Hem > ekonomi, Inrikespolitik, Media > Socialbidragen minskar

Socialbidragen minskar

http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3592673

”Fattigdomen minskar men klyftorna ökar

Fattigdomen i Sverige har minskat sedan 1990-talet, men samtidigt har inkomstskillnaderna ökat, enligt en rapport från Socialstyrelsen.”

Det är ju utmärkt, de liberalekonomiska teorierna bevisar sig återigen på ett överlägset sätt mot Keynes och andras dasspapper (das papper) till ekonomböcker! Vem bryr sig om ifall inkomstskillnaderna ökar när de som har det sämst ställt har fått det bättre med den borgerliga regeringen?

”Johan Sterndal, socialchef i Solna, känner igen sig i rapporten. Antalet personer i kommunen som får socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter, har minskat.

– Rent statistiskt, ja. Antalet hushåll med försörjningsstöd minskar, även nu i värsta krisen på länge.”

Ja så kan man ju se på saken, människor förvandlas till statistiska siffror när det passar de socialistiska socialcheferna! Om det hade varit tvärtom så att antalet hushåll hade fått det sämre så hade man från SR;s sida intervjuat ”den lilla människan som de borgerliga sparkar på när hon ligger”, och socialchefen hade fört fram socialtjänstekvinnorna på rad till intervjuer. Få se om de tar upp den här nyheten på SVT-nyheterna i ett femminutersinslag? Vem är det jag försöker lura, om nyheten hamnar i Rapport så blir det ett vinklat ”fattigdomen minskar men klyftorna ökar” 20-sekundersinslag!

”På socialkontoret i Solna är siffrorna från Socialstyrelsens rapport, som presenterades i dag, redan välkända.

Rapporten visar bland annat att fattigdomen minskat sen 1990-talet. Från 1997 till 2007 halverades andelen fattiga, alltså de som lever under socialbidragsnormen. 2007 var de fem procent, mot 11 procent i mitten av 1990-talet.”

Tillåt mig tvivla på statistikupplägget! Varför slutar mätningen 2007? Därför att siffrorna är till nackdel för socialdemokraterna? De borgerliga fick makten 2006, det vet varenda kotte, så därför passar det utmärkt att utelämna all statistik från när de borgerliga började bli varma i kläderna. Är det så, SR; Ekot? Har fattigdomen kanske rentav minskat under de borgerliga mandatperiodernas lågkonjunkturer 1991-1994 och 2008-2010? Om den inte har det, eller om fattigdomen har ökat under dessa perioder så hade ju (s) och SR tjänat på att slå upp dem siffrorna stort, men det har de inte gjort. Uppgifterna med årtalen framförallt verkar tillrättalagda, men hej.., rätta mig om jag har fel, jag är enbart intresserad av sanningen, hela sanningen och ingenting annat än sanningen! Har Keynes rätt så ska det ju fram och det ska bevisas, inte?

”Socialbidragsnormen varierar i landet, för en ensamstående i Stockholm handlar det om cirka 8 000 kronor, för en ensamstående med barn cirka 12 000 kronor i månaden. Normen är något lägre i Göteborg och Malmö.

Men även om rapporten visar att andelen fattiga minskat, så går det också att se att det finns omkring 300 000 personer i Sverige som är långvarigt fattiga.”

Men vems är felet? De borgerliga har ju minskat fattigdomen. Varför gör de inga kopplingar mellan ”pigjobben” och minskad fattigdom?

”Och fattigdom hör också samman med andra problem, som till exempel ohälsa. Det är välbekant för Johan Sterndal, socialchef i Solna.

– Eländet kommer sällan ensamt, folk kan knäckas av arbetslösheten och då kommer andra sjukdomar till.

Eftersom Socialstyrelsens rapport bara redovisar siffror fram till 2007 kan Socialstyrelsen inte svara på hur lågkonjunkturen som slagit till sedan dess påverkat fattigdomen i landet.”

”Tyvärr så slutade vi redovisa när de borgerliga började lyfta ekonomin”. Det måste väl finnas en rapport som de arbetar på nu i alla fall?! Hur oprofessionellt är det inte att godtyckligt och arbiträrt sluta rapportera från ett år till ett annat? Man skulle kunna tro att de har en rapport, men att de inte vill redovisa den.

”Flera ekonomer som Ekot talat med säger att det är rimligt att anta att fattigdomen har ökat de senaste två åren.”

Vilka Keynesianer och voodoo-ekonomer har Ekot medvetet och med förkunskaper vänt sig till då? Ska man inte redovisa det som god journalistik? ”Öhh.., ursäkta mig, men flera poliser Ekot talat med säger att Malmöpoliserna inte sade ”apejävlar”.” Är det god journalistik?

”Men frågar man socialchefen i Solna är bilden ljusare. Johan Sterndal säger att antalet personer som får socialbidrag har fortsatt att minska även de senaste åren, trots den ekonomiska krisen.”

He, he! Kanske inte så konstigt då att Socialstyrelsen slutade rapportera.

– Ja, peppar, peppar, vi har klarat oss bra. Den är kanske inte riktigt över, men så här långt. Tove Svenonius” Citat SR; Ekot”

”Peppar, peppar…” Som om det var ren och skär tur. I Johan Sterndals fantasi kanske.

Roger Klang, Lund Scaniae, den 29/3/2010

http://www.ingentvavgift.se/

 1. Mari
  29 mars, 2010 kl. 22:28

  Över 1 200 000 personer (den kända siffran) lever i utanförskap i Sverige idag. De lever i fattigdom. Många blir hemlösa. Men ingen vill rapportera detta. Locket ligger på.

  Surfa runt på ordet ”fattig”.

  • 30 mars, 2010 kl. 00:21

   Det är din allra högst subjektiva version!

   Mvh Roger Klang

 2. 30 mars, 2010 kl. 19:01

  Mari: Utanförskap och fattigdom är inte samma sak. Utanförskapet handlar om att man som människa inte kommer in på arbetsmarknaden och in i samhällsgemenskapen. Visst kan detta definieras om till fattigdom i icke-monetära termer.

  Men rapporten från socialstyrelsen handlar om fattigdom i monetära termer och då finns det ingen anledning att likställa fattigdom med utanförskap.

  Roger: Du snodde mitt uppslag:).

  • 30 mars, 2010 kl. 19:31

   Oj då. Men den där kvinnliga journalisten inbjöd till en reprimand.

   Mvh Roger

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: