Hem > Inrikespolitik, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Islamistisk Moderat medlem i Utrikes- och Försvarsutskottet! Själv är jag portad från att skriva mejl till regeringen, riksdagen och EU-parlamentarikerna. Hur fan tänker Reinfeldt?

Islamistisk Moderat medlem i Utrikes- och Försvarsutskottet! Själv är jag portad från att skriva mejl till regeringen, riksdagen och EU-parlamentarikerna. Hur fan tänker Reinfeldt?

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=12649&artikel=4111672

19 okt 2010, kl. 13:15. ÖB: Svenska styrkan fortsätter på samma linje

Vid lunchtid idag avslutades ÖB Sverker Göranssons möte med utrikes- och försvarsutskottet, där han uppdaterat politikerna om läget i Afghanistan. Han säger att han har ambitionen att afghanska styrkor själva ska kunna ta över 2014.

ÖB Sverker Göransson har idag träffat delegaterna både i utrikes- och försvarsutskottet och han har dragit alla detaljer om vad som har hänt den svenska styrkan under lördag till måndag.

Han har gett sin bild av läget till politikerna, något han ser som extra viktigt, eftersom utskotten delvis består av nytillsatta.

Politikerna har fått veta att svenska styrkan fortsätter att samarbeta med afghanerna och deras säkerhetsstyrkor och ÖB sade också att det möjligen kan behövas fler personer i den svenska styrkan, då framförallt sjukvårdspersonal.

ÖB gick inte i detalj in på några krav eller önskemål till politikerna, men sade att den ambition som framfördes på en konferens i Kabul i somras, om att kunna överlåta den militära styrkan till Afghanerna själva till 2014, skulle kunna vara möjlig, även om det är osäkert.

Samtidigt sade han att om Sverige skulle börja dra tillbaka sina trupper från Afghanistan redan nästa år så skulle det få direkta konsekvenser för hur Sverige ska lösa sina uppgifter där.

– Jag har gett uttryck för samma ambition som Kabul-konferensen att de afghanska styrkorna ska börja ta över från 2014. Jag har också beskrivit kvaliteten i de styrkorna för utskottet och utvecklingen av den går saktare än vad vi hoppats på, sade Sverker Göranson till TT.

Han förklarade också att den svenska styrkan fortsätter att mycket bestämt lösa de uppgifter man har.

– De är pressade men gör det på ett mycket bra sätt.

Ännu har inga reaktioner på ÖB Sverker Göranssons föredragning kommit fram, eftersom politikerna har deltagit i en minnesstund för den stupade svenske soldaten.

Men föredragningen har inte handlat särskilt mycket om den kommande propositionen där regeringen vill ha stöd för att utöka styrkan något med helikopter.

ÖB informerar i dag också statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om läget i Afghanistan.

 

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=12649&artikel=4113796

19 okt 2010, kl. 15:56. Reinfeldt: Reträtt nästa år inte möjlig

…– Det svenska närvarandet, tillsammans med ytterligare 46 länder, har sagt att ska vi möjliggöra att utvecklings- och biståndsinsatser når fram, och ska vi möjliggöra ett afghanskt eget ägarskap, då måste vi tydligare gå på talibaner och kriminella nätverk och inte låta dem få härja fritt och nyrekrytera. Det är den förändrade taktiken som möjligen kan beskrivas som att det blir sämre innan det kan bli bättre, säger statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt säger att han tror att den nya, mer riskfyllda taktiken är nödvändig för att Afghanistan ska kunna bli ett normalt, demokratiskt fungerande land. År 2014 räknar statsministern med att soldater kan tas hem.

Den rödgröna oppositionens gemensamma krav är att påbörja hemtagningen redan nästa år. Fredrik Reinfeldt säger att han till att börja med vill försöka övertyga Socialdemokraterna att bortse från partitaktik.

– Jag inleder samtal, tillsammans med Carl Bildt, med Mona Sahlin på torsdag. Vi har nära 10 år av bred samsyn mellan Socialdemokrater och allianspartier. Det var under en socialdemokratisk regering som närvaron beslutades och vi har ett antal propositioner som vi brett har kunnat stödja tillsammans. Min förhoppning är att det fortsatt ska kunna vara så, säger Fredrik Reinfeldt.

I riksdagshuset hölls vid lunchtid idag en minnesstund för den dödade svenske soldaten och överbefälhavaren Sverker Göransson hade dessförinnan i detalj gått igenom för ledamöterna i riksdagens försvars- och utrikesutskott vad som hänt den svenska truppen de senaste dagarna, och också hur säkerhetsläget ser ut i Afghanistan för den svenska styrkan.

Den 4 november ska regeringen komma med sitt förslag om den svenska afghanistanstyrkans framtid, en fråga som sen riksdagen kommer att ta ställning till.

Allianspartierna vill att den svenska truppen skall vara kvar, och har till och med sagt sig vara beredd att skicka dit fler soldater.

De rödgröna partierna presenterade före valet en överenskommelse om att börja dra tillbaka delar av styrkan redan nästa år, för att avsluta sitt uppdrag i Afghanistan 2013, och den överenskommelsen ligger fast, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin.

– Vi var medvetna om de risker som det här uppdraget för med sig när vi tog beslutet, och vi är fortsatt medvetna om de risker som de här internationella fredsinsatserna bär med sig, säger han.

Finns det ingenting i de senaste dagarnas händelser som gör att du tycker att svenska soldater bör finnas kvar där längre eller att det bör vara fler?

– När vi nådde den här överenskommelsen så sent som i augusti, så kände vi till hur säkerhetssituationen ser ut i Afghanistan, och det har inte förändrats.

Tror du att det kan bli en överenskommelse med regeringen?

– Vi har lagt vårt förslag. Det enda osäkra är vad regeringen vill. Då kan inte jag säga att det är möjligt eller sannolikt att vi får en överenskommelse med regeringen, för jag vet inte vad de kommer att föreslå. Så enkelt är det, säger Urban Ahlin.

Enligt ÖB, Överbefälhavare Sverker Göransson, är det inte rimligt att börja dra tillbaka delar av den svenska truppen redan nästa år.

– Inte utifrån det säkerhetsläge vi har och den nivån vi har för afghanska säkerhetsstyrkor, utan att man i så fall ändrar uppgiften vi har att lösa.

Varför går det inte att göra?

– Därför att förbandet redan nu, utifrån sin uppgift, har fullt upp att lösa den uppgift de började med mot afghanska armén och polisen. Det räcker inte till mer än så, säger överbefälhavare Sverker Göransson.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4145929

1 nov 2010, kl 11:49. Direkt från pressträffen om Afghanistanstyrkan

Regeringen presenterade i dag den överenskommelse man gjort med S och MP om den svenska Afghanistanstyrkan. Ekot rapporterade direkt från presskonferensen.

Som Ekot tidigare rapporterat vill man föra Sveriges närvaro i Afghanistan från en stridande roll till att bli mer stödjande.

Det var en av huvudpunkterna vid regeringens gemensamma pressträff med Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP).

– Överenskommelsen är tänkt att täcka hela mandatperioden och innehåller nio punkter uppdelade i tre delar, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Senast 2014 ska Sveriges insats ha övergått till den mer stödjande funktionen.

Redan 2012 ska en minskning av den svenska truppen kunna inledas. 2014 ska den vara avslutad.

Reinfeldt betonade dock att läget på marken måste ha en avgörande roll för insatsen.

– Vi ska också enas i mer långsiktig avsiktsförklaring. Afghanistan ska bära sin egen säkerhet, men vi ska ha en mer långsiktig plan vad gäller bistånd och annat, sade Reinfeldt.

På den punkten ser Reinfeldt ett längre åtagande än till 2014.

– Vår överenskommelse speglas i den proposition som regeringen lämnar på torsdag, sade Reinfeldt.

– Det behövs en ny inriktning för den svenska insatsen i Afghanistan, sade Mona Sahlin vid pressträffen.

Hon talade bland annat om övergången från stridande till stödjande insatser och vikten av utbildning och bistånd.

– Där tänker inte Sverige svika, sade Mona Sahlin.

– Jag känner en väldig tacksamhet över att regeringen har flyttat sina positioner. Det är bra att man möjliggjort en överenskommelse som den vi har i dag, sa Sahlin också.

– Det här är inte i första hand en kompromiss utan en ny strategi, sa Mona Sahlin också och beklagade att Vänsterpartiet valt att inte vara med.

– Miljöpartiet har hela tiden ställt sig bakom insatsen i Afghanistan. Jag är mycket nöjd med den här överenskommelsen, den ligger väl i linje med vad MP har begärt, sa språkröret Peter Eriksson.

– Vi tycker att frågor om krig och fred lämpar sig illa för hoppande majoriteter i riksdagen.

Det bistånd man kommit överens om ska bland annat fokusera på infrastruktur och arbete mot korruption, enligt Peter Eriksson.

Exakt hur många svenskar som kommer att finnas i den svenska truppen är ännu inte klart. 

 

Först har ÖB ett allvarligt samtal med Reinfeldt om vikten av uthållighet för att det afghanska folket inte ska behöva lida när och om vi drar tillbaka trupp för tidigt, sedan går denne Reinfeldt och förhandlar om tiden vi ska stanna i Afghanistan med Mona Sahlin, som företrädde de rödgröna?! Reinfeldt låter ÖB hänga ute, så att Göransson får alla nackdelar med makten i sitt knä, med allt vad det innebär för hans familj, samtidigt som Göransson förnekas beslutsrätten som Reinfeldt kapar åt från alla håll till sig själv. Reinfeldt är en feg odugling, och tillråga på allt så gör hans priviligierade kollegor i regeringen allt för att ingen ska få säga sanningen om Reinfeldt. Mig har de till exempel satt på spamlista så att jag inte kan skriva till vare sig flera riksdagsledamöter och departement längre, eller ens en enda utvald minister eller riksdagsledamot. Vilken clowncirkus! Ska Reinfeldt vara statsminister så får han också ta personliga risker.

 

Islamistisk Moderat politiker längst till vänster i Utrikes- och Försvarsutskottet

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=12649&artikel=4111672 19 okt 2010, kl. 13:15. ÖB: Svenska styrkan fortsätter på samma linje

Ser ni förresten vem som skymtar längst till vänster om ÖB i Utrikes- och Försvarsutskottet (i länken ovan och längst upp)??!! Den där Reinfeldt är den löjligaste figur, som låter denne islamistiske moderate politiker sitta i Utrikes- och Försvarsutskottet! Och mig har han portat från att göra mig hörd mejl-vägen. Hur tänker han?

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 1/11/2010 ”Alla vägar bär till Lund”

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: