Hem > Brott och straff, Inrikespolitik, Media > Vad sade SR; Ekot nu då?

Vad sade SR; Ekot nu då?

Förslag på stärkt yttrandefrihet?? SR; Ekot (s) fångar bollen strategiskt från Göran Lambertz (s), publicerat den 22/10 kl: 12:56. Läs noga:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4123052

”Förslag på stärkt yttrandefrihet för nya medier

Yttrandefriheten behöver stärkas genom att också nya medier och diskussionsforum på exempelvis nätet får grundlagsskydd. Därför föreslår i dag Yttrandefrihetskommittén tre olika modeller som gör att exempelvis också bloggare och internettidningar kan få bättre skydd.

– Nu förekommer en mycket stor del av alla yttranden på internet, och man kan verkligen fråga sig att det är rimligt om en tryckt tidning har bättre skydd än en tidning som har valt att lägga sig enbart på nätet, säger justitierådet Göran Lambertz, som leder utredningen.

I dag har exempelvis tryckta tidningar och radiokanaler en ansvarig utgivare som är juridiskt ansvarig för de uttalanden som görs. Dessutom har exempelvis offentliganställda som berättar något för de här medierna ett anonymitetsskydd.

Yttrandefrihetskommittén utreder nu hur den här typen av skydd också ska omfatta nya medier. Ett förslag är att alla organ oavsett teknisk form där någon tar på sig ansvaret för vad som sprids, ska få ett grundlagsskydd. Ett annat är att klassiska massmedier ska få skyddet automatiskt och nyare former om någon där tar på sig ansvaret. Lambertz ser fördelar med dessa modeller.

– Man kommer att veta hela tiden om ett yttrande är skyddat av grundlagen eller inte, och man kommer att hitta den ansvariga, säger Göran Lambertz.

En annan variant är att alla uttalanden som är journalistiska, syftar till debatt eller är konstnärliga ska få sådant här skydd. Det skulle stämma bäst med dagens EU-regler, men samtidigt betyda att om det blir en tvist måste någon avgöra om ett yttrande exempelvis är journalistiskt. Det är en nackdel enligt Lambertz.

– Det är en lite luddig avgränsning att säga att ett yttrande ska ha ett visst ändamål, och den lilla oklarheten gör att systemet inte blir enkelt, utan ganska krångligt.

Utredningen kan landa i att ingen av modellerna är tillräckligt bra och då får den i stället försöka anpassa dagens regeringsform och yttrandefrihetsgrundlag till moderna former av medier.”

Citat Mats Eriksson, SR; Ekot

Detta nya lagförslag (lagen diskuterades bildmedialt på nätet från PK, PublicistKlubbens hemsida, redan den 7 december 2009 eftersom Lambertz (s) är en del av yttrandefrihetskommittén såväl som tidigare Justitiekansler under regeringen Persson, det togs upp på PK återigen efter valet 2010, men det är tomt på diskussion om lagförslaget i statsmedierna, och i de privata medierna i övrigt har lagförslaget inte nämnts överhuvudtaget mellan hela den tiden från dec. 2009 fram till idag, så man undrar om det är TT som sålt denna viktiga nyhet till rea-pris som en liten pissnyhet för att styra opinionsbildarna som styr opinionenJ) för ”stärkt” yttrandefrihet för nya medier, är snarare ett sätt att förstärka möjligheterna att komma åt misshagliga bloggare för statsmakten, genom att inskränka deras yttrandefrihet och kanske göra dem juridiskt ansvariga för kommentarerna på deras bloggar. Ska vi slå vad om att regering och riksdag särskilt har som mål att sätta åt Sverigedemokratiska bloggare, göra dem juridiskt ansvariga för minsta känsloyttring i deras text och i kommentarerna på så sätt att yttrandefriheten i själva verket stryps åt ännu mer – för vissa – eftersom den nya lagen kommer att kopplas till Regeringsformens (grundlagen) lagen om hets mot folkgrupp, en lag som redan nu har föga demokratiskt egenvärde enligt många rumsrena debattörer typ Dick Erixon, och inte kommer det att bli bättre. Allt i syfte att få det att framstå som om det inte finns några verkliga invandrarfientliga strömningar alls, bara ett gäng nazister som för tillfället har tagit sig in i riksdagen genom att dupera några procent av väljarkåren. Inte heller får Sverigedemokrater utlopp för sina åsikter och känslor i traditionella statsmedier, som alla andra (förutom oss reaktionära) får, trots att statsmedias uppdrag borde vara att ge proportionerligt utrymme till alla, inklusive den mindre folkrörelse som heter Sverigedemokraterna och deras representanter i riksdagen. Det från även Sverigedemokrater tvångsfinansierade SVT/SR har återgått till strategin att tiga ihjäl och tysta Sverigedemokraternas röst i hopp om att de ska marginaliseras till nästa val, likt en gång Ny Demokrati, och frysas ut ur riksdagen för gott. I så fall får de nog skjuta Jimmie Åkesson först. Även jag betalar Radiotjänst för propaganda riktad mot mig själv, som den reaktionäre högerman jag är med svenska mått mätt, men inte med amerikanska. Jag gillade Ronald Reagan och har honom som förebild. Reinfeldt säger samma sak om Reagan. En av oss ljuger!

Man kan orda mycket runt deras resonemang i artikeln, men om man vill vara specifik i sitt svar så gör man bäst i att hålla sig till att jämföra inledningen – rubriken och ingressen (1) – som är själva huvudbudskapet i denna föga rapporterade notis i de statliga TV-medierna (de vill ju inte ha debatt i det här läget, samtidigt som de inte vill bli anklagade för att hålla inne med fakta, och då passar som så ofta annars SR; Ekot bra som skymundan-medium för en åtstramad rapportering om den viktigaste nyheten på länge som berör demokrati och yttrandefrihet), med det som följer lite längre ner (2).

(1. Rubrik och ingress från ovanstående artikel:)

Förslag på stärkt yttrandefrihet för nya medier

Yttrandefriheten behöver stärkas genom att också nya medier och diskussionsforum på exempelvis nätet får grundlagsskydd. Därför föreslår i dag Yttrandefrihetskommittén tre olika modeller som gör att exempelvis också bloggare och internettidningar kan få bättre skydd.

(2.    Jämför med det som står lite längre ner i texten, jag har kursiverat i fetstil det som säger raka motsatsen till ovanstående punkt:)

– Man kommer att veta hela tiden om ett yttrande är skyddat av grundlagen eller inte, och man kommer att hitta den ansvariga, säger Göran Lambertz.

Det synes vara rent polisiärt, och lagen verkar bara vara en formalitet att klara av innan Gestapo marscherar in i sovrummet hos dig. När jag ser ett övergrepp så reagerar jag! Vi talar om övergrepp av staten och statsmedia på bloggare, i synnerhet sverigedemokratiska bloggare, men även statsmedias övergrepp på demokratin, av ett betydligt mäktigare nätverk än riksdagsmännen för SD och enskilda bloggare är. Det heter inte den tredje statsmakten för intet (syftandes på statsmedierna).

Fakta: TT (Tidningarnas Telegrambyrå) är det överlägset minst transparenta medieföretaget i Sverige. Visste ni t.ex. att TT inte är samma sak som TT Reuters (de skiljer sig åt inte bara genom att den senare även är en gammal punkgrupp från min hemstad Lund)? Men följande har jag kommit fram till genom att läsa på bl.a. TT:s hemsida och Wikipedia: TT har i alla fall tidigare, fram till 1995, varit en del av, eller hela Sveriges Radios nyhetsrapportering, men ägs sedan 1998 av diverse i huvudsak liberala storstadstidningar, varav den största kakan, 20 procent, dock gått till den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet. Intressant att notera är att SydSvenska Dagbladet (SDS) från mina trakter fortfarande kallar sig oberoende liberal, när de i själva verket är socialdemokratiska och har varit ända sedan morgontidningen Arbetet lade ner i Lund på 90-talet och SDS sög upp ”gräddan” av socialisterna från den arbetslösa skaran. TT:s distributionsnät går fortfarande rakt ut i den redaktionella miljön hos praktiskt taget alla dagstidningar och etermedia i Sverige. Så här står det (läs stycket i kursivt nedan) på TT:s hemsida om hur de arbetar, och metoden skulle kunna tolkas som en styrning av andra medier och allmänheten. Å andra sidan så är det upp till dem hur de vill gå till väga, de är ju ett privat företag som inte har samma skyldigheter mot allmänheten som det statliga och tvångsfinansierade SR/SVT har idag, och andra nyhetsmedier behöver ju inte köpa deras färdigpacketerade filosofi:

”Parallellt med den snabba avrapporteringen skriver TT:s journalister förklarande bakgrunder och faktauppställningar som sätter händelserna i sitt sammanhang.”

Jag ska inte racka ned mer på TT, men är ni inte lite nyfikna på vad de är för några och varför så mycket skrivs av dem men så lite om dem, förutom ren företagsinformation? Alla kan ta reda på att TT är ett Aktiebolag genom ett dussin länkar som alla ger ungefär samma information. Matnyttig informationen om dem är annars mycket sparsmakad på nätet. Den mest uttömmande länken är Wikipedias, där kan man läsa inte bara vilka tidningar som äger TT och hur stora andelar de har, man kan även enligt praxis läsa sig till vilka de verkställande direktörerna är och var, sedan 1998 när bolaget privatiserades:

Verkställande direktör och chefredaktör fram till 2003 var Ebba Lindsö. Hon efterträddes i april 2003 av Raoul Grünthal, vilken 2006 slutade för att bli verkställande direktör för Svenska Dagbladet. Han efterträddes avThomas Peterssohn, som fram till 2006 var chefredaktör för Affärsvärlden.

Veckans Affärer, Affärsvärlden, SvD, Finanstidningen, Svenskt Näringsliv är alla organisationer förutom TT som har haft eller har ovanstående Dam och Herrar som chef. Med utgångspunkt från det så är det kanske inte så konstigt ifall Sveriges Radio gått över till sin egen nyhetsrapportering?J

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 25/10/2010,

”Den som är god har ingen anledning att hålla sig med en dold agenda”

”Alla vägar bär till Lund”

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: