Hem > Muhammedkarikatyrerna, Utrikespolitik > Apropå det där med Muhammedkarikatyrerna…

Apropå det där med Muhammedkarikatyrerna…

Hej Carl Bildt och Gunilla Carlsson!

http://www.svensktidskrift.se/?p=4605

”…De flesta liberala och sekulära västerlänningar anser nog att religion – även om religionen råkar utövas av en minoritet i ett land – bör utsättas för kritik. Men i avvägningen mellan personlig säkerhet och rätten att få kritisera islam blir frihetens idealister få; Lars Vilks, Salman Rushdie och Jyllands-Postens kulturredaktör Flemming Rose, får själva bära sina kors.
Problemet med karikatyrerna, skriver Klausen, är dess ikonografiska enkelhet. Frestelsen att se karikatyrerna och reaktionerna på dem som typiskt för ”det andra lägret” var enorm. Muslimer såg karikatyrerna som ett bevis på västerlandets gudlöshet och islamofobi. Västerlänningar såg den muslimska reaktionen som ett bevis på islams oförenlighet med demokrati. Båda sidor tog tillfället i akt att dra en linje i sanden och säga: hit men inte längre.”

Danskarna ansåg att svenskarna gömde sig under Muhammedkarikatyrkrisen, men vi förhöll oss bara avvaktande, och det visade sig ju vara riktigt gjort. Som Jytte Klausen skrev; ”Men i avvägningen mellan personlig säkerhet och rätten att få kritisera islam blir frihetens idealister få; Lars Vilks, Salman Rushdie och Jyllands-Postens kulturredaktör Flemming Rose, får själva bära sina kors.” Jag instämmer helt, bara med den invändningen att de har rätt att agera som de gjorde i en demokrati och skall därför inte sopas undan av säkerhetspolisen ifråga om deras personliga skydd så länge de befinner sig i Sverige. Fast man kan inte avdela poliser som personliga livvakter 24 h om dygnet, men man kan heller inte lägga ner all verksamhet som berör deras säkerhet, typ dansken Lars Vilks säkerhet. Förresten, snacka om att huka i korridorer och massmedia genom att inte nämna att Lars Vilks egentligen är dansk i dansk press och på dansk UD! Lars Vilks vägrar sammaledes att stå för vem han har sina sympatier hos (Danmark, inte Sverige, han bara råkar prata svenska flytande vilket han använder som vapen mot oss) för att han vill implicera Sverige så mycket som möjligt i röran och skydda Danmark från samma röra skapad av honom själv. Hans nästa ”konstnärliga” (läs politiska) projekt enligt honom själv, involverar den mördade holländaren Theo Van Gogh och det konstverk han dog för (konstverket var en fitta). Om Vilks hade varit svensk så hade han varit en landsförrädare! Men han vill bara ont för Sverige danskjäveln. Hoppas att han blir mördad, trots svenskt bistånd från SÄPO, innan han hinner ställa till med mer jävelskap för oss goda svenskar! De där jävla jättarna ska inte få ta sig in i Asgård!

”Vore det så att karikatyrerna var ett religionskritiskt inslag i en i övrigt nyanserad och saklig debatt i Jyllands-Posten, hade Flemming Rose förmodligen fått mer kollegialt stöd. Men Klausens genomgång av tidningens bevakning av islam genom tiderna, i kombination med det komprometterande faktumet att tidningen två år tidigare hade nekat publicering av blasfemiska teckningar av Jesus – med motiveringen att de inte var roliga och att de förmodligen skulle provocera läsarna, indikerar något annat.”

Muhammedkarikatyrerna var alltså precis som jag misstänkte ett utslag av dansk nationalkaraktär. Desto bättre att vi förhöll oss kyliga mot danskarna vid tiden det begicks i 2005.

”Ställningstagandet till publiceringen är för många avhängigt på om teckningarna handlade om islam som religion eller om muslimer som religiös minoritet. När Jyllands-Posten försökte förklara sig var det just med argumentet att de kritiserat en idé och inte människor. Många muslimer, enlig Klausen, tyckte dock att problemet var just att den helige profeten hade blivit smädad, inte att muslimer hade förlöjligats…”

Om hela karusellen sattes igång av dansk nationalkaraktär, vilket vi just har konstaterat med hjälp av Jytte Klausens argumentation om att de tidigare förvägrade blasfemiska teckningar av Jesus i sin tidning, så var det naturligtvis muslimer som religiös minoritet som både tecknare och ansvarige utgivare på Jyllands-Posten ville åt. Är det en slump att de har två muslimofober på en och samma lilla landsortstidning, eller är det fler än dessa två på tidningen som har ett behov av att ge uttryck för religionsfientlighet mot islam? Det är naturligtvis dansk nationalkaraktär säger jag skadeglatt då! Det må vara rätt, det må vara fel, men det var ingen inklusive ansvarige utgivare och tecknare – vilka vi just konstaterat med Jytte Klausens argumentation gav uttryck för nationalkaraktäristiska beteendemönster – som bad om ursäkt för sitt minst sagt omdömeslösa men högst medvetna handlande. Då bör alltså alla berörda danskar på ledande ställningar ha den nationalkaraktären som jag hävdar att de har, rent logiskt. Förutom dem på den yttersta vänsterkanten, som inte verkar vilja kännas vid, eller åtminstone försvara, begreppet ”nationalkaraktär” i något land.

”…En intressant aspekt i sammanhanget är att Kurt Westergard, som tecknat mannen med en turban i form av en bomb på huvudet, ville komma åt att radikaler använder profetens namn för att legitimera sitt våld. Många tolkade teckningen omvänt; profeten som källan till våld.
Klausen menar att händelseförloppet bäst kan förstås som handlingen i Rashomon, en Japansk film från 1950 som visar samma händelse från olika aktörers perspektiv. Alla aktörer tolkade händelsen olika och alla var dåligt utrustade att förstå den andra partens agerande. Deras eget agerande avgjordes helt utifrån hur de upplevde vad som pågick. Slutsatsen var att tolkningar av verkligheten är betydelsefullare än verkligheten som sådan…”  Citat; Svensk Tidskrift om Jytte Klausens bok The Cartoons that Shook the World Yale University Press 2009.

Det sista stycket kan jag bara inte utelämna i rättvisans namn. Jag låter var och en tolka och begrunda implikationerna av detta, som förmodligen är helt riktigt.

Mvh Roger Klang, Lund Scaniae Sverige 17/4/2010

 1. 17 april, 2010 kl. 19:24

  Jag håller inte med. Det råder ett kulturkrig mellan västerlandets värderingar och barbariska kulturers syn på människors fri- och rättigheter. Det ligger därmed i vårt intresse att stå upp för Vilks och Westergaards rätt att uttrycka sig. Bara för att några tomtar med skägg och lakan med koranen i högsta hugg hotar ett helt land, oavsett om det är Danmark eller Sverige, betyder inte det att vi ska avvakta och därmed vika ned oss för totalitära galningar. De förväntar sig att vi ska vika ned oss, och många gör tyvärr det. Det islamisterna behöver är ett rejält motstånd från civiliserade människor som i dag är dominerande i västerlandet. Helst ska de genomgå en egen upplysningsperiod, likt den kristendomen har tvingats igenom. Som du vet är jag ingen altruist, så jag uppoffrar mig inte för danskarnas skull. Däremot står jag upp för yttrandefriheten och kräver att ingen ska hotas för att de gör illa tecknade karikatyrer. För mig går alltid individer före nationer.

  • 17 april, 2010 kl. 20:09

   Jag har inte vikt ner mig för någon, jag står upp för Sverige mot islamister OCH danskar! Jag är t.ex. helt för Sveriges deltagande i Afghanistan, för Sveriges skull och för afghanska kvinnor och flickebarns skull. Men det ligger inte i mitt intresse att ta Danmarks smällar för att de frivolöst får för sig att förolämpa dessa skägg- och lakansprydda islamister av och till. Och märk väl att jag anser att de har rätt att göra det, som t.ex. den där Lars Vilks med sina rondellhundar. Jag anser som du läste inte att man ska köra Vilks till bron och dumpa honom på Danmark, eller lämna honom i islamisternas klor här hemma. Vi har ett rättssystem som måste fungera, även för danskar bosatta i Sverige. Jag står vid att vi gjorde rätt som avvaktade. Danskarnas högsta önskan är att få bete sig hur som helst och lämpa över hela problemet på svenskarna, vågar jag påstå som semi-skåning. Jag håller med om att de muslimska länderna bör tvingas att gå igenom en upplysningsperiod om de inte vill göra det frivilligt! Inte nödvändigtvis med våld, åtminstone inte på majoriteten ställen i mellanöstern. Även om även jag krävde att ingen skall hotas för att de tecknar profeten som rondellhund så betyder det inte att de slutar hota, det implicerar endast att jag och Sverige får betala priset för det Lars Vilks och Danmark har på agendan. Så idealistisk är jag inte att jag är beredd att kämpa för Danskars rätt att skita på muslimer, samtidigt som danskarna är en del av problemet för svenska mäns och unga pojkars vidkommande! (Vi snackar tiotusentals danska män med svenska kvinnor och bara en handfull svenska män med danska, de kunde lika gärna vara muslimer själva.) Som jag skrev så är inte danskarna beredda att stå för det de själva gör när VI får betala priset för det. Om vi försvarar dem så förlorar vi under alla omständigheter menar jag alltså.

   Mvh Roger Klang, Lund Scaniae

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: