Hem > Inrikespolitik, Media, Utrikespolitik > Yttrandefriheten i fara? Inte då, TV4 är privatägt!

Yttrandefriheten i fara? Inte då, TV4 är privatägt!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3966501 ”Danmark vill skicka valobservatörer till Sverige

Danmarks två regeringspartier, borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), anser att yttrandefriheten är i fara i Sverige sedan Sverigedemokraterna vägrades att visa sin valfilm i TV 4.

Det svenska tv-bolagets beslut är enligt V och K, och därtill regeringens främlingsfientliga stödparti Dansk Folkeparti (DF), ren censur.

Venstres talesman i utrikesfrågor, Michael Aastrup Jensen, säger till Jyllands-Posten att han ska ta upp frågan om svensk politisk censur på Europarådets nästa möte och föreslå rådet att sända valobservatörer till Sverige inför valet den 19 september.

– Det vore på sin plats att sända observatörer till det svenska valet. Jag kommer att ta upp en diskussion med Europarådets medlemsländer om vi bör ställa Sverige under en eller annan form av övervakning så att vi säkrar demokrati i framtiden, säger han till tidningen.

Utrikesminister Lene Espersen (K) vill inte kommentera den svenska valrörelsen, men partiets talesman i utrikesfrågor, Naser Khader, kallar Sverige för ett ”u-land” när det gäller yttrandefrihet.

– Någon bör säga till svenskarna att det är fråga om censur. Det hör inte hemma i ett skandinaviskt land år 2010, säger han.

Danskt Folkeparti vill omedelbart sända valobservatörer till Sverige.

– Förhållandena är mer groteska i Sverige än i Östeuropa, hävdar DF:s partiledare Pia Kjärsgaard.

Danska vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti håller inte med. Sverige är i fullt förmöget att genomföra ett demokratiskt riksdagsval, säger SF:s gruppordförande Ole Sohn.

Även vänsterliberala Radikale Venstre avvisar Sverigekritiken.

– Regeringspartiernas kritik saknar proportioner. Sverige är en välfungerande nordisk demokrati säger Radikales talesman i utrikesfrågor Niels Helveg Petersen till Jyllands-Posten.” Citat: SR; Ekot

Men nu är det ju så att TV 4 är en privatägd TV-kanal. Hade den varit en av de statliga kanalerna, om de hade varit en reklamkanal som statliga danska DK 2, så hade jag hållit med danska Venstre och Konservative (talibanhustrun skiter jag i!). Men eftersom TV 4 är en privatkanal så har dem och deras ägare/VD sina demokratiska rättigheter att spela vilka kort de vill, så länge det inte strider mot lagen. Man får hoppas på att privatägda TV 4 har en intern demokratisk process inför eller efter det här beslutet. Socialistisk Visions Television och Sveriges Radio, som ska tillvarata alla icke lagbrytande organisationers intressen, däremot tar ständigt till odemokratiska uteslutningsmetoder mot alla som är kontroversiella, vare sig det är fråga om försvarsvänner, pedofiluthängare eller Sverigedemokrater för att nämna några jag kommer på! Det blir lika illa när statstelevisionen väl tar tillvara SD:s intressen. Därför så är det mycket mer demokratiskt att bara ha privata radio- och tv-bolag alt. frivilligfinansierade kanaler, och låta privata bolag själva avgöra när de vill och vilka de vill utesluta från medverkan i TV/Radio, för det är inte statens jobb att styra opinionen istället för att spegla den, när de nu ska tillvarata alla medborgares intressen. Förmodligen så kommer resultatet att bli detsamma i SD-fallet om vi skrotar SVT/SR som tvångsfinansierade statsmedier, eftersom de flesta privata mediebolag är vänsterinfluerade, inklusive TV4. Men det spelar rent principiellt ingen roll att det finns privata kanaler vid sidan av SVT/SR, så länge som SVT/SR är tvångsfinansierade så ska de tillvarata allas intressen! Och även om SVT blir reklamfinansierat så, så länge som det är statskontrollerat har de ingen existensrätt så länge de inte släpper igenom även SD:s åsiktspaket ofiltrerat under förutsättning att deras framförda åsikter inte strider mot lagen. Ovanstående är en starkt bidragande anledning till att jag är emot en tvångsfinansierad statstelevision, för det blir så fel då ur ett demokratiskt perspektiv! Släpper de igenom det blir det lika fel.

SD kan skaffa sig en egen tv-kanal om de vill få ut sitt budskap precis som Skånepartiet har en egen radiostation, och inte bryta mot lagen i sin kanal utan konsekvenser, det är sann demokrati!

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 1/9/2010, http://www.ingentvavgift.se/

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: