Hem > ekonomi, Ryssland, Vladimir Putin > Putin talar till en utvald elit. Jag måste svara på Putins utspel eftersom ingen annan svensk gör det!

Putin talar till en utvald elit. Jag måste svara på Putins utspel eftersom ingen annan svensk gör det!

Pavel Felgenhauer i Svensk Tidskrift http://www.svensktidskrift.se/?p=24552

I sin tredje årliga rapport till duman den 20 april, ett tal som inklusive frågor och svar tog fyra timmar, klargjorde premiärminister Putin sin ekonomiska och politiska långtidsagenda med sikte på 2020. Till skillnad från företrädarna medverkar han inte vid dumans sessioner utan samlar utvalda ledamöter och fraktionsledare då och då till möten i sitt Moskvakontor eller residens.

Huvudbudskapet var en beslutsamhet att behålla den hårda kontrollen ytterligare minst tio år och inte tillåta någon liberalisering eller ekonomiska “experiment”. Putin inledde med att hylla sin egen regim för att framgångsrikt ha lett Ryssland genom världens finansiella och ekonomiska kriser och styra landet på en väg som leder till uthållig tillväxt. I talet nämnde han länder i kris som Portugal, Grekland, Polen och de baltiska staterna och drog slutsatsen att ”politisk och ekonomisk svaghet leder till minskad nationell suveränitet”. Sådan ger utomstående utrymme att komma med råd som ”kan låta bra men är brutala diktat och inblandning i interna affärer”. Enligt Putin är alla dumafraktioner eniga om vikten av att bekämpa dessa utländska hot/…/

Jag tar ett utdrag ur stycket ovan: ”I talet nämnde han länder i kris som Portugal, Grekland, Polen och de baltiska staterna och drog slutsatsen att ”politisk och ekonomisk svaghet leder till minskad nationell suveränitet”. Sådan ger utomstående utrymme att komma med råd som ”kan låta bra men är brutala diktat och inblandning i interna affärer”.” Citat; Vladimir Putin

”politisk och ekonomisk svaghet leder till minskad nationell suveränitet” betyder att Ryssland inskränker de små staternas och de efterblivna staternas nationella suveränitet, i synnerhet om de inte kan stå upp för sig själva mot energijätten Ryssland.

”Sådan ger utomstående utrymme att komma med råd som ”kan låta bra men är brutala diktat och inblandning i interna affärer”.” betyder att de små och de efterblivna kan räkna med att om USA har en vänskaplig relation till, t.ex. Polen eller baltstaterna så får dessa länder skylla sig själva då Sovj… Ryssland stiftar lagar i deras länder eller på annat sätt tvingar på länderna självcensur och ser dessa länders rätt till suveränitet och frihet att yttra sig och agera efter eget samvete, som en rysk icke-fråga. Gör som vi vill, annars!

Ryssland behöver enligt Putin tio år av obruten lugn utveckling utan ”obehövliga liberala experiment eller social demagogi”. Lugnet kan tryggas om Putin får en obegränsad politisk, finansiell och ekonomisk makt i Ryssland. Då utlovas ”modernisering” i form av teknisk förnyelse av den ryska industrin, primärt den militära och dubbelinriktade, och en uppgradering av nationens basala infrastruktur, dock utan några ändringar av dess institutioner/…/

Ryssland behöver enligt Putin tio år av obruten lugn utveckling utan ”obehövliga liberala experiment eller social demagogi”. Betyder slut på den ”illiberala demokratin” (googla illiberal demokrati eller vet att en annan illiberal demokrati är Venezuela och jämför sedan dessa så får du en bra bild av vad en illiberal demokrati är för något, väsentligen ett land med någorlunda fria val som har samhällsinstitutioner inklusive media som motarbetar den demokrati politrukerna hävdar att landet har), hej diktatur! Illiberala demokratier är vår tids kommuniststater. Jag anser att även Sverige är en illiberal demokrati, den mest slipade av alla!

Den bästa garantin mot social och samhällelig oordning är om “folket ser att vi arbetar för att försvara deras intressen och ökar deras förmåner – då blir det inga problem.” Oppositionens politiska aktivister däremot är att jämföra med skadliga bakterier som ”finns även i friska organismer, och om vår motståndskraft försvagas kommer vi omedelbart att drabbas av någon slags influensa, men om vi behåller vårt sociopolitiska immunförsvar kommer ingen kvasipolitisk influensa att drabba oss.”/…/

Den bästa garantin mot social och samhällelig oordning är om “folket ser att vi arbetar för att försvara deras intressen och ökar deras förmåner – då blir det inga problem.” Citat; Vladimir Putin

Att staten ska öka medborgarnas förmåner är detsamma som kommunism. Problem följer, var så säkra! Jag trodde att det kommunistiska experimentet var ett avslutat kapitel i Europa, men folk (läs Putin) får tydligen bli hur dumma som helst. Det blir hans problem!

Till planerna hör att höja polisens och militärens löner, liksom stödet till pensionärer, läkare, lärare och andra offentliganställda som ses som de lättaste att kontrollera i befolkningen. De rika utlovas protektionism i form av tullar och kvoter för att hålla utländska industri- och jordbruksprodukter borta. En ekonomisk union skapas tillsammans med Vitryssland, Kazakstan och andra tidigare sovjetrepubliker. Utländska bolag ges en marknadsandel om de importerar kunnande, investeringar och teknologi för att producera i Ryssland. Många miljarder rubler ska gå till att köpa nya vapen och renovera den ryska vapenindustrin: ”En del teknologi och vapen ska köpas utomlands men utlänningarna vill inte sälja sina modernaste vapen.” Militärbudgeten får inte spenderas utomlands utan ska skapa jobb och utveckla nya teknologier i Ryssland. Och det är de höga energipriserna som ska betala alltsammans

”Utländska bolag ges en marknadsandel om de importerar kunnande, investeringar och teknologi för att producera i Ryssland.”

Med kunnande så menar nog Putin absolut inte mantal och invandring, snarare ritningarna till Mistral och andra utländska projekt i Ryssland. Dream on, Putin!

”Och det är de höga energipriserna som ska betala alltsammans.”

Jag tror inte att Putin kan skapa höjda energipriser, bara marknaden kan det, möjligtvis kan han införa transiteringsavgifter. Tur att vi svenskar inte är energiuppkopplade till den geopolitiska militärstrategiska gasledningen i Östersjön!

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 6/5/2011

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: