Hem > Utrikespolitik > David Cameron kanske inte är den store statsman britterna hade behövt?

David Cameron kanske inte är den store statsman britterna hade behövt?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3839631

”USA tar över efter britter i farliga Sanginområdet

USA ska ta över efter att tusen brittiska soldater förflyttas från det våldsamma Sanginområdet i sydvästra Afghanistan. Det brittiska trupptillbakadragandet väntas utnyttjas av militanta talibaner i propagandasyfte.

Sanginområdet räknas som ett av de farligaste i Afghanistan för utländska soldater. Det är svårt att ta sig fram på smala, leriga vägar. Militanta talibaner kan lätt gömma bomber och agera krypskyttar. Den lokala politiken försvåras av att det är många olika stammar i området. Dessutom är det ett centrum för produktion av opium.

USA tog nyligen över kommandot i området från Storbritannien som har förlorat 99 personer där sedan kriget startade 2001. Det är den största förlusten av människoliv i ett enskilt område för Storbritannien.

Dödssiffrorna har stigit, och juni var den dödligaste månaden för utländska trupper sedan kriget startade. Vilket visar svårigheterna med att skapa säkerhet i Afghanistan.

De tusen brittiska soldaterna ska förflyttas till centralare delar av Helmandprovinsen, istället ersätts de av amerikanska trupper. Samtidigt som USA stärker närvaron i Afghanistan bekräftar Storbritanniens nye premiärminister David Cameron att planen är att ta hem alla trupper inom fem år.

Den brittiska regeringen är bekymrad över hur det kostsamma uppdraget i Afghanistan svällt, samtidigt som landet försöker ta itu med ekonomiska problem. Regeringen är angelägen om att tillbakadragandet från Sanginområdet inte ska ses som ett nederlag, vilket militanta talibaner säkert kommer att framhålla.”

Jag ställer mig lite undrande till varför britterna drar sig ur hetluften. De är inte kända för att dra sig ur när det blir tufft, åtminstone så har vk2-generationen förtjänat respekt till britterna. Om David Cameron istället hade sagt att ”Låt oss rotera till amerikanska styrkor så att våra styrkor får vila upp ett halvår eller ett år”, så hade det hela varit lite mer trovärdigt. David Cameron kanske inte är den store statsman britterna hade behövt? En sak är säker, han är ingen Winston churchill. Cameron är nästan lite ”coy”, på gränsen till det misstänkta. Smyger mannen med sina intentioner?

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige den 7/7/2010

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: