Hem > ekonomi, Inrikespolitik, Media > Styrelsekvotering i tekniska yrken innebär att 1-5 % kvinnliga anställda får 50 % av inflytandet i privata bolag, medförande en nedgång i teknisk kompetens

Styrelsekvotering i tekniska yrken innebär att 1-5 % kvinnliga anställda får 50 % av inflytandet i privata bolag, medförande en nedgång i teknisk kompetens

Angående den socialfeministiska manifestationen på KunskapsKanalen SVT-FORUM den 1/4:

De flesta fleranställnings-företag i Sverige är tekniska företag i någon form, eller åtminstone företag vars inriktning inte lockar kvinnlig arbetskraft eller ens att utbildningen inom området lockar kvinnor. Man kan inte handplocka 50 procent kvinnor till styrelsen i ett företag med 50 anställda och där bara 5 kvinnor eller färre jobbar med teknisk kompetens. Det är varken rättvist eller tekniskt kompetent och ekonomiskt försvarbart. De gjorde det i Norge, och de tekniska företag som blev könsjämställda förlorade i värde som följd av ett sådant tillvägagångssätt, därför att kompetensnivån sjönk, har jag hört. Det måste stämma om man skulle sätta upp en matematisk formel som grundar sig på kompetens i procentuella tal hos en grupp som är mycket mindre, och tar och jämför det med en grupp med ett mycket större urval. Och då har jag inte ens tagit med i beräkningarna att 9 av 10 genier är män. Men så snart vi har ändrat på den största kvinnodörrstoppen för kvinnligt ledande och deltagande i styrelserna, nämligen det faktum att få privatiserade vårdbolag får lov att existera i Sverige, så räknar jag med att det kommer att bli fler företag med kvinnliga chefer och kvinnodominerade styrelser i näringslivet. Kvinnor har ju valt mjuka yrken i väldigt mycket större omfattning, och då är det naturligt att kvinnor intar ledande ställningar inom dessa yrken. Inom de privata vårdbolag som finns, så finns det också fler kvinnliga ägare, chefer och styrelseledamöter än i landstingen. Jag har inga som helst problem med att privata bolag har kvinnligt dominerade ägare, styrelser och chefspositioner när dessa är i klar majoritet i hela företagskedjan! Jag är glad att kunna gå socialdemokraterna till mötes och privatisera en stor del av vården (om det finns en marknad för det), så att kvinnorna kan få större inflytande i det borgerliga näringslivet!

Kvotering till bolagsstyrelserna är inte vad vi behöver, vad vi behöver är fri företagsamhet inom vårdsektorn! Den som argumenterar för att det om det bara hängde på det inte borde vara så få kvinnliga chefer inom landstingen, argumenterar för att landstingen bör kvotera in kvinnor, inte de privata företagen. Låt de socialistiska mansfeministerna stå för vad de säger och stiga ner från sina höga patriarkala hästar i landstingen, äldrevården, barnomsorgen etc. där kvinnorna jobbar och (s)-männen är chefer, försök inte tvinga på borgarna er dynga! Det är ju ni socialister som gapar mest och högst. Bort med Thomas Bodström, bort med Thomas Östros och andra till förmån för 50 procent kvinnor i den socialdemokratiska ledningen! Jag ser gärna ett totalt jämställt vänsterblock och statligt och kommunalt yrkesliv, det skulle göra det så mycket lättare för oss borgerliga män att snacka ner SVT och Socialdemokraterna. Men försök inte tvinga våra borgerliga kvinnor att lämna sina barn vind för våg eller i genusvetarnas grepp genom tvingande lagstiftning, för det har ni inte med att göra vad de väljer! Om en borgerlig kvinna säger till mig; ”Jag vill utbilda mig till ingenjör för att göra karriär och bli chef på Ericsson!”, då stödjer jag henne till hundra procent! Men om hon säger; ”Jag vill utbilda mig till socionom så att andra kvinnor kan göra karriär och bli chefer på Ericsson!”, då är hon inte borgerlig, då är hon feminist. Låt hon då bli chef på socialförvaltningen. Om du som är socialist då säger; ”Ja men du förstår, vi socialister har redan en massa chefer inom kommunala och statliga förvaltningar”, ja då säger jag; Vad är då problemet? Det finns ju tydligen kvinnliga chefer i massor i kvinnodominerade yrken, som ofta är statliga och kommunala.

Mvh till SVT och journalisterna och socialisterna och feministerna, Roger Klang, Lund Scaniae den 1/4/2010

Annonser
 1. 2 april, 2010 kl. 11:27

  Hmmm… = läst och begrundat.

  GLAD PÅSK ❗ 🙄 – önskar Josef B.

  • 2 april, 2010 kl. 11:43

   Glad påsk på dig själv, Josef! 🙂

 2. 2 april, 2010 kl. 11:51

  Josef!

  Du är en cool kille! Du surfar omkring på nätet och sprider glädje med dina alltid positiva kommentarer. Och du står för vem du är med fullständigt namn och bild, vilket är ovanligt på nätet, Tanja och jag gör det också.

  Mvh Roger Klang

  • 2 april, 2010 kl. 13:16

   Taaack ❗ – Roger – för Din himla goa backfeed. Men enär jag snart fyller 70 vårar (= 69 år) så är jag väl snarare att betrakta som ”en cool gubbe”.

   Ja… – det är djupt tragiskt – som jag ser det – att Wi är så ytterligt få på nätet – som uppträder med wåra riktiga namn och riktiga bilder som avatarer (min är i o f s från 2004 – men det går fortfarande att se likheten, tror jag…).

   Men det är ju som det är med det – och det är bara att ”gilla läget” – för annars förslösar Wi ju wår egen energi på det missförhållandet.

   Den energin kan Wi ju istället bruka för att bidra till att göra någonting åt allt annat elände.

   Det jag för närvarande lägger ned mest av min egen nätenergi på – är att försöka ”väcka” så många som möjligt till insikten – om att den nuvarande PartikratiVanStyret kan bytas till något i grunden helt annorlunda.

   Måhända lyckas jag ej med det, kanske… Men vaddå… – då har jag ju i alla fall försökt.

   Ha en fortsatt GLAAD PÅSK 🙄 – önskar Josef

   • 2 april, 2010 kl. 20:46

    Jag borde känna till begreppet ”Partikrati” som läser statsvetenskap, men tyvärr. Jag hoppas dock att jag förstår vad du menar, men jag är inte säker på att jag vill överge det representativa styret. Du verkar vilja eftersträva en form av direktdemokrati, som de har i Schweiz? I en direktdemokrati så röstar folket i varje fråga som politikerna kommer överens om är viktiga frågor. Mer än hälften av världens folkomröstningar har ägt rum i Schweiz!

    Mvh Roger

 3. 2 april, 2010 kl. 17:04

  Hur ser det egentligen ut i de statliga förvaltningarna för chefer ang könsfördelningen? Någon som har statistik på det? Inte helt osannolikt att flertalet är kvinnor.

  • 2 april, 2010 kl. 21:18

   Hej Tanja, roligt att se att du kommenterar på min blogg!

   Jag har fått den uppfattningen att inom sjukvården så är det många män i chefspositioner. Inom socialförvaltningen i Lund är nog majoriteten chefer (och anställda) kvinnor, men förvånansvärt många män letar sig fram till den absoluta toppen, men då räknas också invandrarmän in. Skolornas rektorer – mest män. Äldrevården – mest kvinnliga boendechefer (tillhör socialförvaltningen). LSS- och SOL-chefer, många kvinnor (tillhör socialförvaltningen). Men det är bara en gissning byggd på att jag har levererat smörgåsar och kaffe till berörda. Jag har också erfarenhet av LSS-boende och känner hierarkin till del. På det stora hela, det är bedrövligt hur socialisterna behandlar sina kvinnor själva, samtidigt som de kräver långtgående kvoteringsförändringar hos näringslivet! De borde sopa rent framför egen dörr först. Det ska sägas att en liten minoritet män och kvinnor som jobbar på socialförvaltningen inte är socialister eller gröna – en liten. Inom det privata näringslivets vårdbolag (LSS- och SOL-boenden), så är många bolag ägda av kvinnor och styrda av kvinnliga chefer, trots att de strävar efter en jämn könsfördelning på arbetsplatsen!!! Den brukar inte bli så jämn, men det brukar alltid finnas män som jobbar där. Jag har utvärderat flera boenden i mitt privata bi-arbete (företagande och anställning) och bott på två LSS-boenden själv varav ett var privatägt och ett kommunalt. (Som du vet så har jag en hemsk för både anhöriga och en själv, och oftast kronisk men medicinerbar sjukdom som jag fick i 25-årsåldern – Paranoid Schizofreni.) Fast du kan inte använda det här som statistik, jag gör det inte ens själv!

   Mvh Roger Klang

 4. 2 april, 2010 kl. 22:16

  Hoppsan… – min föregående kommentar hamnade i Ditt spamfilter. För många länkningar, kanske… 💡

  • 2 april, 2010 kl. 22:42

   Vad är spamfilter? Menar du inte Ditt spamfilter? Jag fick väl in din kommentar på min blogg, som du skickade?

   Mvh Roger

 5. 2 april, 2010 kl. 23:14

  Jag tar om det igen i små doser…

 6. 2 april, 2010 kl. 23:15

  Partikrati”En partikrati eller partistyre/partivälde är en form av representativ demokrati där den lagstiftande makten i praktiken ligger hos en politisk Maktsom är organiserad i politiska partier och inte hos enskilda politiker eller medborgare.”

 7. 2 april, 2010 kl. 23:16

  Representativ demokrati”Representativ demokrati avser ett system där folket styr genom val av partier eller företrädare med beslutanderätt. Representativ demokrati kan också ses som en samlingsbeteckning för en mängd demokratiska modeller. Gemensamt för dessa är dock att kärnan består av regelbundet återkommande val mellan konkurrerande representanter. Folksuveräniteten åstadkoms genom att medborgarna påverkar styret genom att rösta i dessa val.

  Den är den absolut mest spridda metoden för att auktoritativt och legitimt utöva kontroll, utkräva ansvar och utveckla debatt [En debatt är ett formaliserat och reglerat system för logisk argumentation där två eller fler parter försöker övertyga en grupp åhörare i en avgränsad fråga. Ordet debatt kommer från franskans de- ‘av, från’ och battre ‘kämpa’, och betyder slå sönder (motståndarens argument)”]. i moderna demokratier. Med lättare ord kan man säga att folket väljer representanter till riksdagen, som sedan ska representera vad svenska folket tycker.”

 8. 2 april, 2010 kl. 23:24

  Det förvånar mig lite att Du ej kände till begreppet PartiKrati – med tanke på Din utbildning.

  Men det förvånar mig ej alls att Du håller fast vid Representativ ”demo(n)krati” – för det har jag själv trott på i sisådär ca 40 år, tyvärr tyvärr… 😥

  Men nu vet jag bättre, förhoppningsvis… 💡

  • 2 april, 2010 kl. 23:40

   Ja men nu har jag ju bara läst 7.5 poäng, och jag är inne på delkurs två som är 15 poäng! Jag kommer säkert att stöta på begreppet senare, tror du inte det? Är du statsvetare Josef?

   Frågvisa Roger, vis på frågor, frågar de visa

   • 3 april, 2010 kl. 11:52

    Ja och Nej.

    Ja i meningen att jag har lärt mig av mina gjorda LivsErfarenheter hur staten fungerar = icke fungerar för oss av vanligt folk (= väsentligt flera än 90 % av medborgarna) under i vart fall ca 50 år.

    Nej – i meningen att jag har ingen läroanstaltsprägling av statsvetenskap.

    Men frågan är vad jag skulle haft för nytta av en sådan – för att snabbare komma fram till mina nuvarande insikter om att staten överhuvudtaget ej alls fungerar som det den borde fungera = folkets tjänare.

   • 3 april, 2010 kl. 17:10

    Jag har också märkt att alla, inklusive jag själv, kan ha åsikter (ibland korrekta sådana) om statsvetenskap utan att ha en examen. Det vore konstigt annars, för om det inte vore så, så skulle enbart statsvetare kunnat rösta medvetet. Nu har vi en relativt effektiv demokrati, åtminstone vart fjärde år i alla fall.

    Sköt om dig Josef, och fortsätt sprida positiva vibbar som om vore det fortfarande 60-talet! (Det är att skoja med dig att hänvisa till 60-talet, Josef.)

    Mvh Roger

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: