Hem > Inrikespolitik > Det blir ju en svagare begåvningsgrupp ifall man tar de bästa ur ett mindre urval kvinnor alt. män, än om man tar de bästa ur ett större antal män alt. kvinnor. Som jag ser det så är det en diskriminering av begåvningar, som råkar vara män!

Det blir ju en svagare begåvningsgrupp ifall man tar de bästa ur ett mindre urval kvinnor alt. män, än om man tar de bästa ur ett större antal män alt. kvinnor. Som jag ser det så är det en diskriminering av begåvningar, som råkar vara män!

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3208057

Endast vart fjärde kommunalråd är kvinna

Med mindre än ett år kvar till nästa val så börjar nu nomineringsarbetet bland partierna för kommunalvalet att komma igång. När det gäller jämställdheten finns mycket kvar att göra, bara drygt var fjärde kommunalråd är i dag kvinna.

Bland Moderaterna är kvinnorna sämst representerade, i Stockholms län är bara tre av deras 19 kommunalråd kvinnor.

– Sammantaget så är det en skev könsbalans när det gäller våra kommunalråd i Stockholms län och det är olyckligt, säger Liselott Florén som är organisationschef för Moderaterna.

Vad gör ni åt det då?

– Min uppfattning är att det inte finns en enda nomineringskommitté i Moderaterna som inte är medveten om behovet av en rimlig könsbalans på sina listor. För oss moderater måste kompetens och erfarenhet alltid gå före kön.

Bland Sveriges 290 kommunalråd så är bara 80 stycken kvinnor. Det är i och för sig sex procent fler än efter valet 2002, men det skiljer mellan de partier som framförallt har ordförandeposter ute i kommunstyrelserna.

18 procent av Moderaternas, drygt 30 procent av Socialdemokraternas, och mer än en tredjedel av Centerpartiets kommunalråd är kvinnor.

Linda Ylivainio som sedan ett år tillbaka är centerpartistiskt kommunalråd i Övertorneå tror att partiet har haft en ”Maud-effekt”.

– Det är ganska många kvinnor och tjejer som har blivit inspirerade av Maud Olofsson.

Men hon säger samtidigt att alla partier nu när nomineringsarbetet kommer igång, måste bli mycket mer öppna för att våga lyfta fram fler kvinnor till nästa års val. Erfarenhet måste inte alltid komma först menar hon.

– Det där är ett lite konservativt sätt att se det på, och jag tror att kompetensen finns, den ser bara lite olika ut hos olika människor, vad det handlar om nu det är att få fram bra och mixade lag. Och blir det så att nomineringskommittéerna misslyckas, i till exempel könsfördelning, så är det faktiskt väljarna som kan rucka på det med de personvalsmöjligheter som finns, säger Linda Ylivainio.

Nils Eklund” SR; Ekot

För det första; Hade det bara varit var fjärde kvinna av de 290 kommunalråden så hade det endast funnits 72.5 kvinnliga kommunalråd, men det finns 80 kvinnliga kommunalråd! Tillräckligt fel för att inte vara felmarginal, och tillräckligt för att anmärka på SR:s godtyckliga höftning av de siffror som är mera avgörande, nämligen procentsatsen. Skulle SR i konsekvensens namn ha höftat procentsatsen uppåt så att det hade framstått som att var fjärde kommunalråd var kvinna, ifall det hade funnits 65 kvinnliga kommunalråd av 290? Skillnaden mellan 65 och 80 rör sig om 27.59 procent kvinnliga kommunalråd vid den högre siffran (80), och 22.41 procent kvinnliga kommunalråd vid den lägre siffran (65), allt som allt 5.18 procents skillnad eller 15 kvinnliga kommunalråd. I andra sammanhang tycks det viktigare att presentera minsta lilla promille korrekt minsann.

För det andra – och viktiga; Är det jämställdhet när man tar ett procentuellt sett större antal människor från den mindre gruppen (kvinnorna), och fyller kommunalrådsplatserna med en svagare begåvningsgrupp? (Det blir ju en svagare begåvningsgrupp ifall man tar de bästa ur ett mindre urval kvinnor alt. män, än om man tar de bästa ur ett större antal män alt. kvinnor.) Som jag ser det så är det en diskriminering av begåvningar, som råkar vara män! Precis som vid veterinärhögskolans och läkarlinjens urvalskriterier nyligen, där studiebegåvade flickor vägrades utbildning trots högre betyg än pojkarna som fick platserna, bara för att de var flickor.

För det tredje; Linda Ylivainio (c) menar antingen att kvinnor ska lyftas fram enbart om de är unga, eller så menar hon att vi ska prioritera kvinnligt kön framför erfarenhet, eller med andra ord ålder (se sista stycket i rött). Kanske menar hon både och? Skulle inte förvåna mig i så fall. Men unga måste lära sig att de har sin tid framför sig, äldre måste få gå före och leda vägen i politiken! Pensionsåldern går vid 65-67, och även en sådan begränsning för en arbetsför och arbetsvillig person är fel, vare sig man heter Madeleine Albright, Marit Paulsen eller Alf Svensson. (Hur kommer det sig förresten att Marit Paulsen och Alf Svensson kan fortsätta att arbeta som politiker efter 67 års ålder? Har politikerna andra regler för när man måste gå i pension? Är det rätt i så fall? Det är klart, det kan ju vara så att Paulsen och Svensson är bosatta i Brüssel och Strasbourg och att de anses arbeta för det europeiska parlamentet, och inte för det svenska folket. Det är högst tveksamt att de inte skall anses arbeta för det svenska folket, i förlängningen den svenska staten. Men ska man ändra på något så ska man ändra på vanligt folks begränsningar i arbetsrätten, inte förbjuda Alf Svensson och Marit Paulsen att arbeta som politiker som 71-åring respektive 70-åring!)

Roger Klang, Lund, Scaniae den 3/11/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: