Hem > ekonomi > Sociala nedskärningar på Kuba

Sociala nedskärningar på Kuba

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3325266 ”Kuba kommer att få uppleva omfattande sociala nedskärningar nästa år till följd av landets dåliga ekonomi. Det var president Raul Castros budskap till kubanerna när budgeten för nästa år presenterades.

Den kubanske ekonomiministern Marino Murillo hade ingen särskilt angenäm uppgift när han presenterade nästa års budget. Det lät som han talade om ett land på väg att kvävas.

Exporten har minskat med 22 procent det senaste året och importen med 37 procent. Turismen har gått ner. Till och med exporten av tjänster till Venezuela, som varit motorn i de senaste årens tillväxt, har minskat.

Ett av de få områden där det skett en tillväxt är inom jordbruket som ökat med 4,5 procent som ett resultat av att staten lånat ut i genomsnitt 10 hektar jord vardera till 100 000 nya privata jordbrukare.

I förhållande till behoven är det en marginell förbättring. Kuba importerar 80 procent av sin mat, en stor del från USA, trots det embargo som rått i snart 50 år.

Förutom USA:s embargo finns det andra externa förklaringar till de ekonomiska svårigheterna. Till exempel att priserna på Kubas exportvaror har sjunkit och de katastrofala effekterna av de tre orkaner som drog över landet förra året.

Ännu större problem är den extremt låga produktiviteten och bristen på arbetsdiciplin. Dessutom är det, enligt ekonomiministern Marino Murillo, inom finanssektorn som de största problemen finns.

Bristen på hårdvaluta är akut och Kuba kan inte längre betala sina skulder. Banktillgångarna som utländska företag på Kuba har är innefrusna. Ekonomiministern varnade för att nästa år kommer att bli extremt spänt.

Vad det innebär förklarade Raul Castro som sa att sociala nedskärningar är oundvikliga och att kubanerna måste finna sig i att dra åt svångremmen ytterligare några hål.

Det är ett budskap som den kubanska befolkningen så smått börjat vänja sig vid, men som samtidigt innebär att talet om revolutionens landvinningar klingar allt mer ihåligt för allt fler.

Lars Palmgren, Santiago” Citat SR; Ekot

Se där, ett bevis för att fattiga människor (ja alla är fattiga i kommunistiska länder, vi säger väl uträknade istället då) i kommunistiska regimer inte heller kommer undan konjunktursvängningarna! Vi vet redan att även socialistiska länder med inslag av marknadsekonomi, typ Sverige – oavsett regering – betalar priset i form av fler fattiga och utslagna under lågkonjunktur. Det spelar ingen roll vad de gör, för försöker en socialistisk regering socialisera mera för att komma tillrätta med ökad fattigdom så är allt de åstadkommer att de drar med sig hela landet ner i ökad fattigdom, och det är en ökande fattigdom även för de redan fattiga och de uträknade. Försöker man socialisera mera utifrån den nya försämrade situationen för de fattiga, så har man inlett en ond spiral i Baisse som Hausse på börsen, kvittar lika. Det enda alternativet som står till buds för att motverka fattigdom är kapitalismen. Uträknade människor i New York har det sannolikt bättre än uträknade människor i Havanna, oavsett konjunkturcykel och trots bistrare klimat och hårdare miljö.

Roger Klang, Lund Scaniae

Kategorier:ekonomi Taggar:
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: