Hem > Brott och straff, ekonomi, Ryssland, Utrikespolitik > Luktar Vladimir Putin-metoder att svara på protester från oppositionen med ironiska beslut.

Luktar Vladimir Putin-metoder att svara på protester från oppositionen med ironiska beslut.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3858781 ”Ryska polisen får långtgående befogenheter

Det ryska parlamentets underhus, duman, sa i dag ja till en starkt kritiserad lag som ger säkerhetstjänsten FSB möjlighet att gripa in även om ett brott inte begåtts.

Oppositionen och människorättsorganisationer kallar lagen för ytterligare ett steg mot skapandet av en polisstat i Ryssland.

Enligt det ursprungliga lagförslaget skulle säkerhetspolisen FSB få möjligheten att stoppa och varna de som den bedömer är på väg att eventuellt begå ett brott. De som inte lyder skulle då kunna bli straffade med böter eller fängelse upp till 15 dagar.

Efter högljudda protester mot att det redan mäktiga FSB ska få ännu mer långtgående befogenheter, så ändrade dock duman några av de hårdaste formuleringarna i lagen.

I den lag som duman godkände i dag ska FSB fortfarande få varna potentiella brottslingar preventivt, dock ska den som vägrar lyda uppmaningarna inte kunna straffas för det. Däremot talas det om att den som hindrar en FSB-tjänsteman i sitt arbete ska kunna straffas.

De här ändringarna har inte fått de kritiska rösterna att tystna.

Säkerhetspolisen är fruktad av många, och de vaga formuleringarna i lagtexten skapar oro för att lagen inte kommer användas till kampen mot terrorism som det är tänkt, utan snarare för att inskränka ryssarnas frihet.

Rysslands President Dmitrij Medvedev, som i andra sammanhang talar sig varm för medborgerliga friheter och reformer av det ryska polisväsendet, sa igår att den här lagen kom till på hans order och att man kommer ”fortsätta förbättra lagstiftningen kring säkerhetspolisen”.”

Jag har en bra idé till president Medvedev! Varför döper ni inte FSB till KGB igen? Det andra förslaget var mycket värre än det första! Luktar Vladimir Putin-metoder att svara på protester från oppositionen med ironiska beslut, han gjorde det med Alexander Litvinenko när denne klagade på metoderna hans överordnade inom FSB använde för Putin själv. Överordnaden fick då en befordran. Det var då Litvinenko förstod att han måste lämna Ryssland.

(Alexander Litvinenko var den före detta FSB-agenten som mördades med det radioaktiva ämnet polonium 210 i London.)

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 17/7/2010

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: