Hem > ekonomi, Inrikespolitik, Sjukvårdspolitik > Det vacklande opinionsstödet för regeringen

Det vacklande opinionsstödet för regeringen

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3306693 ”Försvagat stöd oroar Reinfeldt

Statminister Fredrik Reinfeldt kommenterar i dag den borgerliga alliansens låga stöd i opinionen. Reinfeldt tror att missnöjet bland annat beror på de hårdare sjukreglerna och att han själv som EU-ordförande inte kunnat vara tillräckligt delaktig som statsminister.”

Vice statsminister Maud Olofsson torde göra ett minst lika bra jobb, som Reinfeldt någonsin kan göra i inrikespolitiska frågor, när Reinfeldt är borta! Hon är kanske lite dummare än Reinfeldt, men hon är samtidigt mer auktoritativ.

Jag menar att ni bör göra så här: Förtydliga med emfas i medierna återigen (som statsminister, Reinfeldt!) för svenska folket att sjuka får arbeta utan att riskera framtida inkomstbortfall från försäkringskassan om de skulle förlora sitt jobb och vill gå tillbaka till sjuksskrivning, eller inte klara av jobbet på grund av sjukdom. Sjuka ska inte behöva motivera sitt återinträde till sjukförsäkringen.

Men är detta möjligt utan att det kostar? Ja, samhällsekonomiskt så tjänar vi på det!

Anta att det finns en del trovärdigt sjukskrivna och sådana som är på bättringsvägen (som jag). Det är inte svårt att föreställa sig att varje till arbete återgående sjukskriven människa ger en samhällsvinst. Anta sedan att det finns en del fuskare, som kan tänkas arbeta svart idag, eller inte arbeta alls trots att de har förmåga. En del av dessa kommer kanske då att ta ett legitimt arbete om de tillåts, antar vi. Vi blir då av med en del svart arbetsmarknad, samtidigt som en samhällsvinst genereras och den ekonomiska marknaden förhoppningsvis blir större.

Så länge man inte är tillräckligt tydlig med reglerna (eller frånvaron av regler i detta fall), så vågar många inte ta steget att pröva sina vingar!

Så länge som vi ska ha ett system med fria universitetsstudier, så kan vi även göra klart för sjukskrivna att de får lov att studera utan inkomstbortfall. Jag kommer ihåg att Christina Husmark Pehrsson var här i Lund och informerade folk om detta för ett par år sedan, men det var bara en bråkdel av de sjukskrivna som bemödade sig att gå och lyssna på henne. Det är det ständiga problemet när man inte har någon ledare, att budskap inte går fram.

Vad som skulle vara än bättre vore om ni samtidigt avlägsnade Las! För då kan de sjukskrivna kanske få ett jobb igen när arbetsgivare vågar anställa en långtidssjukskriven.

Mvh Roger Klang, Lund Scaniae den 15/12/2009

http://www.ingentvavgift.se/

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: