Hem > Inrikespolitik, Miljö, Ryssland, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Det geostrategiska läget efter naturkatastrofen i Japan

Det geostrategiska läget efter naturkatastrofen i Japan

Jag tänkte skriva om betydelsen av katastrofen i Japan för Sveriges del när det gäller Rysslands strategi med Mistral m.m., i och med att konflikten om Kurillerna tillsynes har lösts för Rysslands del för lång tid framöver. Jag menar; Konflikter handlar om mötet mellan människor (med betoning på Män), och här har japanernas fasad gentemot ryssarna avletts på grund av katastrofen, alltså självdör konflikten när japanerna blir introverta, och ryssarna får hållas troendes att de har segrat. Kalla konflikter handlar naturligtvis också mycket om psykologi, t.ex. inaktiva antal (och kvalitet och verkansgrad) vapens inverkan på moralen på bägge sidor, på det sättet får verbala konflikter en fysisk dimension. Men det vet ni redan. 

Jag är förvånad över att inte någon redan har gjort den här kopplingen mellan katastrofen i Japan, Kurillerna, Ryssland och oss. Har det att göra med taktkänslighet gentemot japanerna nu i deras nationella kris? Jag tror inte att någon skulle kunna ta illa upp i Japan om en svensk skrev om hur katastrofen påverkade det geostrategiska läget! Katastrofen i Japan är ett typiskt exempel på sådant som ingen kan förutsäga men som alla vet måste hända förr eller senare, utan att de därför drar några säkerhetspolitiska slutsatser, men som kan kasta om stolarna säkerhetspolitiskt. Det skulle lika gärna kunnat vara Kalifornien det hände i. Kalifornien är due för en major jordbävning, över tiden med decennier, men inte drar vi några slutsatser om framtidens säkerhetspolitik av konsekvenserna av en massiv kalifornisk jordbävning som den 1905 för det. Inte sant? Men det kan hända imorgon. Den enda försäkringen är att ha ett stående starkt försvar.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 30/3/2011

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: