Hem > ekonomi, Inrikespolitik > Spar pengar på skatteverket genom en platt organisation!

Spar pengar på skatteverket genom en platt organisation!

Byråkratiska organisationer bör vara så platta som möjligt för att spara in pengar på byråkratin. I bottenskiktet på skatteverket, som idag har c:a 10 000 byråkrater, ska man ha sådana som sysslar med allmänna deklarationsärenden. Dessa byråkrater ska få arbeta självständigt med möjlighet att påverka sin bonuslön efter hur mycket pengar han eller hon har lyckats kräva in från fuskare och mindre vetande. Procentuellt ska ett visst antal ärenden som byråkraten behandlar vara från de lägre inkomstgrupperna, ett visst antal ärenden ska vara från medelinkomsttagarnas grupp, och sedan får byråkraten disponera resten av sin tid på de övriga i höginkomsttagargruppen. Ju mer skattesmitarpengar byråkraten drar in till staten, desto högre bonus ska han/hon få. Men det bör vara en något marginell bonus. Det krävs att reglerna är tydliga och enkla för avdragsrätten för klienterna!

Sedan ska man ha en grupp av ”detektiver” i nästa trappstegspyramidled. Dessa ska rekryteras från den lägre nivån så att man känner att man kan påverka sin situation på den lägre nivån. Detektiverna ska i huvudsak syssla med efterforskning av inkomsttagare i den övre ekonomiska gruppen. Också dessa detektiver ska få bonus efter hur effektivita de är. Skatteverket får vara en hur stor organisation som helst, men den måste balanseras mellan indriven skatt kontra kostnaden för att driva byråkratin, dvs organisationen ska vara kostnadseffektiv!

Ovanför dessa två pyramidled bör det finnas en liten grupp av organisationskontrollanter som har tillgång till allas arbete. Allmänheten ska kunna ringa till dessa om de anser att deras deklaration inte behandlats riktigt, och de två första byråkratgrupperna (ovan) i organisationspyramiden ska – om klienten får rätt mot skatteverket – få avdrag på bonusen. Avdraget bör vara procentuellt större än bonusen byråkraterna skulle ha fått, förslagsvis 20 procent större, men den får aldrig äta på grundlönen.

En högsta chef skall vara överst i trappstegspyramiden, allt som allt fyra led. Alla övriga yrkesgrupper, typ datatekniker och städare ska stå vid sidan av byråkratorganisationen och lyda under den högsta chefen. Chefen kan naturligtvis minska sin arbetsbörda och lägga ut datatekniker och städare på entreprenad.

Total kontroll över skattebetalare, skattesmitare samt underordnades laglydighet på skatteverket är inte ett nyckelord med mitt system! Effektivitet i form av inkomster är däremot ett nyckelord! Bonussystemet är en absolut nödvändighet i en platt organisation som den jag förespråkar, annars blir det svårt att motivera byråkraterna när man nu inte kan kontrollera dem mer än till en del!
Mvh Roger Klang, Lund Scanioae den 20/3/2010

http://www.ingentvavgift.se/

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: