Hem > Sveriges försvar, Utrikespolitik > IED, jag glömde att dem detonerar genom en signal från en mobiltelefon, apropå mitt förra blogginlägg. Här kommer en bättre lösning!

IED, jag glömde att dem detonerar genom en signal från en mobiltelefon, apropå mitt förra blogginlägg. Här kommer en bättre lösning!

Jag kom på att talibanerna använder ju mobiltelefoner för att få IED att explodera. Men man skulle kunna ha störningsmaster på Galten, som når ett par hundra meter. Dessa störningsmaster skulle automatiskt kunna slås av och på med kortare mellanrum, och så skulle de kunna ha liknande utrustning som de har på krigsfartyg och ubåtar, som kan ta emot snabba komprimerade meddelanden. Fordonens störningsmaster kunna ha platta isolerande hattar, som ser till så att störningssändarna enbart når i sidled, och sedan där ovanför så kan de ha starkare sändare för radiokommunikation mellan fordonen och mellan fordonen och basen. Om det nu är tekniskt möjligt.

Det är naturligtvis troligt att fienden anpassar sig till taktiken, men då blir det också till kostnaden och besväret av att de får köpa radioutrustning, typ fjärrstyrningar till radiostyrda leksaksflygplan/leksakshelikoptrar. Var hittar man det i Afghanistan? Då blir det dyrare och svårare för dem, en slags fattigmans Arms Race. Det är just detta som är deras svaga punkt, tvinga dem till teknikanpassning och de förlorar! Man kan ju till exempel även ha en licens för försäljning av enkla fjärrstyrningar i världen som når mer än 20 meter, en licens som ska vara lätt att få om man bara köper i små mängder, en eller två fjärrstyrda leksaks-flygplan/helikoptrar, men om man är grossist så bör man kollas upp noggrannare. Likadant med walkie-talkies. Det är ett jävla jobb, jag vet, men ska vi vinna kriget så måste vi göra någonting som kastar om borden. Helst ska vi införa en sådan licens över hela världen, men om det inte är möjligt så i alla fall så stor del av världen som möjligt, och helst i hela arabvärlden också. Men även om vi bara lyckas införa ett licenssystem för 60 procent av alla länder, inklusive Afghanisatan och Pakistan, så kommer det ändå att bli svårt för dem och dyrt för dem att köpa och importera och hålla på med smuggling och sådant. Det kommer att begränsa deras möjligheter och intensiteten i attackerna time-wise.

Alternativt så kan Galten ha utrustning som stör alla andra frekvenser, förutom den som vi själva använder. Jag tänker då inte enbart på mobiltelefoner. Om det nu är möjligt, men man kan alltid utveckla något sådant tekniskt så att det funkar.

Kan vi övertyga USA om detta förfarandesätt så kanske de stannar i Afghanistan ytterligare några år, tills vi kan vinna det här kriget?!

Till slut blir talibanerna tvungna att använda sig av elektriska ledningar för att detonera sprängladdningen, och de är ju ofta lätta att upptäcka, de går inte att gräva ner direkt utan att det syns, och de går inte att ta med sig tillbaka till grottorna efter ett anfall som inte är en total succé. Och även om el-ledningarna inte skulle synas så måste man ju göra någonting, försvåra för dem, ta till nya grepp som inte är för kostsamma för oss, men som simultant innebär relativa fördyringar och försvåringar för talibanerna. Visst kan man luras med kablar, men det är bättre om talibanerna tvingas till den lösningen, så att fordonen har en möjlighet att se faran. Mobilsignaler går inte att se. Då har vi vunnit någonting i alla fall, om inte annat så måste det vara bra för moralen i stridsfordonen.

En annan tänkbar utveckling är att talibanerna börjar med tryckkänsliga IED-laddningar som man måste köra över för att de ska utlösas. Men då kan man ju göra så att man använder sig av min första idé med en hjulförsedd arm någon eller några meter framför fordonet, där armen pressar hjulen mot marken med hjälp av kraftiga fjädrar där fordonshjulen kommer att köra. Det här är lite av Åsa-Nisse uppfinningar, men det är ganska bra grejer ändå. 🙂 Skulle ni inte ha möjlighet att realisera idéerna själva, så skänk dem till USA så gör dem det säkert, om det går att göras. För det är ingenting som kan skada den svenska försvarsmakten ändå, om det realiseras av en annan nation.

Mvh Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 19/9/2010

”Alla vägar bär till Lund”

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 21 oktober, 2010 kl. 20:31

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: