Hem > ekonomi, Facken, Inrikespolitik, Utrikespolitik > Regeringen är ideologiska förrädare!

Regeringen är ideologiska förrädare!

I år har arbetsgivare inom bärplockningsbranschen, som ofta är utländska bemanningsföretag, varit skyldiga att betala minimilön i nivå med kollektivavtalet, 17 700 kr, till de thailändska och kinesiska bärplockarna. Arbetsgivarna har skenbart ”sluppit” att ingå avtal med facket, men arbetsgivaren följer fackets avtal! Ett löfte till migrationsverket ”räcker”.

 

Alliansregeringen har vikt ner sig igen! Jag är helt för att bärplockarna inte ska barskrapas och sättas i skuld, men vi kan bara göra det vi kan göra. Det vi inte kan göra någonting åt är att bärplockarna sätter sig i skuld redan i sina hemländer. Låt oss gå igenom de ekonomiska förhållanden som föreligger både i deras hemländer, i Sverige och i våra länder sinsemellan:

 

17 700 kronor är en mycket lockande inkomst för en månads arbete för thailändare och kineser, förutsatt att de återvänder till sina hemländer vilket jag inte vill tvinga dem till om de kan få jobb inom en bransch där vi behöver arbetskraft! Jag är alltså för en reglerad utomeuropeisk arbetskraftsinvandring, som ni förstår. 17 700 kronor i Sverige kan också vara mycket pengar om man inte betalar någon skatt. Betalar de skatt i Sverige? 17 700 kronor minus skatt ger ändå inte rätten för bärplockarna att utnyttja vårt skolsystem, våra dagis, socialtjänst etc.. De borde alltså schablontaxeras, men inte fullt så högt som svenskar! Men det gör deras kollektivavtalsanpassade nettolöner högre än de svenska kollektivavtalsanställdas nettolöner. Dessa bärplockares svenska löner måste dessutom nödvändigtvis jämföras med lönerna och priserna i deras hemländer, och slutsumman blir, med en schablontaxering i Sverige, betydligt högre värderad i deras hemländer. Det skulle i köpkraft vara som om man höjde en hypotetisk svensk bärplockares årslön till över en miljon kronor för bara en säsongs arbete.

 

Det enda raka är att bärplockarna får en lägre lön än svenskarna, men ändå en försvarlig lön av ansenligt värde i Thailand och kina, och att de får betala en lägre skatt. Åt helvete med kollektivavtalet och Las!!! Las bara förstör, och dessutom så får bemanningsföretagen svårt att gå runt om de måste följa ett kollektivavtal, och då blir det inga bär till någon eller förbannat dyra bär, och inga pengar till några fattiga gästarbetare eller det allmänna. Ska det vara så förbannat svårt att se det här trots att vi har en så kallad borgerlig regering? Jag kan se att regler behöver skrivas inom sådana här branscher med gästarbetare, men kollektivavtalet var en dålig lösning redan för Svenska förhållanden i Sverige för svenskar i början av 80-talet när den infördes. Och när vi nu internationaliseras – allt enligt Socialdemokraternas och vänsterns och miljömupparnas högsta önskan märk väl (de sjunger inte internationalen för intet) – så förvandlas desammas Las till rena ångmaskinen i JET-motorernas, datorernas, Large Hadron Collider (LHC) i Cern och Nano-teknologins tidevarv. Las är i högsta grad en anomali.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, Den 11/10/2010

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: