Hem > Sjukvårdspolitik > Vänsterfilosofen Torbjörn Tännsjö talar oemotsagd på Barnmorskeförbundets yrkeskonferens

Vänsterfilosofen Torbjörn Tännsjö talar oemotsagd på Barnmorskeförbundets yrkeskonferens

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5825&Itemid=98

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=5826&Itemid=98

http://blog.jatilllivet.se/wordpress/2009/11/05/vad-i-hela-friden-tanker-barnmorskeforbundet-pa/

Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund säger i en artikel i världen idag:

”Barnmorskeförbundets ordförande, Ingela Wiklund, ser dock inget problem med att man bjudit in Torbjörn Tännsjö som huvudtalare vid förbundets yrkeskonferens i nästa vecka.

– Nej, egentligen inte. Alla människor har ju ofta en känsla för vad som är rätt och fel. Som barnmorska konfronteras man ofta med dessa frågor. Jag vet att alla barnmorskor definitivt inte håller med Tännsjö. Därför tycker jag att det är viktigt att väcka dessa frågor så att man får möjlighet att diskutera dem. Det är först då man kan skapa sig en egen uppfattning om var man själv står.

Har ni inbjudit andra talare som kan ifrågasätta Tännsjö och ge en tydlig motbild?

– Nej, detta är inget seminarium där vi har talare för eller emot eller där vi har en avslutande debatt. Han är bara en huvudtalare därför att han har en åsikt som vi tycker att han kan få ventilera. På så vis kan han få väcka tankar och skapa frö för en fortsatt diskussion om fosterdiagnostik och etik.”

Det finns mycket att säga om dessa uttalanden, jag tänker bara ta upp tre invändningar:

1) Hon säger ju klart och tydligt att Tännsjö har en åsikt som hon tycker att han kan få ventilera på Barnmorskeförbundet.

2) Hon säger klart och tydligt att detta inte är ett seminarium där vi har talare för eller emot, eller där vi har en avslutande debatt.

Och så fortsätter hon strax nedanför med att säga att det är ett sätt för Tännsjö att väcka tankar och skapa frö för en fortsatt diskussion om fosterdiagnostik och etik.

Konklusion: Så alltså, även om de på diskursen på Barnmorskeförbundet inte har någon avslutande debatt eller någon annan talare med motsatt inställning, så menar hon att med utgångspunkt från Tännsjös diskurs skall det fortsätta en diskussion! Hur kan en sådan ”diskussion” se ut hade hon tänkt?

3) Hon säger att hon vet att inte alla barnmorskor håller med Tännsjö, och att hon därför tycker att det är viktigt att väcka dessa frågor så att man får möjlighet att diskutera dem. ”Det är först då man kan skapa sig en egen uppfattning om var man själv står” som hon säger.

Konklusion: De barnmorskor som inte håller med Tännsjö och Wiklund ska alltså hjärntvättas (och förmodligen i annat fall göras av med om möjligt), genom att ledningen och de ”partitrogna” ”diskuterar” Tännsjös ståndpunkt så att ”dissidenterna” kan komma till klarhet om var de måste stå.

Jag kan säga att det här är en krigsförklaring av Ingela Wiklund att bjuda in Tännsjö men ingen med motsatta synpunkter! Hon var förmodligen helt medveten om vilken kontrovers det skulle medföra, men hon valde strid. Hon är i alla fall inte feg.

Roger Klang, Lund Scaniae, den 6/11/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: