Hem > etnisk rensning, Ryssland, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Början av andra världskriget, russinen från ”Världens Undergång”.

Början av andra världskriget, russinen från ”Världens Undergång”.

http://svtplay.se/t/122817/varldens_undergang

Så sent som 1919 tog segrarmakterna från första världskriget ifrån Tyskland den ”polska korridoren”, en landtunga som förband Tyskland med Ostpreussen (nuvarande Kaliningrad). Den 1 september 1939 beslutade sig Hitler för att återta den polska korridoren och gick till angrepp mot Dantzig i norr. Två dagar senare förklarade först Storbritannien krig, och senare samma dag förklarade Frankrike krig mot Tyskland. Det chockade Hitler, men tärningen var kastad, andra världskriget hade startat. Den 20 september bombade Nazityskland Warszawa. Hitler och Stalin delade upp Polen emellan sig, tyskarna tog först västra Polen i anspråk, varpå ryssarna den 17 september gick in i och tog östra Polen i besittning. Förklarade britterna och fransmännen även Ryssland krig för det? Den mycket braa och ackurata franska serien ger ingen klarhet i det, men fransmännen sände tillsammans med brittiska styrkor sina Främlingslegionärer för att bistå finnarna då Stalin förklarade Finland krig den 30 nov 1939, ett krig som av finnarna kom att kallas vinterkriget. Så här skriver Wikipedia (Polens delningar) om den ryska ockuperingen, den så kallade fjärde delningen av Polen:

Tyskland gick in i Polen västerifrån den 1 september och Sovjet österifrån den 17 september. Det tyska anfallet föregicks av ett spänt diplomatiskt läge då Tyskland krävde att Polen skulle avstå den så kallade polska korridoren, en smal landremsa som förband Polen med Östersjön, till Tyskland.

Det sovjetiska intåget var däremot oväntat, och tolkningen av incidenten är en polsk-rysk kontrovers. Polska historiker betraktar intåget som en regelrätt ockupation och kränkning av folkrätten. En ockupation kräver dock att två krav uppfylls:

  1. att den gamla befolkningen lyder sin gamla regering och
  2. att man behåller sitt gamla medborgarskap.

Inget av dessa förhållanden gällde i östra Polen, då befolkningen röstade för ett införlivande i Sovjetunionen en kort tid senare. Den officiella sovjetiska versionen var att man ville befria den ukrainska och vitryska befolkningen, som utgjorde en majoritet i Polens östra provinser (minst 65 procent). Ett annat argument var att Polen var ett land i upplösning. Ytterligare en anledning var de sovjetiska kraven på området sedan polsk-sovjetiska kriget 1919-1921, där Sovjetunionen gjorde anspråk på det ryska tsarimperiets gränser samt hänvisade till att det besatta området motsvarade lord Curzons gränsförslag från 1920 (se Curzonlinjen). Uppdelningen 1939 överensstämmer i stort med Polens östra gräns idag.

I Europa var de brittiska nazisterna mycket aktiva innan partiet förbjöds. Den brittiske füehrern Aswold Mosely utmanade makten i London, men blev sedan internerad. Partiets slagord ”Stoppa kriget” kom från de tyska nazisterna, som vid den här tiden sökte en separatfred med Storbritannien. Nu var Churchill Londons starke man, och jag anser att han gjorde rätt som helt odemokratiskt internerade Mosely.

Churchill drev på de franska generalerna för att ”ententen” från första världskriget skulle gå till anfall mot tyskarna. En brittisk-fransk expeditionskår bildades i mars 1940, dess första uppgift var att hjälpa Finland mot Sovjetunionen, i vinterkriget som hade varat sedan 30 nov. 1939. Problemet var bara att Finland redan hade tvingats till en fredsuppgörelse med Ryssland den 13 mars 1940. Den 22 juni skriver fransmännen själva under ett stilleståndsavtal med Tyskland och den franska regeringen hade då flyttat från Paris till kurorten Vichy. Det hade gått snabbt. Här samlades den 10 juli, i stadens kasino, Tredje franska republikens parlament för sista gången och röstade för instiftandet av en ny konstitution och gav statens alla maktbefogenheter till marskalk Petain. Den franska republiken blir den nya auktoritära staten État français som kom att kallas ”Vichyregimen”.

Den 9 april 1940 invaderar Hitler Norge och Danmark. Det tog två dagar för den tyska armén att inta Oslo. Hitler ville skydda sina järnmalmstransporter från Sverige via norska Narvik. 50 procent av tyskarnas järnmalm kom per båt från det neutrala Sverige. Vintertid skeppades denna järnmalm ut från Narvik eftersom Bottenviken frös vintertid. Den fransk-brittiska expeditionskåren skeppas istället till Narvik den 16 april 1940. Efter en månads strider intogs Narvik och de allierade kunde utropa att de hade satt stopp för malmtrafiken i Narvik. Men expeditionskåren skulle tvingas överge Narvik.

Nu går vi bakåt i tiden lite: 4 miljoner franska män mobiliserades för att initiera kriget mot tyskarna, och hundratusen av dem skulle dö i kriget. 4 dagar efter krigsförklaringen den 3 sept 1939 gick fransmännen till anfall, offensiven gick 8 kilometer in i Saarland. Det blev tyskar som blev de första att fördrivas i andra världskriget. Den franska offensiven kom inte längre, utan utmynnade i små skärmytslingar. Man såg det fortfarande inte som ett riktigt krig utan trodde att allt skulle ordna sig. Fransmännen hade Maginotlinjen och tyskarna hade sin försvarsbarriär, ”Siegfriedlinjen”, mitt emot.

Frankrikes öde beseglades under tre avgörande dagar i juni 1940. Evakueringen av de allierade soldaterna i franska kuststaden Dunkirque den 4 juni förklarades av Hitler vara Tysklands nya nationaldag. 3000 franska soldater och officerare med afrikanskt ursprung arkebuserades av tyskarna efter att de hade tagits tillfånga, den 15 juni 1940.

Totenkopf har vunnit ökändhet för massakern i Le Paradis under den tyska invasionen av Frankrike 1940, där de sköt 50 brittiska soldater på fläcken vid vägkanten. Men vad är 50 man mot 3000? Helmuth Knöchlein, som hade befälet över den mindre tyska styrkan när den var i Le Paradis, påstod inför en militärdomstol i Hamburg senare att fienden hade visat upp en fiendeflagga och dessutom hade använt sig av dumdumkulor. Påståendena var ostyrkta och räddade inte Knöchlein undan galgen. Men det betyder inte att det inte var sant det Knöchlein påstod. Jag håller det för troligt. Någon annan tysk sade att britterna hade visat upp en vit flagg med hakkors på, men att de ändå hade fortsatt att skjuta på tyskarna. Afrikanerna hade gjort nada!

Tyskarnas mord på 3000 afrikanska soldater i den franska armén smäller högre än mordet på 50 britter! Dessa 3000 man har inte gett upphov till några sympatiyttringar av de allierade efter andra världskriget. Det är nästan glömt, och bland annat därför så uppskattar jag den här franska serien om andra världskriget mycket, som visar bilderna på de tillfångatagna afrikanerna och berättar deras historia.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 15/5/2011

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: