Hem > Inrikespolitik, Media, Miljö, Ryssland, Utrikespolitik, Vladimir Putin > Vad hjälper det om varvet i Murmansk hade varit mer öppna med olyckan, den var ju redan ett faktum?

Vad hjälper det om varvet i Murmansk hade varit mer öppna med olyckan, den var ju redan ett faktum?

Vad hjälper det om varvet i Murmansk hade varit mer öppna med olyckan, den var ju redan ett faktum?

På sista tiden har SVT klampat in på ryska angelägenheter och förklarat Putin och hans regering odemokratiska. Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus! Putin tar i alla fall en risk att röstas bort, men statstelevisionens medarbetare sitter där dem sitter år ut och år in. Sveriges Television (inte mitt Sveriges television i alla fall!) har en pågående skitkastarkampanj mot Putin, tack vare mig kanske. De vill bara ha ett alibi för sitt eget odemokratiska agerande i Sverige, precis som om de var bättre än Putin, SVT har ju mycket makt och de kan inte väljas bort. De vill endast framstå i bättre dager och rättfärdiga sig själva, trots att de vet hur de är, bildar allianser och förfördelar folk, de vänder på varje sten, de använder sig av varje fint för att föra folk bakom ljuset och angripa andra individer och små grupper. När grupperna blir för stora och mäktiga så tar de till en annan taktik, utfrysning och ignorering.

Det har också rapporterats om branden i atomubåten Jekaterinburg efter ett svetsningsarbete i torrdocka. Det är ju så att vi svenskar önskar största möjliga öppenhet av andra. Men det finns ingen skyldighet för ryssarna att informera länsstyrelsen i Norrbotten (som om ryssarna skulle ha hört talas om den, snacka om navelskådning), i vart fall inte enligt Barentsavtalet. Barentsavtalet omfattar inte behandlandet av nukleära olyckshändelser.

Vi vet att Ryssland inte är speciellt öppna jämfört med många andra länder. Men då får vi väl vara lite pragmatiska! Även om vi skulle vara lite mer effektiva i Sverige än de är i Ryssland så skulle det nog gå till ungefär på samma sätt i Sverige som i Ryssland. (Tänk på dammsugarincidenten i ett av de svenska kärnkraftverken, hur lång tid tog det inte innan det kom ut, och även liknande incidenter i Sverige.) Det skulle bara inte ha dröjt riktigt lika länge i Sverige innan sanningen om en olycka i en svensk atomubåt hade kommit till allmänhetens kännedom. Så ryssarna är lite trögare organisatoriskt, men så vaddå???!!!! Om vi istället för att kontraproduktivt klaga på Ryssland är lite mer pragmatiska och hjälper ryssarna med sådant som vi är bra på, typ säkerhet. När vi har kunskaperna om hur man bäst ska gå tillväga där det involverar risker, varför hjälper vi inte ryssarna då om vi vill undvika sådana incidenter som Jekaterinburg i framtiden? Det ligger ju i allas intresse att inte atombränsle förorenar Ishavet. Det ligger ju i allas intresse att inte fabriker i Barentsregionen förorenar naturen. Det ligger ju i allas intresse att oljeindustrin i Ryssland och i Ishavet och i Barents hav, inte förorenar vattnen.

Det hjälper ju uppenbarligen inte att enbart kräva av Ryssland att ”nu ska ni vara mera öppna, fy skäms på er att vara så slutna”. Vad hjälper det om varvet i Murmansk hade varit mer öppna med olyckan, den var ju redan ett faktum? Vi måste se bakom sådana incidenter och deras dåliga och tröga alarmering och gå på grundproblematiken, att se till att olyckan aldrig äger rum!!!!! Och om den ändå äger rum så kan vi kanske förhindra att det tar 20 timmar att släcka den.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 18 februari 2012

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: