Hem > Brott och straff, ekonomi > Varför ger sig Transparency International på just de länder som har den striktaste lagstiftningen och de minsta problemen?

Varför ger sig Transparency International på just de länder som har den striktaste lagstiftningen och de minsta problemen?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3884950Kritik mot Sveriges bekämpning av mutbrott

Sverige får skarp kritik för sitt sätt att hantera mutbrott i internationella exportaffärer. I en ny utredning pekar den ideella organisationen Transparency International framförallt på resursbrist inom Riksenheten mot korruption.

Thorsten Cars är före detta domare och har varit delaktig i utredningen.

– Visst är det en ganska allvarlig kritik att Riksenheten mot korruption inte har tillräckliga resurser. Det händer inte så förfärligt mycket på den fronten. Man har inte avsatt de resurser och sett tillräckligt allvarligt på det här.

Sedan senaste decenniet har bara ett fall av bestickning av utländsk offentlig tjänsteman, som det alltså heter, lett till åtal och fällande dom. Då rörde det sig om två svenskar som år 2005 dömdes till fängelse för att ha mutat tjänstemän på Världsbanken.

Transparency International, en ideell organisation som arbetar med att kartlägga och motverka korruption, menar alltså att Riksenheten mot korruption borde tilldelas mer resurser för Sverige på ett effektivt sätt ska kunna motverka mutor i internationella exportaffärer.

– Mutmisstankar i exportindustrin är natruligtvis oerhört besvärliga att utreda och det krävs stora resurser för det.

Därmed instämmer Transparency International i den kritik som Justitiekansler Anna Skarhed uttryckte i samband med att mutåtalet mot försvarskoncernen Saab lades ner förra året, i brist på bevis. Då rörde det sig om misstänkta mutor som ska ha betalats ut i samband med försäljningen av Jas-plan till Tjeckien, Sydafrika och Ungern.

Såväl Norge som Danmark anses sköta det här på ett mer tillfredställande sätt, enligt Transparancy international.

– För oss som ändå är ett större land och ett större exportland så borde vi åtminstone ligga lika bra till som de. Det tycker jag är genant.”

Kanske är mutbrott vanligare i Norge och Danmark än i Sverige? Kan inte förklaringen till den tillsynes effektivitetslösa Riksenheten mot korruption vara att mutbrott är ett mycket litet problem i Sverige? Så varför ger sig Transparency International på just de länder som har den striktaste lagstiftningen och de minsta problemen? Varför ska inte mutkolvarna i Europa och tredje världen betala skyhöga böter till institutioner i Norden som omväxling, alt. sitta i fängelse? Svaret från Transparency International kommer säkert i form av en plattityd som att ”men det är väl klart de skall få betala för sina brott”, och en plattityd är det för att Transparency International i verkligheten riktar hela sin uppmärksamhet mot i-världen, vilket gör ett sådant förmodat uttalande till en tankens lögn. Dessutom så går de nog inte med på att mutkolvarna i tredje världen och Europa ska behöva betala böter till institutioner i Norden eller Tyskland, trots att rättvisans kvarnar är en juridisk fråga och inte en biståndssfråga. För det är väl ingen biståndsfråga Transparency International? Ju mer korrumption ett land har desto mindre är annolikheten att Transparency International kommer att syna dem! Naturligtvis så skulle Transparency International förneka att korrumption är mindre utbrett i Sverige. Men varför talar då statsvetenskapen ens överhuvudtaget om ”socialt kapital” och den ”sociala fällan” så mycket, om det inte finns skillnader i hur utbredd eller allvarlig korrumptionen är i Sverige kontra t.ex. Italien, Ryssland eller Gambia?!

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 30/7/2010

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: