Hem > Inrikespolitik, Media, Ryssland, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Hur mycket har vi egentligen hjälpt ryssen genom att skapa ”inflation” om deras förmågekapacitet vi som bloggar om Ryssland?

Hur mycket har vi egentligen hjälpt ryssen genom att skapa ”inflation” om deras förmågekapacitet vi som bloggar om Ryssland?

http://krigskonster.blogspot.com/2010/09/rysk-bevakning.html

Mycket intressant artikel av RIA Novosti i länken, i länken ovan. Det är också intressant att man länkar till just den här artikeln i detta begynnande skede av omställningen från en svensk tiger till att vi använder oss av insamlad information från tid till annan. Hur mycket har vi egentligen hjälpt ryssen genom att skapa ”inflation” om deras förmågekapacitet vi som bloggar om Ryssland, tyst uppmuntrade av Försvarsledningen som har som syfte att använda rysslandsbloggarna för att hjälpa oss själva, och manipulerat USA:s underrättelsetjänst? Jag tror inte att innebörden i den länkade artikeln kommer som en total överraskning för US, och ännu mindre för GB, annat än att vi har lurat USA i vår roll i det hela. (Det är en öppen fråga om de ens läser Försvar och säkerhets blogg, men om de inte gör det så har vi i alla fall vunnit någonting på vår nya policy, och det är att FM undervisar extrema begåvningar i FM som kan läsa mellan raderna så att de kan se att världen inte är vad den ser ut att vara och att vi har anledning att se ett större militärt men framför allt ekonomiskt hot i USA än i Ryssland i dagsläget. Så den som strävar efter att avancera i FM har anledning att ha en principfast framförhållning och ett öppet analyserande sinne mot hela världen och att tänka självständigt. Han/hon måste också visa att han kan spela ”lagsport”. Och han måste vara taktisk när han uttrycker sina nyförvärvade kunskaper till sina överordnade, de litar inte på någon som själv uttrycker en önskan att befordras. Bara den som kan dra sina egna valida slutsatser kommer att ha en chans, det är inte tillräckligt att förlita sig bara på mina påståenden.) Jag har nämligen läst om uttalanden från insatta amerikaner som går ut på att när ryssen jamar så hoppar vi, och alltså är de bara delvis lurade av oss. De vet inte om vi spelar ett spel, alternativt de är inte säkra på om vi spelar ett spel och försöker att ta reda på mer. Men under alla omständigheter så känner de till Rysslands armés verkliga brist på styrka. Detta scenario kan vara ett typexempel på när ”en svensk tiger”-policyn leder till nackdelar i form av ett psykologiskt underläge – i det långa loppet. Ett psykologiskt underläge både gentemot öst och mot väst. Det är inte troligt att USA och GB låtit sig luras av oss i hela 9 år om rysslands militära styrkeförmåga. Man måste anta att MUST endast kunde lura dem marginellt, små små välavvägda lögner som bygger upp myten om det långt kommet revanschistiska Ryssland, invirade i större sanningar matade med förmodat oklanderlig timing till CIA. Om man ska ljuga så gör man bäst i att hålla sig så nära sanningen som möjligt. Det enda som de möjligen lurats i av oss i det långa loppet är att vi skulle vara totalt inkompetenta och fega. Det har vi inte tjänat någonting på! Abraham Lincoln hade ett uttryck som möjligen kan appliceras även på den här situationen mellan MUST och CIA:

”Man kan lura hela folket en kort tid, och man kan lura en del av folket hela tiden. Men man kan inte lura hela folket, hela tiden.”

Citatet syftade på inrikespolitik, men det går lika bra att använda det om vår taktik på CIA-medarbetarna.

För protokollets skull så vill jag tillägga att jag spekulerar, jag har ingen egentlig insyn i FM!

En sak som jag är oroad över är att den nya policyn kommer att kräva en reformering av MUST, tror ni inte? Om det går för snabbt så kanske de inte hinner med i att hitta sin nya roll. När jag tänker på den (des)-information jag förmodar att MUST har matat CIA med så måste de till del, och en del av dem, tappa hakorna nu. Men har ni själva bytt till er information som är av värde egentligen??

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 9/9/2010

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: