Hem > Brott och straff, Inrikespolitik > Så här ska vi stoppa langningen av alkohol och narkotika till minderåriga!

Så här ska vi stoppa langningen av alkohol och narkotika till minderåriga!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3949209

”S: Polisen ska få rätt att titta i ungas väskor

Polisen ska få rätt att undersöka ungdomars väskor om de misstänker att de unga har alkohol i väskan. Det föreslår Socialdemokraterna och syftet är att komma åt langning.

Att stoppa langningen är ett viktigt steg för att öka välfärden, tycker socialdemokraten och ordföranden i riksdagens justitieutskott, Thomas Bodström.

– I dag känner många poliser en frustration, och säkert också föräldrarna, att en 15-åring kan bara säga nej och så går han vidare och in i en park och dricker sig berusad, och så kan det få väldigt ödesdigra konsekvenser, säger Thomas Bodström.

Det är på tre punkter som Socialdemokraterna vill göra förändringar för att komma åt langningen. De vill höja minimistraffet för den som langar från dagens sex månader till ett år. När Thomas Bodström var justitieminister höjde han maximistraffet för samma brott.

De vill också att kontaktpoliser ska rikta in sig mer på langningen och alltså ändra lagen så att polisen får rätt att titta i en minderårigs väska om det finns en konkret misstanke om att där finns alkohol eller andra berusningsmedel. Nu får polisen göra det om det finns misstanke om vapen eller sprayburkar. Det var en lagändring som Thomas Bodström genomförde för att komma åt klotter, och som av en del ansågs kontroversiell eftersom den kan anses vara integritetskränkande.

– Med tanke på att så många ungdomar skadas av alkohol så tycker jag att det är mycket värre än att man kan öppna en väska, säger Thomas Bodström.

Men när en lagändring skulle kunna bli verklighet vid en rödgrön valseger vet inte Thomas Bodström. Han har ännu inte diskuterat frågan med de andra partierna.

Vänsterpartiets Alice Åström ser gränsdragningsproblem men är försiktigt positiv.

– Man får titta ganska noga på hur man utformar en sådan lagstiftning och vilka möjligheter och begränsingar som finns i den. Men vi är beredd att titta på frågan, säger hon till Ekot.”

De flesta som langar i liten skala till sina ungdomar är föräldrarna själva. Ska dessa skaka galler i ett år för att deras uppfostringsmetoder är obefintliga? Nästan aldrig har ungdomarna spriten eller ölen i väskor, det är istället systembolagets påsar de fraktar alkoholen i, när alkoholen är köpt av en smålangare i alla fall. Det är bara att gå ut på stan en fredag- eller lördagkväll och se själv! De som ändå har alkoholen i väskor kommer att bli svårfångade av polisen, de kommer att bli tvungna att söka igenom 20 sportväskor med träningskläder för varje spritväska. Mycket ineffektivt! Och inte kommer de åt langarna för det! Det vore bättre om polisen koncentrerade sig på att jaga storlangare, som utländska lastbilschaufförer och svenska pick-up bilar som parkerar på bestämda ställen dit ungdomarna går för att köpa alkohol. För att kunna komma åt langarna lättare så bör polisen ges rätt att provocera fram brott, i alla fall inom detta område och narkotikakriminalitetens område. Det säger sig självt att polisen hushåller mycket mer med resurserna om man går efter storlangarna, och om man får brottsprovocera. Men ska polisen brottsprovocera så får de allt använda sig av myndiga ungdomar! Det är till nackdel för polisen när de går efter langarna, men en fördel när man tänker på att det kan finnas risker för brottsprovokatören. Straffen för storlangare bör bli betydligt högre än ett år, jag skulle föreslå 5-6 års fängelse för alkohollangning av starköl och sprit i större skala till ungdomar under 18 år! 1 år kan gälla butiksinnehavaren som säljer folköl till mindreåriga under 18 men över 16, och 5-6 år för försäljning av folköl till dem under 16 år! Inga ursäkter, typ ”jag trodde att hon/han som köpte var över 16 år” ska godtas. Med mitt förslag så behöver man inte göra intrång i ungdomarnas personliga integritet, och samtidigt så kommer man åt den tunga brottsligheten samtidigt som man hushåller med polisens resurser, är det inte ett mycket bättre förslag Thomas Bodström?

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 27/8/2010

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: