Hem > Sveriges försvar, Utrikespolitik > Aggressiv taktik för en gångs skull

Aggressiv taktik för en gångs skull

Följande är ett brev som gick till högkvarteret i november 2010, fast det gick inte in på bloggen då. Men det går in på bloggen nu. Jag har sedan dess insett att vi måste tänka på dem som ska ta över efter oss – afghanerna. Därför måste huvuddelen av striderna skötas av afghanerna själva.

”…Enligt planerna ska officeren transporteras till Sverige under lördagen.
Attacken mot patrullen skedde nära en by som heter Temorak, 45 km väster om Mazar-e-Sharif. Byn ligger i CharBolak distriktet vilket är ett stort problemområde i svenskarnas provinser.


Bomb exploderade

Där har skett fler attacker tidigare och flera tunga namn inom talibanernas skuggregering i området kommer ursprungligen från byn Temorak.”

Olyckligt! Men bli inte paralyserade av händelsen och gå på som vanligt. Som vanligt fungerar uppenbarligen inte. Behåll initiativet (som jag misstänker att ni tagit till er till del av från mina senare mejl)! Om stället är problematiskt så utnyttja det till er fördel! Lägg er i bakhåll en relativt månklar natt på samma ställe. Kanske kan ni använda granatkastare, men inte någonting så väl synligt i närheten som ett stridsfordon 90, som dessutom inte kommer till sin rätt i ökenstrid. Det får bli en man mot man combat, om inte miljön runt omkring tillåter annat. Det ska inte vara så mycket månljus att talibanerna har fri sikt, men inte heller så mörkt att ni inte kan skilja fiende från civil med mörkerkikare, och inte så mörkt att talibanerna väljer att omedelbart ta till flykten, utan de ska ta till strid och bli dödade! Så håll inne med elden innan ni brassar på, ni vet vart de kommer att ta vägen före attacken – mot er! Annars kommer de strax tillbaka, nästa natt med säkerhet. Tillbaka kommer de i vilket fall, men ni kan upprepa attacken lite då och då. Låt en av dem ta sig levande tillbaka så han kan skrämma upp de andra talibanerna genom att bli ett levande uppskrämt ensamt vittne för dem. Chansen är stor att de beger sig in och ut ur byn Temorak snart sagt varje natt för att leta lätta byten. Möjligheterna till total framgång i ett bakhåll av oss på samma ställe är naturligtvis störst den första gången, eftersom talibanerna kommer att gå rakt i fällan med någorlunda stor sannolikhet. Därefter kanske vi får göra flera försök på olika strategiska ställen innan vi får ytterligare framgång. Men våra mödor vet inte talibanerna någonting om, de kommer att tro att vi har skickligt vetat om vart de skulle komma varje gång, och detta kommer att tära på deras moral, inte vår. Talibanerna kommer att tro att de har en spion ibland dem själva och vända sig emot varandra! Mycket demoraliserande.

Ni gör rätt som utvärderar varje enskild incident och gör allting annat grundligt, börja inte tvivla på er förmåga att göra saker på vårt sätt! Det är liksom vår ”thing”, och skulle vi totalt ge efter för amerikanarnas och britternas önskemål i någon fundamental taktik, typ som ni gjorde med en enskild pluton förra gången jag skrev till er om att ni försökte kringgå ett antal kullar med den plutonen, ja då skulle vi förlora inte bara med den nya taktiken, vi skulle förlora vår själ och alla fördelar vi har med vår egen taktik också. Men ni är, helt korrekt, dynamiska och kan utprova olika taktiker, som med den där plutonen härom sistens! Men man får inte glömma att vi är endast 500 man starka, jämfört med USA:s 100 000 man. Vi kan därför inte använda oss av deras usla (brist på) taktik för det mesta. Huvudsaken är att vi visar ett visst mått av aggressivitet så slipper vi de amerikanska och brittiska spaggarnas överlägsna spydigheter. Just därför är det viktigt att vi tar till det taktiska grepp som jag föreslår i detta brev, för att visa dem att vi kan göra saker och ting bättre än de kan! Det har tyskarna redan gjort. Det finns en nackdel med detta, och det är att amerikanarna kanske får för sig att lämna Afghanistan i vårt ansvar framöver. Som vi har lärt oss av andra världskriget så kan inte den bästa taktik i världen vinna mot överlägset mantal. Överlägsenheten i mantal måste dock vara ganska kraftigt för att talibanerna ska lyckas ta över totalt, under förutsättning att vi själva visar initiativ. Det mest troliga scenariot om amerikanarna lämnar, är att vi blir mer och mer kringskurna runt våra baser på grund av ständiga attacker mot våra fordon, tills vi inte tycker att det är meningsfullt att stanna kvar längre. Obs, det här mejlet går inte in på bloggen!

Mvh Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 19/11/2010

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: