Hem > ekonomi, Filosofi > När EU får en stark valuta så anser européerna att det är dåligt. När USA har en stark valuta så ser de det som eftersträvansvärt.

När EU får en stark valuta så anser européerna att det är dåligt. När USA har en stark valuta så ser de det som eftersträvansvärt.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3245613 ”Exportföretag i euroländerna går dåligt

Den starka euron just nu minskar vinsterna för företag i euroområdet. Europeiska företag i länder utanför euroområdet går betydligt bättre, visar nya analyser.

Två stora finansanalysföretag, ING och Thomson Reuters, kommer fram till ungefär samma sak efter att ha studerat europeiska företags redovisningar för det tredje kvartalet. Både försäljningssiffror och resultat är bättre för företag i länder utanför eurozonen än innanför.

Särskilt stora problem har euroländernas exportföretag i handeln med USA. Under det senaste året har dollarn nu förlorat nära 20 procent i värde gentemot euron. Amerikanska varor har blivit billigare i Europa. Europeiska däremot dyrare i USA.

Det drabbar inte minst euroländernas bilindustri, som har svårt med sin amerikanska försäljning. En företrädare för fransk-japanska Renault-Nissan säjer till tidningen Financial Times att ”den västeuropeiska bilindustrin numera bara producerar bilar för den västeuropeiska marknaden”. De är för dyra för att sälja någon annanstans.

Ett annat exempel är den europeiska flyg-, rymd- och rustningskoncernen EADS, som tillverkar bland annat Airbus-flygplanen och som normalt gör affärer i USA. Under årets första nio månader har EADS förlorat motsvarande elva miljarder kronor på den svaga dollarn i förhållande till euron.

Per Eurenius, Berlin” Citat SR; Ekot

När EU får en stark valuta så anser européerna att det är dåligt. När USA har en stark valuta så ser de det som eftersträvansvärt. USA bekymrar sig inte för exportunderskott på samma sätt som vi gör i Europa. Detta kommer sig delvis av att USA är nästan en egen marknad, eller kan vara i alla fall. Men jag tror att en av anledningarna till en stark valuta, i demokratier med en väl fugerande ej korrumperad statsapparat, kommer sig av en protektionistisk politik. USA t.ex. för en försvars- och invandringsprotektionistisk (mot sydliga länder) politik under konservativa presidentperioder, och ekonomiskt protektionistisk i största allmänhet under demokratiska presidenter (men då mot Kina och Europa). Bägge alternativen har sina konsekvenser. Nu har Europa under en längre tid fört en handelsfientlig frontpolitik mot Kina framförallt, men alla länder utanför EU inklusive USA har drabbats. Jag tror inte att konsekvenserna blir annorlunda för EU än för USA. Det går att leva med en hög valuta. Men det kan vara så att i spåren följer budgetunderskott och statliga lånekaruseller. Den som har läst min blogg vet att national- och makroekonomi handlar om kvinnor. Hur ska vi då tolka in detta? Man ska veta att inte alla kvinnor satsar på att byta lojalitet, inte ens i Sverige. En stark valuta kan därför samexistera med både en recession och exportunderskott, även om den påverkas i någon grad, oftast neråt men ibland uppåt.

Roger Klang, Lund Scaniae den 20/11/2009

Annonser
  1. 20 oktober, 2010 kl. 11:15

    Valuta marknaden är intressant! Detta skrevs för ett år sedan, ganska exakt, och nu är euron på väg ner. Tur att Sverige inte gått över till euro som valuta. Undra om det börjar bli rätt läge att köpa EUR snart?

    • 20 oktober, 2010 kl. 13:56

      Jag tror att det är precis i brytpunkten, men jag tror också att evron inte kommer att hämta sig på lång tid. Men motorn i evron – Tyskland – kanske drar upp värdet på en fallande evro en hel del i den nära framtiden, och då kommer evron kanske att stabilisera sig på en något lägre nivå än 10 kr, kanske 7 kr eller samma som dollarn? Jag går själv omkring med 250 danska kronor i plånboken, vilket medför att jag har bidragit till Danmarks kris just nu. Det är visserligen en ren slump att jag gör det, för det beror på den höga växlingsavgiften på Forex – 50 danska kronor. Eftersom jag bor i Lund, Skåne så har jag pengarna i plånboken tills jag åker över till Danmark igen någon gång i framtiden. I någon mån måste Danmarks höga kronvärde minska framöver lika mycket gentemot den svenska kronan, som den svenska kronan stiger i värde, tror jag.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: