Hem > Ryssland, Sveriges försvar, Utrikespolitik > amphibious assault ship Mistral

amphibious assault ship Mistral

Till Carl Bildt, Sten Tolgfors, hkv och Alliansen för ett Starkt Försvar!

Jag erkänner att jag är en fuskare! Jag läser och får tips om saker som jag skriver om, på andras bloggar med länkar istället för att läsa de oftast varande utrikesnättidningarna, typ RIANOVOSTI, eller nät-tv typ Russia Today, det spar tid. Jag brukade titta på Russia Today, men sedan gjorde de om layouten på sin sida och jag tyckte att den blev sämre att navigera i. Jag har inte heller tid att kryssa mellan nyheterna på alla utländska engelskspråkiga tidningar för att hitta något intressant att skriva om. Men jag upptäckte på RIANOVOSTI att hardcore pansar- och flottnyheter från Ryssland blandas friskt med ”sexartiklar” och, bluffkontaktannonsannonser eller dold prostitution. Antagligen väljer ryssarna att göra så för att förvrida huvudet på så många utländska analytiker som möjligt, så att de inte ska dra korrekta slutsatser från sidorna. Till på köpet så framstår de då som öppna och toleranta, även om det mest rör sig om baltiska kvinnor i bluffkontaktannonsannonserna och anglosaxiska kvinnor i ”sexartiklarna” vad jag har kunnat se. Jag skulle tro att sex fortfarande är en känslig sak i Ryssland, åtminstone när det handlar om ryska kvinnor.

I alla fall så läste jag på ”Gyllenhaals lästips!” och ”Sverige och Världen” om hur Frankrike bestämt sig för att sälja amfibiska Mistral-klassfartyg till Ryssland:

”Gigantisk vapenaffär het potatis utom i Sverige

Massor av medier runt om i världen har nu rapporterat om det franska erbjudandet att uppgradera Rysslands landstigningsförmåga och exempelvis denna UPI-artikel och detta ryska TV-inslag på engelska (klicka på bilden så startar inslaget) hävdar att affären, om den realiseras, blir den största vapenaffären någonsin mellan ett västland och Ryssland.

Enligt Russia Todays extremt sevärda TV-inslag, se ovan, kan beslutet om affären tas inom bara några dagar.

Intresset för denna affär bland svenska medier hittills är noll, så vitt jag vet. Vi har ju betydligt viktigare nyhetsämnen här, i Anna Ankas hemland.” Citat Lars Gyllenhaal, Gyllenhaals lästips http://gyllenhaals.blogspot.com/2009/11/gigantisk-vapenaffar-het-potatis-utom-i.html

”Putins gas mot Paris amfibiefartyg

Premiärminister Putin befinner sig idag och imorgon i Frankrike. ”Rysslands röst” meddelade just på svenska att Putin anlänt till Frankrike för att diskutera Frankrikes deltagande i gasprojektet South Stream och Rysslands eventuella köp av franska amfibiefartyg av Mistral-klass. Hela texten här.

RIA Novosti meddelade igår att 2010 lär bli ”Year of Russia in France and a Year of France in Russia”.” Citat; Gyllenhaals lästips!

http://gyllenhaals.blogspot.com/2009/11/putins-gas-mot-paris-amfibiefartyg.html

”Putin i Paris och Mistral i St Petersburg

Rysslands premiärminister Putin är på besök i Frankrike för överläggningar och diverse artighetsvisiter. Av intresse är kanske främst de överläggningar som i samband med besöket ska genomföras mellan det ryska GazProm och det franska energibolaget EdF samt det ryska eventuella köpet av det franska amphibious assault ship Mistral, fn på örlogsbesök i St Petersburg.

Energiöverläggningarna, som syftar till att leda fram till ett gemensamt memorandum, visar dels på Frankrikes allt mer ökande beroende av ryska energileveranser, dels på den fortsatta ryska strävan att runda EU-gemenskapen och gå direkt på enskilda stater och därigenom splittra EU till sin egen fördel. Gasledningen Nord Stream är ett exempel på motsvarande teknik gentemot Tyskland.

Det eventuella köpet av Mistral är intressant så till vida att fartyget är av en typ som aldrig tidigare funnits i den ryska/sovjetiska flottan och att det tillsammans med de efterföljare som planeras, skulle ge Ryssland en global förmåga till maktprojektion.
Köpet av Mistral är dock inte på något sätt oomtvistat där tunga ryska debattörer öppet går ut och ifrågasätter vad Ryssland ska med ett sådant fartyg till.

Då Putin ändå är i Paris kanske han ska skaffa sig lite nya kläder nu då han av det ryska folket utsetts till ”en riktig karl”” Citat; Sverige och Världen
http://tnsexton.wordpress.com/2009/11/26/putin-i-paris-och-mistral-i-st-petersburg/

Mistralfartygen är inte vilka jollar som helst inte, ett fartyg kostar 400-500 miljoner € och kan ta både helikoptrar, tanks och manskap. Ryssarna vill köpa tre-fyra stycken av dem och samtidigt skaffa sig en licens att tillverka fler. RIANOVOSTI skriver såhär:

“A Mistral-class ship is capable of transporting and deploying 16 helicopters, four landing barges, up to 70 vehicles, including 13 battle tanks, as well as 450 military personnel. The vessel is equipped with a 69-bed hospital and can be used as an amphibious command ship.”

Var ska de använda dessa fartyg? Ja, Georgien, Polen och Baltikum ligger alla granne landvägen med ryska federationen, Lettland och Polen via Kaliningrad, Finland ligger likaså granne, så där behövs 400-500 miljoner euros-fartygen inte. Då återstår bara Sverige, Norge (trots att Norge och Ryssland är grannar landvägen också) och möjligen Polen som tilltänkta mål för sådana här fartyg i Östersjön, Norska Havet och Barents Hav. Men Norges kust vid Barents Hav och Norska havet kan man inte landstiga vid med hjälp av sådana fartyg. Det lämnar oss med endast Gotland (Sverige) och Polen kvar, och liksom vid den ryska landstigningsövningen nyligen knappt nämnd i tidningarna – Zapad – i Kaliningrad, så kan man endast här och i Baltikum exklusivt använda sig av sådana farkoster. På andra ställen är de värdelösa eller osannolika att användas i Östersjön har jag fått lära mig. (Osannolika som vid tyska kusten, men huruvida Polen kan tänkas vara angripbart genom naturen via kusten kommer jag inte ihåg, ta reda på det!) Landstigningsfartyg behövdes sannerligen inte i Georgienkriget i alla fall, så i Svarta Havet lär inte fartygen stationeras. Börjar ni få bilden klar för er? Men om det är möjligt så kan de ju alltid göra som jag varnade Sten Tolgfors för redan långt innan Zapad-övningen och transportera landstigningsfartygen långväga ifrån kort tid innan (vid övningen Zapad – från Murmansk rimligen), typ sjövägen från Svarta Havet till Kaliningrad eller St Petersburg. Eller varför inte närmsta vägen till Gotland.

Det verkar klart misstänksamt att Frankrike nu helt plötsligt vill sälja top-secret high-tech krigsutrustning till Ryssland, i synnerhet som det är överfallsskepp eller stormningsskepp rakt upp och ner översatt från ”amphibious assault ship” – just när Sverige lagt in en framstöt för att sälja JAS 39 Gripen till Brasilien, vilket kanske innebär att vi drar Sarkozy vid näsan, eftersom han lagt stor prestige i att sälja Frankrikes Rafael till brasilianarna. Med tanke på Sveriges historia med stort motstånd från självutnämnda patrioter mot den ryska militärstrategiska geopolitiska gasledningen som ska angränsa till svenskt territorialvatten på svensk ekonomisk zon i Östersjön, och hur ryssarna vid en tidpunkt i samband med detta chockhöjde virkestullarna, vilket bara drabbade Sverige och Finland, samt hur de skinnade IKEA och omöjliggjorde deras satsningar i Ryssland i samma veva, så undrar jag om inte detta är praxis även i Europa att sätta sådana outtalade hämndaktioner i verket när de känner sig förorättade? Sarkozy och Putin kanske är som kvinnor som förväntar sig att vi som män ska kunna läsa deras tankar när de gör något av ovanstående? Det är i så fall för mycket begärt av den svenska regeringen, och det var det av mig också fram tills helt nyligen, om det nu är sant. Om det nu är sant så har vi lärt oss en dyrköpt läxa, som vi konsekvent kan applicera på hela världen i framtiden. Om det inte är sant så bör vi i alla fall försäkra oss om att det inte är sant.

Mitt råd till Sten Tolgfors och Carl bildt är därför att de åker ner till Paris på ett statsbesök och dryftar saken med Sarkozy, och om inte det går, så med den franske försvarsministern! Kom ihåg att framföra budskapet att Jag anser Frankrike vara ett välsignat land av Gud, de kanske vill fortsätta vara det tillräckligt mycket för att dra tillbaka sitt erbjudande till Putins Ryssland? Sådana motgångar som Frankrike eventuellt kommer att åka på, men som fransmännen nu förmodat känner sig förorättade för innan de ens är en realitet, är vardagsmat för Sverige och svenskarna. Jag föredrar att Frankrike och Sverige intensifierar vårt tidigare goda samarbete – även på det militära området – framför att Fransmännen vänder sig österut på vår bekostnad.

Dessutom vore det bra om Carl Bildt kallade upp den ryske ambassadören och ställde några frågor till honom, som – Vad ska ni ha Amphibious Assault ship Mistral till? Och var för all del pålästa om var någonstans det är rimligt och möjligt att landsätta trupper och fordon i Östersjöområdet!

Roger Klang, Lund, Scaniae, den 27/11/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: