Hem > Brott och straff, ekonomi, Media, Sveriges försvar, Utrikespolitik, Waterboarding > Kan det vara att CIA:s nye chef, Leon E. Panetta, likt en gång FBI:s J Edgar Hoover, är psykopat?

Kan det vara att CIA:s nye chef, Leon E. Panetta, likt en gång FBI:s J Edgar Hoover, är psykopat?

Världens första cyberrobot, 23/9/2010 ”Försvar och säkerhet”. http://krigskonster.blogspot.com/2010/09/varldens-forsta-cyberrobot.html?showComment=1285252247458#c5627667087866319872

Toppexperter börjar nu resonera kring att dataviruset Stuxnet är världens första precisionsvapen i cyberrymden. Genom att dekonstruera viruset tror de att viruset är skapat för att ta kontrollen i ett reguleringssystem med ventiler osv. Viruset är mycket skickligt gjort, vilket får experterna att bedöma att en tekniskt högstående stat varit inblandad. Spekulationer är nu igång att iranska kärnvapenprogrammet är målet, då i synnerhet reaktorn i Bushehr.

Denna utveckling kommer säkert också så småningom att sprida sig till kriminella och terrorister. Hur ser skyddet mot precisionsattacker ut på nätet i Sverige?

Nedanstående kommentar av mig kom in bland kommentarerna på Försvar och säkerhets blogg samma dag som artikeln publicerades, den 23/9/2010:

Kan man spekulera i att det iranska kärnvapenprogrammet är målet utan att spekulera i vem som ligger bakom? Mycket skumt utformad artikel!

”Since reverse engineering chunks of Stuxnet’s massive code, senior US cyber security experts confirm what Mr. Langner, the German researcher, told the Monitor: Stuxnet is essentially a precision, military-grade cyber missile deployed early last year to seek out and destroy one real-world target of high importance – a target still unknown.”

Om ”a precision, military-grade cyber missile deployed early last year” verkligen betyder ”deployed” (grupperad) och inte utvecklad (det kan vara vilket som, bägge översättningarna är riktiga), och Bushehr-reaktorn m.m. är målet så är det också sannolikt att deployeraren är Israel eller USA. Omm det är det, så har vederbörande sannolikt kommit fram till att det än så länge inte är nödvändigt att angripa Irans kärnprogram, eftersom cyber-missilen blev deployerad för 1,5 år sedan och ännu har ingen krigshandling ägt rum. Så det dröjer förmodligen tills Iran får kärnvapen.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige

Följande är ett utdrag från en senareinlagd länk (efter min kommentar) till en Aftonbladetartikel, i ovanstående inlägg överst från Försvar och säkerhet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7849072.ab:

Slår mot kärnkraft

Först trodde man att det användes för industrispionage, men nu säger experter att det är mycket allvarligare än så. Stuxnet är utformat för att gå in i styrsystem för bland annat kärnkraftverk och programmera om dem. I ett kärnkraftverk skulle ett virus som slår ut styrsystemet kunna få katastrofala konsekvenser.

– Vad den gör är att den vänder på kommandon. Så om man säger till en pump att öka genomflödet så minskar den istället. Och det kan ställa till det, säger datasäkerhetsexperten Per Hellqvist vid Symantec.

Målet är Iran

Han säger att målet för viruset tycks vara kärnkraftverk i Iran.

– Tittar man vilka länder som blivit mest utsatta kan man få fingervisning om vad som är målet och vem som ligger bakom. Det är främst Iran som har drabbats, men även Indien, Pakistan och Indonesien.

Att målet är Iran håller Ralph Langner, tysk expert på industriella system, med om. På sin blogg skriver han att Stuxnet är riktat mot kärnreaktorn i Bushehr och kallar det för ”århundradets attack”.

Stuxnet drabbar framför allt Siemens-system, och det var Siemens som påbörjade bygget av den kontroversiella kärnreaktorn i Iran 1974. Numera har ryska experter tagit över och flera gånger rapporterat att den är redo att sättas i produktion.(***)

En uppdatering den 26/9/2010 på Försvar och säkerhet http://krigskonster.blogspot.com/2010/09/uppdatering-varldens-forsta-cyberrobot.html länkade här nedan till en pdf av USA Industrial Control Systems Computer Emergency Response Team (ICS-CERT) http://www.us-cert.gov/control_systems/pdf/ICSA-10-238-01%20-%20Stuxnet%20Mitigation.pdf

Uppdatering världens första cyberrobot

Enligt Al-Jazeera har iranska nyhetsbyrån ISNA rapporterat att dataviruset Stuxnet, som vi skrev om här, har infekterat olika industrier i Iran. Den halvoficiella nyhetsbyrån uppger också att viruset är kapabelt att ta över kontrollsystem i kraftverk.

Edit: Nu uppmärksammar även Aftonbladet detta. Så också DN och SvD.

USA Industrial Control Systems Computer Emergency Response Team (ICS-CERT) gav för fyra veckor ut sedan följande råd.

Jag har inte hittat någon information från SITIC, som ju är den svenska CERT-förmågan. Jag har heller inte hittat något hos MSB. Känner läsarna till någon svensk myndighetsinformation om Stuxnet?

Den här kommentaren nedan av mig kom då inte in på Försvar och säkerhets uppdatering, men jag anser den efter ny information från SR; Ekot vara berättigad, trots att den en gång censurerats av Johan Wiktorin på Försvar och säkerhet (jag använder Wiktorin som censor, då jag inte har några kollegor att rådgöra med om vad som inte är lämpligt att publicera):

ICS-CERT: ”Because Stuxnet specifically targets Siemens’ systems, it will behave very differently on standard systems than it does on systems running Siemens software. Current analysis indicates that cleanup of standard systems will be less complicated than on a system with Siemens’ software installed.” Slut citat.

Det låter som om det är frågan om en amerikansk cyberrobot om man ska bryta ned ovanstående citat. Men i så fall så måste tyskarna ha varit naughty och försett Iran med Siemens datorer för ett sannolikt civilt ändamål och kanske reaktorutrustning eller know-how, för Siemens bygger kärnkraftsreaktorer också. Varför skulle de gå och göra en sådan sak? Om det är så, så har de varit för pragmatiska. Men man måste ha klart för sig att det förmodligen började oskyldigt (men kortsiktigt och korkat) från tyskarnas sida i så fall. Jag har länge förvånat mig varför en ”spagge” som Ahmadinejad under en längre tid har trott sig smöra tyska folket (inte så mycket det förgångna Nazityskland, förutom Hitler själv!) offentligt som de som försökte göra sig av med judarna. Han borde förstå bättre, för om det någonsin händer igen så är det inte judarna som ryker först. Om Ahmadinejads offentligt uttryckta skadeglädje har något samband med Siemens och Tyskland, och STUXNET:s tillkomst, kan man inte veta säkert

OBS, jag ber att få påpeka att det här är mitt privata resonemang om ett hypotetiskt framtida holocoust, ett holocoust som jag inte stöder på något vis, och jag utgår från att ingen vettig människa i Tyskland eller Sverige gör det heller.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige

Det är naturligtvis möjligt att anledningen till att kommentaren inte kom in inte är att den var för ackurat. Kommentaren kan t.ex. ha bedömts av Johan Wiktorin inte vara salongsfähig? Eller så var den nonsens? I vilket fall som helst så fastnade jag för det här citatet i Aftonbladetartikeln några stycken ovan (läs länkadressen!):

”Stuxnet drabbar framför allt Siemens-system, och det var Siemens som påbörjade bygget av den kontroversiella kärnreaktorn i Iran 1974. Numera har ryska experter tagit över och flera gånger rapporterat att den är redo att sättas i produktion.” Slut citat. (***)

En sak är i alla fall säker, det är inte Siemensdatorer från 1974 som sitter i Busherh-reaktorn från 1974! I alla fall så har det tillkommit ytterligare uppgifter på SR; Ekot, som talar för att det ekonomiskt är tyska Siemens som är målet, men att läxan är ämnad åt Kina att inte göra teknikaffärer med Tyskland, eller med andra ord så säger USA till Kina; ”Håll er till våra skuldsedlar som ni aldrig kommer att kunna tjäna några riktiga pengar på ändå, annars blir det värst för er själva!” Frågan är hur medvetna kineserna är? USA vet att de inte lurar tyskarna, eller åtminstone inte några få höjdare och en mindre del av den tyska befolkningen, men det är den majoritet som inte förstår i både Tyskland och USA och i hela världen, som det är så viktigt att lura:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4058061

Kraftfullt datavirus sprider sig i Kina

Stuxnet, ett datavirus skapat för att infektera styrsystem inom industrin har spritt sig snabbt i Kina. Viruset är sofistikerat och skulle kunna användas för att ta över funktioner inom till exempel tunnelbanor och kraftverk.

Viruset Stuxnet finns över hela världen och har spritts snabbt i Kina de senaste dagarna. 6 miljoner persondatorer och nära 1000 företagsdatorer har fått viruset  i Kina de senaste dagarna, det rapporterar den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Stuxnet är ett sofistikerat virus och det första kända som riktar sig mot industrins styrsystem. Viruset har potential att lämna över styrningen av till exempel utrustningen i ett kraftverk eller ett trafiksystem till utomstående.

Det infekterar kontrollsystem från tyska Siemens som finns i många typer av industrier.

I veckan rapporterade iranska myndigheter att Stuxnet infekterat kontrollsystemet som styr Irans första kärnreaktor. I Kina används den drabbade typen av automatiska styrsystem bland annat i den gigantiska vattenkraftsdammen Tre klyftor, där vattennivån nu är över 160 meter, men också i stålverk, tunnelbanenätverk och på flygplatser.

Slappa säkerhetsrutiner kan äventyra viktig infrastruktur.

– Ur teknisk synvinkel är faran att vissa arbetsplatser inte är tillräckligt förberedda och det kan leda till problem, enligt ingenjören Wang Zhantao på datasäkerhetsföretaget Ruixing i Peking.

Redan i juli i år började Siemens att dela ut mjukvara för att upptäcka och stoppa viruset, men enligt datasäkerhetsföretaget Symantecs analys har Stuxnet flera smittvägar och riskerar att infektera ett redan rensat datasystem igen.

En av Stuxnets smittvägar är genom mobila dataenheter som mobiltelefoner, USB-minnen och mp3-spelare. Vanliga användare påverkas inte av viruset, men kan smitta ner företags industriella styrsystem genom att ansluta sina apparater till företagsdatorer. Företag kan också smittas genom att ta emot information till styrsystemet från till exempel samarbetspartners.

Rapporterna om Stuxnet i Kina har delvis handlat om att viruset kommer utomlands ifrån. Virusets ursprung är ännu inte klarlagt, men enligt kinesiska Xinhua har det kommit till Kina från servrar som ligger i USA.

Om problemen i Kina blir allvarliga överväger myndigheterna att ompröva Siemenssystemets försäljningstillstånd, enligt en talesperson för departementet för Industri och informationsteknologi som intervjuats av Hongkongtidningen South China Morning Post.

Intressanta citat från SR:s artikel ovan, som styrker teorin att det är ett tysk- och kinesfientligt USA som ligger bakom:

”Det infekterar kontrollsystem från tyska Siemens som finns i många typer av industrier…

…I Kina används den drabbade typen av automatiska styrsystem bland annat i den gigantiska vattenkraftsdammen Tre klyftor, där vattennivån nu är över 160 meter, men också i stålverk, tunnelbanenätverk och på flygplatser.”

Samt:

”Redan i juli i år började Siemens att dela ut mjukvara för att upptäcka och stoppa viruset, men enligt datasäkerhetsföretaget Symantecs analys har Stuxnet flera smittvägar och riskerar att infektera ett redan rensat datasystem igen.

En av Stuxnets smittvägar är genom mobila dataenheter som mobiltelefoner, USB-minnen och mp3-spelare. Vanliga användare påverkas inte av viruset, men kan smitta ner företags industriella styrsystem genom att ansluta sina apparater till företagsdatorer. Företag kan också smittas genom att ta emot information till styrsystemet från till exempel samarbetspartners.

Rapporterna om Stuxnet i Kina har delvis handlat om att viruset kommer utomlands ifrån. Virusets ursprung är ännu inte klarlagt, men enligt kinesiska Xinhua har det kommit till Kina från servrar som ligger i USA.

Om problemen i Kina blir allvarliga överväger myndigheterna att ompröva Siemenssystemets försäljningstillstånd, enligt en talesperson för departementet för Industri och informationsteknologi som intervjuats av Hongkongtidningen South China Morning Post.”

Kan det vara att CIA:s nye chef, likt en gång FBI:s J Edgar Hoover, är psykopat? Eller är det bara ett tecken på att USA är på väg nedåt efter the aftermath av 9/11 i Amerika? Hur det än ligger till så är det ren mobbing av Tyskland.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4053653

Flyganfall ska ha stoppat terroranfall

USA har kraftigt trappat upp sina kontroversiella anfall med förarlösa flygplan i Pakistan. Enligt västerländska underrättelseuppgifter ska anfallen ha stoppat terrorattacker i Europa.

De förarlösa flygplanen är utrustade med dödliga robotar men formellt finns de inte, de sköts av spionorganisationen CIA och officiellt tar USA inget ansvar för dem och allt är alltså hemligstämplat. Men de används och numera allt oftare.

Hittills under september har USA genomfört åtminstone 21 attacker i Pakistan längs gränsområdena mot Afghanistan mot vad man säger är talibaner och deras allierade; den senaste ägde rum igår då fyra talibaner ska ha dödats. Antalet attacker i september är mer än dubbelt så många som under någon månad tidigare.

De här anfallen började under president George Bush, men under Barack Obama har de blivit mycket vanligare och det har skapat stor besvikelse hos många av president Obamas mer radikala anhängare.

Pakistan har vid flera tillfällen protesterat officiellt men av allt att döma genomförs attackerna i samförstånd mellan USA och Pakistan. Både tidningen Wall Street Journal och New York Times skriver att en förklaring till den branta ökningen under september kan vara att man försökt förhindra en terrorattack i Europa som skulle ha sitt ursprung i västra Pakistan.

Brittiska tv-bolaget Sky News säger med hänvisning till källor i underrättelsetjänsten att det planerades attacker i Storbritannien, Frankrike och Tyskland men att de ska ha avvärjts på ett relativt tidigt stadium.

Det finns många intressanta infallsvinklar i ovanstående artikel, och en del indikerar att USA har en psykopatisk CIA-chef. T.ex. det att det officiella USA (Obama) anses ha hemligstämplat drönarattackerna. Naturligtvis är det nonsens, det är inte likt USA att inte vara öppna med vad de gör, se bara på vattentortyren på Guantanamo och den öppenhet som präglade den, med svepskälet att det rörde sig om ”Enhanced Interragation Teqnique”! Så de är öppna, men de ljuger. Det hela liknar mer en maktkamp mellan Obama och CIA, som Obama förlorar (han är ju en ganska alldaglig man, och ingen psykopat). Dessutom så ställer jag mig frågande till hur drönare kan avvärja en terrorattack, eller urskilja den del av terrornätverket som kommer att användas. Det är bara ett svepskäl avsett att lura allmänheten för att rättfärdiga verksamheten inuti Pakistan, en verksamhet som man tydligen vet sköts av CIA och inte the armed forces. Är Leon E. Panetta psykopat, eller är han bara en empatilös spagge? Han arbetar med en 44 miljarder dollars budget i alla fall.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 1/10/2010, ”Alla vägar bär till Lund”

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: