Hem > ekonomi, Israel-Palestina > Abbas; Är du beredd att bo tillsammans med judar? Om inte så kan du glömma att en palestinsk stat ska bli verklighet, inte genom judisk försorg, utan genom palestiniernas egen försorg.

Abbas; Är du beredd att bo tillsammans med judar? Om inte så kan du glömma att en palestinsk stat ska bli verklighet, inte genom judisk försorg, utan genom palestiniernas egen försorg.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4046758

Oklart om fredsprocessen kommer bryta samman

Om bara några timmar löper Israels begränsade byggstopp på Västbanken ut. Palestinierna har hotat lämna fredssamtalen om byggstoppet inte förlängs, men trots intensiv amerikansk medling har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inte vikt sig.

In i det sista är det oklart om fredsprocessen kommer att bryta samman i natt eller inte.

Mycket tyder på att det blir Benjamin Netanyahu som går segrande ur denna senaste kraftmätning. Han har stint vägrat att gå med på USA:s, FN:s och EU:s krav att Israel ska förlänga det begränsade byggstoppet.

Trots det ser det just nu inte ut som om den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer att resa sig och lämna de nystartade fredssamtalen i protest, vilket han tidigare hotat med. Men Mahmoud Abbas har backat förr och han står inför en förtroendekris på hemmaplan. Han väntas nu vända sig till Arabförbundet för stöd.

Ytterst få palestinier kan se någon mening med att samtala med en ockupationsmakt som fortsätter att fördjupa ockupationen. Det är som om vi satt och pratade om en bit ost, och medan vi pratar äter Israel upp osten, sa den palestinske politikern Mustafa Barghouti.

Det är långt ifrån bara Hamas som ser den Mahmoud Abbas som en förrädare, vars säkerhetstjänst i dag går Israels ärenden på Västbanken.

Benjamin Netanyahu å andra sidan har uppmanat bosättarna att visa återhållsamhet. Netanyahu är hårt pressad av bosättarlobbyn som hotar fälla hans regering om byggstoppet förlängs. Bosättarna har redan forslat cementblandare, schaktmaskiner och byggmaterial till Västbanken där man räknar med att börja bygga igen i morgon.

Men nu, när bara ett par timmar återstår ser det ut som om Benjamin Netanyahu varit den som skickligast spelat sina kort. När han för tio månader sedan gick med på ett begränsat byggstopp i bosättningarna, såg han till att tidsfristen skulle löpa ut före de amerikanska kongressvalen i november.

Det gör det svårare för Barack Obama att pressa Israel – något som är impopulärt i USA och skulle kunna leda till demokratiska förluster i kongressvalet.

For the record; Palestinierna måste acceptera att leva med israelerna på Västbanken! Israeler lever ju med palestinier inpå husknuten, på somliga ställen i Israel huller om buller. Det är rent av en förutsättning för att Palestina ska kunna bli en självständig och någorlunda ekonomiskt oberoende stat över huvudtaget att de lär sig leva med israeler. Sådana är de ekonomiska lagarna! Situationen på vissa avsnitt av Västbanken liknar en del den i New York där dyra hus byggdes på befintliga områden, där slumhus hade stått i utkanten av the Bronx, och som växte in i området. Men inga svarta hade råd att bo kvar. Motivet till bygget var förmodligen gott, men resultatet halkade efter. Man borde ställa frågan till Abbas; ”Är du beredd att bo tillsammans med judar?” Om inte så kan han glömma att en palestinsk stat ska bli verklighet, inte genom judisk försorg, utan genom palestiniernas egen försorg. Förmodligen ytterst Guds försorg, för det är han som delar ut välstånd efter förtjänst.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 27/9/2010, ”Alla vägar bär till Lund”

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: