Hem > ekonomi, Utrikespolitik > Ice-save, det finns ingenting sådant som en ”säker investering”!

Ice-save, det finns ingenting sådant som en ”säker investering”!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4447660

Enligt de första preliminära resultaten har islänningarna röstat nej till att betala de pengar som Nederländerna och Storbritannien kräver efter konkursen i Icesave.

Islänningarna röstade igår nej till att betala tillbaka 36 miljarder kronor till Holland och Storbritannien, efter den isländska banken Icesaves krasch för snart tre år sedan.

Det visade de preliminära resultaten som presenterades inatt.

Och nej-kampanjens talesman Viktor Vigfusson var förstås mycket glad och lättad.

– Vi är självklart nöjda, det här är ett bra resultat både för Island och resten av världen. Nu får vi se vad som händer, säger han.

För nejsidan var det vikigt att visa att man inte godtar att skattbetalarna ska betala för en privat banks misstag. Bankkunder i Holland och Storbritannien förlorade stora besparingar i samband med Icesave-konkursen. Det mesta av pengarna – mer än 90 procent kommer att kunna tas från bankens konkursbo, resten kan det komma att bli förhandling i internationell domstol om – kanske slipper islänningarna att betala helt, kanske blir summan större än den man röstade om igår.

Gårdagens nej väntas göra det svårt för Island att bli medlem av EU. Det kan också försämra landets möjligheter att få lån från den Internatinella valutafonden. Och det här oroar ja-kampanjens ledare Anna Margrét Guðjónsdóttir som var mycket besviken.

— Det här kommer att dra ut på tiden i flera år, och det är tråkigt. Jag hade hoppats vi hade kunnat avsluta det här nu.

Det är helt klart rätt att ett land inte ska behöva betala för att ett privat internationellt företag är oansvarigt, i detta fall en bank, i alla fall inte när det innebär landets bankrutt. Man kan inte gå in och garantera det egna folkets frivilliga dåliga investeringar i legala företag i andra länder, i ett land, när man garanterar sina egna medborgares pengar med dessa företagsledares landsmäns själva existens! Det finns ingenting sådant som en ”säker investering”. Bullying är vad det är! Island har mitt moraliska (och om jag får bestämma – militära) stöd.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 10/4/2011

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: