Hem > Brott och straff, Inrikespolitik > Norges Breiviklag importeras till Sverige?

Norges Breiviklag importeras till Sverige?

Utredning: avskaffa rättspykiatriska vården

http://www.dn.se/nyheter/sverige/utredning-avskaffa-rattspsykiatriska-varden

”Psykiatriutredningen har sedan 2008 arbetat med en översyn av lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, samt att lägga ett förslag till ny lagstiftning på området/…/

Att tillräknelighet är ett krav för att en gärning ska utgöra brott, innebär att en person som lider av allvarlig psykisk störning eller tillfällig sinnesförvirring, inte kan göra sig skyldig till ett brott, eller att gärningen i vilket fall inte räknas som ett brott.” Citat; DN

Detta är en bra lag så här långt. Bara otillräkneliga, och med otillräkneliga räknar jag inte mig själv i dagsläget, ska kunna tvångsomhändertas i vården. Andra som begår brott skall med den nya lagen få fängelse precis som alla andra brottslingar. Bravo Beatrice Ask, ni har lyckats med att göra någonting bra!

Utredningen föreslår också att de två tvångsvårdslagarna LPT och LRV upphävs och att lagstiftningen samlas i en enda ny lag.

Man vill också inrätta två nya myndigheter: Tvångsåtgärdsmyndigheten och Skyddsåtgärdsmyndigheten, där den senare ska reglera ”särskilda åtgärder”. Sådana kan sättas in för att skydda människors liv och hälsa, men ska inte vara en del av påföljdssystemet, står att läsa i betänkandet.

Här börjar det bli lite av en Breivik-Norgelösning. Att låsa in någon för så lång tid som man önskar, som myndigheterna godtyckligt anser att det finns en hotbild mot. Det är väl det som regeringen medvetet kallar ”särskilda åtgärder”, utan att uttrycka sig så väldigt klart? I själva verket så verkar det som om myndigheterna vill skydda sin egen makt utan att stå för det dem vill åstadkomma, som i Norge med Breiviklagen. Men om Skyddsåtgärdsmyndigheten som reglerar ”särskilda åtgärder” kommer att enbart syssla med skydd av andra medborgare än den dömde/otillräknelige så är det mer än Ok! Fast kommer inte Tvångsåtgärdsmyndigheten och Skyddsåtgärdsmyndigheten att gå in i varandra? Om så, vad är det då för mening med att ha två myndigheter? För att man får ansvarsfrihet för att man håller sig med politiska fångar? Det är lite tidigt att anklaga regeringen, men vi vet redan att Sverige är en illiberal demokrati så varför skulle dem inte. Och snart börjar ju ”big bang”, öppet hor i samhället simultant med en allmän ekonomisk kris i Sverige likt den sommaren 1990 unik för Sverige, som inleddes med blixt och dunder.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 6 april 2012

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: