Hem > ekonomi, Inrikespolitik, Media > Finns det någon som följer en renodlad ideologisk lära till 100 procent?

Finns det någon som följer en renodlad ideologisk lära till 100 procent?

”Adaptiv Marknadskapitalism” © (småstatens kapitalism).

Jag har i två av de stora politiska ideologierna – socialism och kapitalism – funnit att trots att kapitalism i en stor stat som USA eller Storbritannien är eftersträvansvärd, så medför kapitalism inte alltid den bästa utgången för en småstat som Sverige. Låt mig ge ett exempel; Tidningsstödet. Tidningsstöd i ett land med så gigantiska städer som USA vore en katastrof. Men i en stad av Stockholms storlek och med två stora konkurerande dagstidningar med olika ideologi, kan det vara en nödvändighet för att man ska kunna bevara jämvikten mellan två ideologier – kapitalism och socialism/liberalism. Man kan fråga sig varför man på konstgjord väg ska bevara jämvikten mellan två konkurerande företag, i detta fall medier? Det är viktigt att Stockholm som huvudstad och säte för vår riksdag, behåller greppet om Sverige för att hålla ihop landet! Jag frågar mig; vem av de två ska ha statsstödet, båda tidningarna eller bara den ena? Jag menar att man måste väga det med guldvåg, för den ena tidningen klarar sig bättre än den andra och kanske inte vill eller tjänar på statsstöd (DN). DN förtjänar därför större respekt än SvD som är en bidragstagare, enligt mig! Men jag menar också att man måste väga på guldvåg huruvida övriga landets tidningar ska uppbära tidningsstöd. Varför inte Sydsvenskan och Göteborgsposten? Jag är själv Skåning, men mitt svar är nej! Vinsterna uppväger inte nackdelarna med att socialisera riket. Det står nämligen utom all tvivel att kapitalistisk marknadsekonomi slår ut socialistisk marknadsekonomi när det kommer till de ekonomiska vinsterna för samhället. Exemplen är många och empiriskt underbyggda, men det räcker om jag säger att kommunismen har i det närmaste upphört att existera med få undantag, medan kapitalismen firar nya triumfer. Dessa två ideologier var under ett stort antal år i strid med varandra, och kapitalismen vann tack vare sin ekonomiska styrka. Men jag menar inte att SvD förbehållslöst ska uppbära statsstöd. Tvärtom ska de få slåss om varenda krona och avkrävas resultat. De får inte slå sig till dank med tanken att det ordnar sig, staten backar upp oss. Det är precis vad SvD har gjort idag. Om man läser artiklarna om Ryssland och jämför dem med vad en cyberkänd femspråkig (spanska, finska, svenska, esperanto och ryska) journalist på SydSvenska Dagbladet (en Malmötidning) vid namn Kalle Kniivila åstadkommer på egna meriter, främst på sin privata blogg, så inser man att även om SydSvenskan inte skriver om Ryssland på regelbunden basis så har de en tyngre arsenal på ämnet än hela Svenska Dagbladet kan skrapa ihop i sin redaktion tillsammans. Varför jobbar inte Kalle Kniivila på SvD, som ju är en tidning som trots allt skriver om Ryssland hela tiden? Man kanske ska fråga Kalle Kniivila om det, och inte SvD. Det finns många möjliga svar.

Ska SAAB bäras upp ekonomiskt av staten för en tid?

Mitt svar är nej! Det finns inget av värde i att stödja undergångsdömda exportföretag, även om de också har en marknad i Sverige.

Ska Vattenfall fortsätta att vara statsägt?

Mitt svar är nej där också! Men vattenfall om man säljer det helt och inte styckat kommer att dominera den svenska marknaden och ha närmast monopol i vissa län och på vissa orter i Sverige. Ett styckat vattenfall leder till konkurens vilket medför lägre elpriser. Vi har ingenting att vinna på att ha en socialiserad energimarknad!

1)      Personlig frihet.

2)      Religionsfrihet.

3)      Hur man behandlar sina kvinnor.

4)      Huruvida man skapar en demokrati och tillåter oppositionella organisationer och fri press.

5)      Vilket politiskt system man har (teokrati, kommunism, socialism med marknadsekonomi eller kapitalistisk marknadsekonomi, i följande ordning där den senare ger störst fördelar för majoriteten medborgare).

6)      Huruvida man motarbetar korruption.

7)      Huruvida mannen på gatan i gemen använder omotiverat våld mot kvinnor och barn, samt inte minst minoriteter och homosexuella. Det innebär – vilken toleransnivå har landet?

Dessa 7 punkter avgör helt standarden på den allmänna välfärden/infrastrukturen och rikedomen hos ett land. På punkterna 1,2,4 och 5 hamnar USA bättre än Sverige. På punkterna 3,6, och möjligen 7 har Sverige bättre förutsättningar än USA. På punkterna 1, 2, 4 och 5 vinner USA. Det innebär att USA traditionellt sett har varit ett friare land än Sverige, och deras välfärd och rikedom har därför varit större än vår.

Roger Klang, Lund Scaniae den 3/4/2010

Annonser
 1. 5 april, 2010 kl. 12:51

  Angående Svenska Dagbladet gör jag mig skyldig till att sikta på 100 %-siffran. Jag anser nämligen att tidningsstödet ska bort utan undantag. Svenska Dagbladet är olönsamma därför att de inte tillfredsställer läsarna, ett tidningsstöd gör varken till eller från utan cementerar bara en dålig nyhetsförmedling. (Det enda som är läsbart i SVD enligt mig är PJ Linders och Per Gudmundssons ledare, allt övrigt är skräp).

  Vi bör också komma ihåg att en borgerlig/kapitalistisk/liberalkonservativ tidning inte kan erbjuda något gott ideologiskt motstånd mot DN om de ständigt hycklar i fråga tidningsstödet. Så länge det inte gäller SVD då är fri marknadsekonomi bra, men om SVD missgynnas av en fri marknadsekonomi är det inte bra med marknadsekonomi. Sådant hyckleri kommer på sikt alltid att straffa sig.

  • 5 april, 2010 kl. 14:35

   Jag förstår hur du tänker. Jag själv har kommit till MITT ställningstagande efter att ha vägt för och nackdelar, men det är aldrig roligt att visa sig inkonsekvent i ideologiska frågor. Du har all rätt att kalla mig för en sellout, men jag kommer inte att ändra åsikt för det. För att jag ska kunna göra det så måste du visa att de negativa konsekvenserna överväger de positiva, eller övertyga mig om att det inte finns några positiva konsekvenser över huvud taget och då menar jag även demokratiskt och politiskt, inte bara ekonomiskt.

   SvD har fungerat väl som ideologiskt motstånd mot DN även med statsstöd, anser Jag, och jag brukade prenumerera på SvD, mycket på grund av ledarsidan precis som du. Men jag tyckte nog mest om Sanna Rayman´s ledarsideinlägg! Det är den ekonomiskt ideologiska aspekten som gör att jag känner obehag över att behöva stödja SvD:s statsstöd. Politiskt är jag nog mer konservativ än nyliberal, tror jag. Nyliberaler har en starkare betoning på det ekonomiska vid tillfällen då politiska och ekonomiska intressen ställs emot varandra. Det bästa för SvD däremot vore om de kunde gå runt av sig själva. Jag är medveten om att tidningsstödet till SvD förminskar sannolikheten att detta någonsin kommer att bli verklighet tyvärr. Men det finns en övre gräns för hur mycket statsstöd SvD bör få, enligt mig. Det får aldrig bli en fråga om att SvD mer eller mindre blir en statlig tidning! Bara för att förtydliga: Jag kan tänka mig ett statsstöd på 10, högst 15 procent av företagets inkomster från försäljning och annonser. Om siffrorna ligger över det idag så säger även jag ajöss till SvD.

   Mvh Roger Klang, Lund Scaniae

 2. 5 april, 2010 kl. 16:49

  Men du kan väl inte på fullaste allvar mena att SvD ska få statsstöd men inte DN och andra tidningar? Eller har jag missuppfattat din ståndpunkt? En sådan inkonsekvent inställning har jag väldigt svårt för.

  Jag tror också att vi får söka oss andra svar än dagstidningar såsom utländska tidningar, både i pappersformat och på Internet, olika initierade bloggare samt tidskrifter på nätet såsom Svensk Tidskrift. Jag tror även att Magasinet Neo kan ge mer än SVD.

  Vad gäller positiva effekter på demokratin har jag svårt att hänga med. Om det bara är ledarsidorna på SvD som är läsvärda kan du ju lika gärna byta ut SvD mot en Internettidskrift såsom Svensk Tidskrift eller en initierad borgerlig bloggare såsom Dick Erixon.

  Jag tror inte att papperstidningen är helt på utdöende, men ska papperstidningen överleva måste den kunna leverera bättre kvalitet än det bloggare och nättidningar kan göra. De bör fokusera på snabb nyhetsförmedling och vara först på bollen medan bloggarna och nättidskrifter får ägna sig åt de djuplodande analyserna. Rupert Murdochs försök att ta betalt för artiklar på nätet blir intressant att följa, för att det ska lyckas måste de skapa ett mervärde jämfört med de gratisartiklar vi kan läsa i dag, oftast texter som även publiceras i papperstidningen. Dick Erixon har intressanta idéer om hur det kan gå till, såsom att ta betalt för enbart de artiklar vi är intresserade av, inte att ta betalt för prenumerationer på nätet.

  Hursomhelst menar jag att demokratin gynnas av hårda ekonomiska lagar som tvingar aktörerna att bättra sig. Visst kan jag väl tänka mig en övergångsperiod innan man avskaffar statsstödet till tidningar, men målet ska vara tydligt. Sedan är det också vanskligt att fastna i gamla former, kanske SvD inte har en så viktig funktion för demokratin ändå, vi borgerliga kanske kan få mer styrka i våra argument genom andra plattformar?

  • 5 april, 2010 kl. 18:00

   Jag tror inte att DN vill ha statsstöd, de ser att de håller på att vinna just på grund av att de inte har det. Annars skulle de nog ha klagat högt på ledarsidorna. Men det var ett mycket bra övertalningsförsök! Det kanske är jag som är gammal och ser dagstidningar som något nödvändigt och statiskt? Jag får ta och fundera vidare på det.

   Mvh Roger Klang

 3. 22 april, 2010 kl. 17:13

  Jag har funderat på saken nu. Jag såg den här artikeln och bestämde mig för att den enda utvägen är att dra in all statlig pressbidrag till all media.

  http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3646677

  ”Det högerextrema partiet Nationaldemokraternas tidning ”Nationell idag” får drygt 2,3 miljoner kronor i presstöd. Det har presstödsnämnden beslutat.”

  Statligt presstöd hör alltså inte hemma i en demokrati!

  Mvh Roger Klang, Lund Scaniae Sverige

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: