Hem > Brott och straff, ekonomi, etnisk rensning, Inrikespolitik, Ryssland, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Det extrema kvinnoförtrycket och våldet kryper upp mot Ryssland

Det extrema kvinnoförtrycket och våldet kryper upp mot Ryssland

”Här får kvinnor välja mellan slöja och paintball

Det är en varm dag i juni och kvinnan på trottoaren är klädd i en knälång, blåblommig klänning med halvlånga ärmar. Hennes väninna bär en lång vit klänning.

Plötsligt stannar en bil, en gevärspipa sticks ut genom sidorutan och tre snabba skott brinner av. Kvinnorna försöker fly undan medan någon i bilen ropar efter dem:

– Ta på huvudduken! Klä er ordentligt!

Det är på Putinavenyn, den centrala gatan i Tjetjeniens återuppbyggda huvudstad Groznyj. Män i svarta bilar skjuter röda färgkulor ur sina paintballgevär, filmar med mobilen och lägger ut filmen på nätet.

Ett antal liknande attacker ägde rum i Groznyj i juni. Polisen i en av världens mest hårdbevakade stadskärnor säger sig inget veta om uniformerade män som åker runt och skjuter på folk.

– Jag vet inte vem det är som skjuter. Men när jag hittar dem kommer jag att tacka dem, sade Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov själv i en intervju i tjetjensk tv förra veckan.

Att skrämma folk till lydnad är en beprövad metod i Tjetjenien, och islamisk klädstil är en viktig symbolfråga för Ramzan Kadyrov. Han måste visa att han inte är Moskvas nickedocka, utan alla tjetjeners rättmätige ledare. Då får inte rebellerna som slåss mot honom i islams namn framstå som bättre muslimer än han. Efter kommunismens fall har religionen blivit ett viktigt sätt att legitimera makten i Ryssland och den ortodoxa kyrkan en stöttepelare för makthavarna.

Nya soldater, atomubåtar och presidenter välsignas av präster i guldbroderade kaftaner. Kristet ortodox moraluppfattning saluförs som en lämplig ersättning för den kommunistiska tvångströjan. Det är inte längre KGB utan kyrkan som stoppar olämpliga konstutställningar.

För de Moskvatrogna makthavarna i Tjetjenien är det ännu viktigare att visa att Gud är på deras sida. På Putinavenyn har Ramzan Kadyrov låtit bygga Rysslands och kanske hela Europas största moské.

Det officiella islamiska prästerskapet kontrolleras hårt, och måste predika det som kallas för traditionell islam, vilket framför allt innebär att de troende måste lyda makthavarna. Och islams lagar står över Rysslands lagar, har Ramzan Kadyrov låtit förstå.

Sedan flera år måste kvinnor och flickor bära huvudduk i skolor, högskolor och på statliga kontor. Alkoholhaltiga drycker har försvunnit från butikshyllorna i stora delar av Tjetjenien efter det att butiksägarna fått besök av ihärdiga moralpredikanter, men i övrigt är det mest kvinnor som drabbas av den krypande islamiseringen.

– Om en kvinna springer runt med en man, då dödas de båda, förklarade Ramzan Kadyrov förra året.

Det var hans förklaring till att sju unga kvinnor men inga män hittades skjutna i huvudet vid en vägkant i Tjetjenien. Enligt honom hade kvinnorna dödats eftersom de var lössläppta. Enligt Moskvatidningen Novaja Gazeta hade några av kvinnorna arbetat på bordeller som ofta besöktes av Kadyrovs män. Ingen har gripits för mordet.

Den tjetjenska människorättsaktivisten Natalja Estemirova drog på sig Kadyrovs vrede när hon för två år sedan offentligt motsatte sig hans förslag att tvinga kvinnor att bära huvudduk på offentliga platser.

För ett år sedan förde uniformerade män bort Estemirova från hennes bostad i Groznyj. Hon hittades skjuten i en skogsdunge. Olydiga kvinnor skjuts inte bara med paintballkulor i Kadyrovs rike.” Citat; Kalle kniivilä

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov är inte lite fräck rakt i ansiktet på Gud när han hävdar att Gud står på de tjetjenenska männens sida. Ramzan kadyrov är Djävulens exkrement. Inte värd någonting. Ett djur! Min poäng med att presentera den här artikeln av Kalle Kniivilä är dock att visa Ryssland och andra hur det går när man dreglar efter inflytande och land- och vattengräns i de Nordiska länderna. Det extrema kvinnoförtrycket och våldet kryper upp mot Ryssland, eller för den delen Grekland, Italien, Portugal, Frankrike och Storbritannien för att lägga sig mycket närmare den egna gränsen så att de sociala och ekonomiska problem som normalt följer kvinnoförtryckarna åt blir allt mera påtagliga även för nämnda länder. Även vi Nordbor och tyskar lär känna av detta, men då följdriktligen från nämnda länder och inte från Mellanöstern, Afrika eller Tjetjenien. Jag hade nog rätt när jag trodde att det extrema kvinnoförtrycket har kommit till Europa (och Ryssland) för att stanna! Men så går det när man är sådan, och försöker kapa åt sig bitar från oskyldigt folk i Nord, Nordväst alternativt Nordöst beroende på om vi talar om Italien, Grekland eller ryssland eller övriga Västeuropa! Då får man själv leva med konsekvenserna. Det finns en rättvis Gud!

Jag önskar att det fanns en Kalle Kniivilä som kunde rapportera från varje land också här i Väst så att vi hade kunnat få hela bilden.

Det är som jag säger, kvinnoförtrycket kryper närmare oss och därmed ökar trycket på oss. Exemplet i artikeln visar också att det är ens egen tilltagande ondska som avgör om man ska gå under som stat eller inte. Det är inte någon annan som kommer ifrån söder som tvingar på oss i norr förtrycket, waterboardingen eller liknande, så länge det finns en Gud så har vi ett val att göra det som är gott alt. det som är ont! Det är vi själva och dem beslut vi fattar, som avgör om vi ska gå under som stat eller inte. En sak är säker, Gud ger allmänt välstånd efter förtjänst! Kausaliteten är sådan att ondskan i en mans hjärta kommer först och synkront med den kommer våldet och kvinnoförtrycket, därefter kommer de ekonomiska problemen för den nationen. Alltid i den ordningen! Det fina med kråksången är att man kan alltid bättra sig i sitt hjärta. Det tar förstås oftast generationer innan människor har bättrat sig och ekonomin återhämtar sig, men det kan gå på en generation som i Georgien.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 9/7/2010

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: