Hem > Brott och straff, ekonomi, etnisk rensning, Utrikespolitik > (Ice-save) Det finns ingenting sådant som en säker investering eller förvaltning!!!!

(Ice-save) Det finns ingenting sådant som en säker investering eller förvaltning!!!!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4454810

Inget nyval på Island

Statsminister Johanna Sigurdardottirs rödgröna regering har med knapp marginal överlevt misstroendeomröstningen i det isländska alltinget.

32 medlemmar röstade sent på onsdagskvällen emot det borgerliga Självständighetspartiets krav på nyval. 30 röstade för och en avstod.

Misstroendekravet kom efter islänningarnas nej till Icesave-avtalet i lördagens folkomröstning. 60 procent sade nej till regeringsförslaget om hur Storbritannien och Nederländerna skulle ersättas för internetbanken Icesaves konkurs 2008.

– Det var nära, men det blev en majoritet, sade en lättad Johanna Sigurdardottis efter omröstningen i alltinget.

Nu avgörs frågan med största sannolikhet i Eftas övervakningsorgan ESA. Det är en domstolsbehandling som enligt analytiker kan bli kostsammare för Island än den lösning som väljarna förkastade.

Totalt rör det sig om 36 miljarder kronor, motsvarande 108 000 kronor per islänning. Skulden uppstod när Storbritannien och Nederländerna kompenserade sina medborgare som förlorat besparingar hos Icesave.

För ett drygt år sedan sade över 90 procent av islänningarna nej till ett Icesave-avtal i en folkomröstning. Det avtal som förkastades i lördags var gynnsammare för Island än det förra.

”Misstroendekravet kom efter islänningarnas nej till Icesave-avtalet i lördagens folkomröstning. 60 procent sade nej till regeringsförslaget om hur Storbritannien och Nederländerna skulle ersättas för internetbanken Icesaves konkurs 2008.”

Kommentar: Varför röstade de för ett förslag om hur Storbritannien och Nederländerna skulle ersättas? Varför röstade de inte för ett förslag om; Skall Storbritannien och Nederländerna ersättas? Sannolikt för att Island bara är ett ytterst litet land som måste anpassa sin politik till de stora elefanternas, de vill inte trampa på någons tår, i synnerhet inte någon som har makten att krossa dem.

”Nu avgörs frågan med största sannolikhet i Eftas övervakningsorgan ESA. Det är en domstolsbehandling som enligt analytiker kan bli kostsammare för Island än den lösning som väljarna förkastade.”

Varför måste det med nödvändighet bli kostsammare när Efta avgör frågan? Det påminner om när ett blufföretag anmäler dig till kronofogden när du vägrar att betala för deras produkt eller tjänst som du kanske inte ens fått eller som kostar mer än du har fått besked om, och om du fått den så är den undermålig eller inte ens funktionsduglig. Du får inte själv säga din mening om vad du tycker om företagets metoder, produkten eller tjänsten till kronofogden, i alla fall inte utan att kronofogden skiter i det och skickar räkningen ändå. Om du inte betalar så läggs det lagligen på en massa avgifter för dig i storleksordningen ”hoppas att du inte betalar på ett år, så att vi får desto mer pengar i efterskott”. Det måste vara så (bortsett från att man kan diskutera nivån på kronofogdeavgifterna och ovanpå detta förseningsavgifter och vansinniga ockerräntesummor till företagen), annars skulle marknaden få stora problem eftersom kronofogden skulle överlarmas av veton från företagskunder och därmed skulle kronofogden växa till orimliga proportioner. Men Island är en stat, och produkten eller tjänsten är i mångmiljardklassen, man tycker att de skulle slippa förseningsavgiften och kronofogdeavgiften (GB:s och NL:s självproklamerade sådana). En privat kund har lika stora rättigheter som ett företag, det är bara av praktiska anledningar som man har det så mellan företag-kronofogde och köpare. Det finns ingenting sådant som en säker investering eller en säker förvaltning, inte ens om man sparar i madrassen för då kan en plötslig hyperinflation äta upp alla pengarna!!!! Varför begärs det då av den isländska banken att de skall tillhandahålla säkra investeringar och förvaltningar till sina kunder, nu så här i efterskott?

”Totalt rör det sig om 36 miljarder kronor, motsvarande 108 000 kronor per islänning. Skulden uppstod när Storbritannien och Nederländerna kompenserade sina medborgare som förlorat besparingar hos Icesave.”

Hur kan det ”uppstå” en skuld för att GB och NL bestämmer sig för att kompensera sina medborgare? Det finns ingenting sådant som en säker investering!!!!

Att säga att GB och NL, eller i detta fall EFTA, av praktiska inkassoanledningar lägger på en saftig summa för att Island har låtit ärendet gå till kronofogden, är att säga att GB och NL tar sig friheter mot ett litet folk. Det finns vidare inga anledningar till att lägga på saftiga ockerräntor på Island, som ju inte är själva den privata banken som stat ens än gång. Om någon ska juridiskt ställa någon till svars så är det Ice-savekunderna som ska dra den isländska banken inför rätta, och då blir banken försatt i konkurs. Men stater ska inte hoppa på en ministat i ett kapitalistiskt Europa! Det finns ingenting sådant som en säker investering eller förvaltning!!!! Den som vill vara säker ska investera i guld, säkrare blir det inte.

”För ett drygt år sedan sade över 90 procent av islänningarna nej till ett Icesave-avtal i en folkomröstning. Det avtal som förkastades i lördags var gynnsammare för Island än det förra.”

Detta är ett tillåtet tilltag för att locka Island att betala åtminstone en del av Ice-savepengarna genom att kapa summan en aning. Men om de i förväg låter islänningarna veta att summan kommer att stiga till mer än den initiala summan om de inte betalar den lägre summan, så innebär det att det är frågan om utpressning, vilket är straffbart i de flesta länder. Och det är fortfarande fel att kräva pengarna av den isländska staten i första rummet.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 14/4/2011

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: