Hem > Brott och straff, Media > Oskar och Linnea, en våldtäktshistoria

Oskar och Linnea, en våldtäktshistoria

I en liten ort någonstans i Sverige, i Bjästa för att vara exakt, blir en ung skolflicka, nej två flickor våldtagna av en något äldre pojke. Vilka reportage i både Uppdrag Granskning, Debatt och Aktuellt! Debatt ägnar hela sitt program åt ämnet i sina sändningar den 25/3. Jag tror efter att ha sett Uppdrag Granskning att pojken är en våldtäktsman, och han borde sitta inne! Men Aktuellt, som tar över stafettpinnen från Uppdrag Granskning, flippar ut och börjar slänga ur sig liknelser om att det som hände på orten i Sverige är att jämställa med hederskultur.

För det första så straffar i de flesta fall araberna våldtäktsmän, ofta med döden. För det andra så straffades inte flickan juridiskt och piskades eller stenades till döds, och för det tredje så mördade flickans familj inte henne.

Håll korten rätt SVT, era socialister! Belinda Olsson på Debatt, som tog stafettpinnen från Aktuellt, hade mer rätt för sig. Hon kallade det som försiggick för en häxjakt mot Linnea. Belinda Olsson är OK för det mesta, men hon är ensam om det på SVT!

Roger Klang, Lund Scaniae, den 26/3/2010

Annonser
 1. Rasmus W
  26 mars, 2010 kl. 03:24

  Begreppet ”hederskultur” är relativt och kan te sig på många olika sätt. Det innefattar dessutom inte bara araber, utan det är du som insinuerar det.

  Dessutom verkar din egna tolkning av hederskultur vara mer än bristfällig, vilket gör att det känns som du slår i luften. Du har uppenbarligen inte fattat liknelsen, så dina argument faller platt.

 2. 26 mars, 2010 kl. 09:35

  Nej det är sant, det innefattar även svarta Nordafrikaner!

  Min tolkning av hederskultur är den allmänt vedertagna, Rasmus. Men dem jag vänder mig mot i inlägget är inte araber (och Nordafrikaner) utan det socialistiska SVT! Jag anser att araberna gör någonting bra när de straffar våldtäktsmän hårt, förutom dödsstraff och piskning då, men fängelset kan våldtäktsmän gott sitta och ruttna i!

  Mvh Roger

 3. Sol och vårare
  30 mars, 2010 kl. 00:48

  Hejsan, haft kontakt med en del kvinnor som och vi planerar att samla ihop våra berättelser ang . våldtäkter . Materialet ska inlämnas i bunt till riksdagen för en bättre skolan till våra ungdomar

  OBS Starkt innehåll.
  Blev våldtagen som 13-åring i en medelklasshåla i en av Sthlms mest instänga förorter så alla historien och Bjelsta river upp starka känslor, som jag inte känt på år. De senaste dagarna har jag bara suttit vid internet och gråtit…över världen.
  Incidenten berättades för en skolkamrat som direkt vägledde mig till våldtäktsmannens flickvän, hon tittade på mig med förorättade ögon. Sjuksysterns ord var att, ”nä, jag tycker att du varit lite för ärlig sådant ska man hålla tyst om och gav mig ett gäng kondomer.”
  Jag skrev ett brev till en kompis i utlandet där jag ritade och berättade men mamma öppnade brevet eftersom det var hon som mötte mig i dör´rn och jag vet att hon själv i efterhand sagt
  ”jag såg att du skakade.”Brev beslags tog av mig och gömdes långt, långt bort och var beredd att glömma hela historien. Det enda bildminnet jag efter våldtäkten hade kvar var att det var så himla bra med höga staket där jag efteråt återhämtade mig.
  Rykten måste spridit sig som en löpelden. På en dag förändrades allt. Skolbussen var det första tecknet. Människor som jag varit hemma hos, spelat tv-spel, hälsat på deras föräldrar; ingen hälsade plötsligt. Så jag satte mig alltid längst fram i bussen så jag slapp möta alla tysta blickar som undrade vad jag hade gjort.
  Min far som under många år arbeta utomlands som ingenjör och bara sporadiskt kom hem sade att jag hade dåligt omdöme, om jag visste vad en madrass var och att mamma misslyckas som mor, samt att jag inte längre fick gå ut på kvällarna.
  I skolan bildas dock en pakt, bestående av både tjejer och killar, vi fick dock allihopa dåligt rykte och blev kända som ligister. Även ifrån rektorn. Dock kom de fram andra folk hela tiden fram och ifrågasatte hur de kunde umgås den där, när jag dessutom stod där. Men, det fanns ingen chans att de svek mig, vi hade en gemenskap som kan liknas vid de sammansvurna.
  Ingen i gänget sade något ont till mig, inga frågade mig något heller. Detta i syfte att inte plåga mig änmer tror jag. Det var en tyst kommunikation som en outalad överenskommelse ifrån stenåldern, vi tycker om dig och vi tror på dig även om vi inget säger.
  Men den dagliga terrorn till mina vänner ”är horan er en idiot eller? Men ingen svarade utan blängde bara argt tillbaks. Att bara snacka skit bakom min rygg hela dagarna, att höra detta, hur stod mina vänner egentligen ut? Jag tackar dem förresten av mitt liv. Men tankarna går till Linnea som bara hade en kompis i hela skolan och såg så rädd och ensam ut, jag har inte sett tv. avsnittet men kan föreställa mig. Jag menar en dag i korridoren jag gick själv, plötsligt det bara vällde ut folk ifrån våldtäktsmannens klassrum. De skrattade när de såg mig och började samtliga sjunga på ett kampmässigs likt en 1.A majsång med . Jag gick baklänges, hukade, mot betongvägen, och där stod en bänk och skräcken grep tag i mig. Då, ur folkklungan flög tjej med blont hår fram ur folkmassorna (hon hade tidigare tittat snett på mig)men började nu med sina händer genast skydda mitt bakhuvud. Jag döljde ansiktet i min händer men jag tror inte att jag grät, jag vet att hon bara vaggade mig fram – och tillbaka och klappade mig på ryggen ungefär som en bebis. Vad hade hänt om denna tjej inte agerat. Hade eleverna fällts för dråp? Hon blev väl också antagligen utstött för sin insats. Vad jag vet fick hon senare svår anorexia av ”en helt oförstådd anledning” och klarade inte av att fira jul med sin familj. Jag vet inte ens om hon lever idag.

  Men jag minns också särskilt en händelse då min mamma och jag satt på bussen ifrån centrum. På kommer ett tjejgäng klasskamrater till våldtäktsmannen. De börjar sjunga samma sång som mobben i skolan om våldtäkten, våldtäktsplatsen och hur ”vi älskade som djuren”. Jag satt där med förstenat ansikte. När jag och mamma gick av kastade de något på oss. Jag vet inte om mamma fick det i huvudet. Mamma frågade Kände du de där tjejerna? Jag svarade inte. Hur kan tjejer som också riskera bli våldtäktsoffer bete sig så? Har de medeltidshjärmor,ur skolans perspektiv så var de begåvade pluggtjejer och populära. Lärarnas fisförnäma tjejlige favoriter,som sjungit på bussen gulligull nej vi mobbar inte men oj vilken okomplicerad världssyn vi har men vi är bäst ändå. Vi är fina och vill satsa på alla ”hög oddsare.”Men jag märkte att de försökte spela finare än de var, bl. a i att försökte härma Djursholmsdialekt. Men de hade inga förnämliga släktnamn och inga sköldar i släkten, vilket jag faktiskt har. Är dessa tjejer som trakasserade mig och mamma på bussen idag medvetna om hur långt de körde in kniven, vad det bara roligt att vrida om eller visst de hur ont de gjorde? En av de här tjejerna såg jag i ett stort inne centrum för några år sedan. Jag kände igen henne direkt och hon tittade på mig, hon kunde inte direktplacera men att hon hade något obehagligt minne av mig då hon tog till med rynkad panna en föraktfull och överlägsen min ungefär ”Vad har du nu gjort?” Hur kan tjejer sinsemellan behandla varandra så ?- fattar de nada? Jag hade i min enfald trott att folk växer upp och förstår saker och där har vi poängen. Folk växer inte upp. Det där var antagligen en sådan gruppflocksbrud som nu är tant och var rektor på Linneas skolan. En tjej som efter smör m. lärare får toppbetyg men utan empati- eller ryggrad eller egentlig intelligens.
  Det är svårt att bli våltagen som barn och jag hade inte föräldrar som baxade mig… Det kom fram unga ynglingar som jag aldrig sett förutom flinade och frågade liksom hur kändes det att mista mödomshinnan A. säger att du var trång är du det? Hur tror ni sådant känns? Våldtäktsmannen dessutom kom ifrån en av sveriges nu mest ”ansedda 0läkarsläktar” ,vilka tidigare satt stopp för aktiv dödshjälp här i Sverige samt medverkade nyligen i TV och diskuterade är förlåtelse möjlig med mördade Englas mamma!
  . Hela skolan visste men ingen lärare vill ta i det. Vi ungdomar skulle sköta våra problem själva, Visst. Jag har t. o. m varit med om en pensionerad lärarinna gift mend en millitär som förtalde mig inför en annan lärare på folkuniversiteten så till den grad att denne slutade med orden ”M tål jag ine.”Kärringen hade sagt något liknade med att jag knarkade, söp och stal. Men nej, jag har aldrig förlåtit de som svek, och kommer aldrig att göra det. Min egen syster, ifrågasatte mamma hur hon hade uppfostrat mig och min mamma sade se på din storasyster hon skäms över dig.
  Min barndomskompis under flera år sade bara ” Kommer E. börja vårt gymnasium tänker inte jag hälsa på henne. Detta också år efter våldtäktshändelsen,
  Anledningen till att jag skriver detta brev är för att klargöra även kvinnors psykologi, och hur vi som flockdjur sviker varandra, med undantag ”hjältinnorna”. Titta bara på hedersmord nere i Kurdistan, vilka är det egentligen som slänger dessa stenblock på våldtagna flickor. Jo, kvinnor, fruar och systrar . Jag vill inte lägga någon värdering vet bara att det är så, när detta uppdagas, ja då blir folk förvånade.
  Det är heller inte så stor geografisk skillnad som folk tycks tro. Detta var i huvudstaden med en massa medelklassfamiljer som tyckte att de är så speciella även om de var medelmåttor och nä, ingen liten fläck på några tjejer eller pojkar förutom jag som verkligen fick bära allt. På internet har jag i flera dagar läst hur folk drar paralleller med feminism och skriver att kvinnor ljuger om våldtäkter. Unga tjejer far illa och får sina sexliv förstörda men detta är något man skjuter ifrån sig eller förnekar .
  Min slutledning är att folk inte vill se problemet, vilket är att ställa in kikarsiktet på att vi måste anpassa oss efter människor och situationer. Har någon utsatts för ett trauma så måste man vara försiktig. Tro du att folk här i Sverige fattade det?
  NEJ.

  Anledningen till att inte välja självmord, –
  (även om jag en kväll på en lägerskola, någon sade något och jag gick bara ut i skogen beredd att ”gräva ner mig som en mullvad för att få växa upp med de vackra tallarna.” Av en ren händelse så hittades jag innan mörkret föll och sedan blev det ett himla rabalder. En kille i klassen som då bästis stred verkligen:
  Gör inte så en gång till, mamma grät och en lärare var helt paff särskild berättelsen om att jag förvandlats till en mullvad. Jag har gjort en stark målning ang. detta så jag vet att det har att göra mig förlorad självkänsla och död så mitt agerande var inte alls särskilt konstigt. Nu drygt 20,år senare förstår jag mina känslor utan att känna mig som utflippat UFO.)

  – är mitt intresse för konst – och kemi. Mest också för att inte svikna min, nu avlidne farfar som alltid visat mig respekt och gett mig självförtroende.
  Min mormor som alltid varit snäll, satt på kaffe och kaka och undrat hur jag mår. Det har också funnit en psykiskt styrka som förmodligen är nedärvd,ett kampadrenalin och en hjärna som försöker tänka, illustrativt och utöver mig själv och rationellt: ”Det är inte jag som gjort fel även om det nu känns så.”

  Idag är jag universitetsutbildad, med examen ifrån både naturvetenskap och konst, har bedrivt undervisning samt startat en egen firma.
  I ett tidigare yrkesliv fick jag beröm för min iaktagelseförmåga att korrekt uppfatta situationer rätt, hur jag nästan med övernaturlig kraft kan läsa folk samt besitter en ovanlig ledarförmåga då jag på något o förklarigt sätt med min personlighet skapar gemenskap och trygghet. Hemligheten är väl att jag för mig är människor och relationer viktiga annars mår vi inte bra.
  Att detta framslipats har sin grund i min bottenlösa sorg, ångest och otrygghetskänsla att man är tvungen att registrera folks ögon och uttryck överallt. Samtidigt tänker jag på all dessa tjejer som inte orkar, som dagligen blir sexuellt trakasserad i skolan och hånas när de skvallrar.
  Politiker måste ta krafttag !!!- innan en hel generation går förlorad.
  Vuxna människor och ungdomar lever idag i helt skilda världar. Vi kan heller inte hantera varandras problem utan att börja anklaga varandra istället. När folk börjar ”Hur kunde detta hända så får man inte behandla varandra ”jo så gör man i skolan varje dag då ofta ingen ser och det finns flera Bjelsta. Men som vanligt är vuxna helt värdelösa. Själv är jag glad över att blivit såpass normal som jag är
  Nu min fråga till er: Vad skulle jag kunnat gjort annorlunda,förutom att befinna mig på fel plats.Jag umgicks med kompisardessa lämnade mig helt plötsligt,Där stod han.
  Hur ska skolan kunna ta hand om våldtagna elever och skydda dem ifrån kränkningar ifrån bägge könen när folk är så ovanligt omogna oich inte fått någon uppfostran hemifrån?

  • 30 mars, 2010 kl. 08:28

   Hej ”Sol och vårare”!

   Jag blev rörd av ditt brev! Vad ska jag säga? Jag kan berätta att många människor är inte bättre än så, de gör både dumma och oförlåtliga saker. Jag har själv varit mobbad, så jag har kanske någon referensram till dig och ditt liv? Men jag låter inte mitt förflutna, som har varit hårt i många avseenden, styra mitt framtida liv! Du kommer aldrig att kunna ändra på pöbeln och det finns ingenting du skulle ha kunnat gjort annorlunda förmodligen, pöbeln är målsökande, ju bättre människa, desto större tycker pöbeln att anledningen är att mobba/sexmobba/våldta. Våldtäktsmän, även sådana som inte tycker att de är det och förskjuter skulden, hör hemma i fängelse. I synnerhet sådana som förskjuter skulden de har hör hemma i fängelse! Om jag hade fått och kunnat välja så hade jag hållit mig långt ifrån sådana kvinnor, som du beskriver deltog i mobbningen. (Man vet inte omedelbart hur en person är i själen.) Sådana nollor som de ynkliga män (fd. pojkar) som mobbade alternativt våldtog dig ignorerar jag till den grad att de inte existerar. Jag går about och lämnar dem efter mig, de är ändå inga patrioter. Det är svårt att göra annorlunda, alternativen som står till buds är inte så många. Jag tror att du och ”Linnea” hade en extrem otur i val av skola. Skolsköterskan, om hon är normal, ska inte dela ut kondomer till en våldtagen! Jag hoppas att detta tröstar dig.

   Mvh Roger Klang, Lund Scaniae

 4. 31 mars, 2010 kl. 20:50

  Sol och vårare: Läs Bibeln så förstår du varför människor gör som dom gör. Och varför en flicka får skulden fast hon är oskyldig.

 1. 26 mars, 2010 kl. 16:49

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: