kommunister från försvarsmaktsledningen och officersyrket.

Men även en frilansande agent har en lojalitet, eftersom det krävs en lojal personlighet för att kunna ta ställning för någonting annat än den egna personens välbefinnande och den egna karriären. Har man ingen lojalitet så vet man heller ingenting om strategi, och det blir bara goja när dem försöker bilda sig en uppfattning om saker, vilket gör dem harmlösa. De som har en annan lojalitet än svensk kan vara farliga för vår säkerhet däremot.

Om du är försvarsmaktsanställd med en svensk identitet och har delgett en annan nation taktiska och strategiska insikter för svenska förhållanden så tala om det för din chef!

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 17 augusti 2012

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: