Hem > Brott och straff, Ryssland, Utrikespolitik > Fruktansvärt terrordåd i Moskva

Fruktansvärt terrordåd i Moskva

Carl Bildt;

Vill du göra gemensam sak med mig och vända dig till de ryska myndigheterna med våra kondoleanser till de drabbades familjer från tunnelbanedådet i morse? Jag hoppas att vi kan hålla en tyst minut här i Sverige liksom vi gjorde för offren i 9/11! Här nedan följer det som jag hoppas att du ska överlämna till Medvedev tillsammans med dina och andras kondoleanser. Varför inte samla in dem från riksdagen och regeringen?

Jag ger härmed mina kondoleanser till de drabbades familjer till dem som dog i sprängdåden i tunnelbanan i Moskva! Det är fruktansvärt tragiskt det som hände, och det finns ingen ursäkt eller förlåtelse för gärningsmännen. Den enda tröst som jag kan ge de drabbade familjerna är att en oskyldig kommer till himlen.

http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3592359

”Dödstalet från de två sprängdåden i Moskva i morse har stigit till 38. Det var mitt i rusningstrafiken som två självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar i tunnelbanan och myndigheterna hävdar att attentaten har att göra med konflikten i norra Kaukasus.

– Det som hänt är fruktansvärt och det är obehagligt bara att åka tunnelbana, säger Ljudmilla Ljukanova som kommer ut från tvillingstationen till en av de drabbade tunnelbanestationerna.

– Det var en spänd och nervös stämning där nere, säger hon. Många Moskvabor har tagit sig till arbetet till fots i dag.

Övervakningskameror visar hur människorna i panik försökte ta sig ut och upp på gatan efter explosionerna på de två stationerna i centrala Moskva. Ett 30-tal människor har fått allvarliga skador och det är risk att dödstalet kommer att stiga.

– Förmodligen är det någon typ av al-Qaida som vill destabilisera läget i Ryssland, säger Jevgenij som inte vill säga sitt efternamn. Han medger att det känns ruskigt att åka tunnelbana nu, men vad ska man göra.

Nere i tunnelbanan upprepar högtalaren gång på gång vilka linjer som är indragna och passagerarna uppmanas att välja andra transportsätt.

Den äldre Moskvabon Viktor Garisjev säger att han fortfarande skakar, han klarade sig med ett nödrop.

– Jag missade precis ett av tågen som exploderade, dörrarna slog igen framför näsan på mig. Andra klarade sig inte. Det är sorgligt och bittert, säger han.

Enligt de ryska myndigheterna utfördes sprängdåden av två kvinnliga självmordsbombare och man hävdar att de sannolikt kom från norra Kaukasus där Tjetjenien ligger.

Tjetjenska separatister har tidigare genomfört terrordåd i Moskva men ännu har inga bevis lagts fram om dagens attentat.

Klart är i varje fall att trots att Moskva deklarerade att kriget i Tjetjenien var avslutat för ett år sedan så har läget i norra Kaukasus närmast blivit oroligare.

President Dmitrij Medvedev beordrade efter dagens attentat skärpt polisbevakning inom bland annat allmänna kommunikationer och han sa att kampen mot terrorismen kommer att föras vidare med målmedvetenhet.

Rysslands, som det anses, starke man premiärminister Vladimir Putin avbröt direkt ett besök i Sibirien och förklarade på sitt som vanligt mer rättframma sätt att terroristerna kommer att förintas.

Sten Sjöström, Moskva” Citat SR; Ekot

Roger Klang, Lund Scaniae, den 29/3/2010

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: