Hem > ekonomi, Utrikespolitik > USA invaderade och stannade i Irak, för oljans skull? Baloney!

USA invaderade och stannade i Irak, för oljans skull? Baloney!

Tänk om jag hade fått en krona varje gång någon hade sagt att USA invaderade och stannade i Irak, för oljans skull. Då hade jag varit miljardär!! De som säger så förstår inte kausaliteten bakom skeendeförloppet! Denna idé är som världens kortaste och mest upprepade konspirationsteori. Anledningen till att USA invaderade Irak var nine-eleven, och ingenting annat. Man kan spekulera i hur säkra Bushadministrationen var på att Saddam skulle få tillgång till massförstörelsevapen i form av atombomber, men längre kan man inte sträcka sig i spekulationer! Att Saddam hade tillgång till massförstörelsevapen som han redan hade använt mot civila glömmer man gärna. Men det var inte nukleära sådana. Jag skulle tro att när Bush bestämde sig för att invadera både Irak och Afghanistan så var han ambitiös, och dessutom så tror jag att det var en svepande hämnd för nine-eleven. Men så är det inte längre, kriget mot Irak och Afghanistan har förvandlats till ett befrielsekrig med tiden. Känslorna från nine-eleven svalnar i USA. Just därför att det inte längre är en hämndaktion så är det möjligt att USA drar sig ur kriget framöver. Om jag inte misstar mig så lade USA ett handelsembargo över Irak under Saddam Hussein, så Irak kunde inte sälja mer än högst begränsade mängder olja till omvärlden. Varför skulle då plötsligt oljan betyda allt för USA (George W Bush´s USA) och vara värt att starta krig för? Oljan som USA importerar från Irak idag är ett kausalt resultat av de ökade kontakterna mellan USA och Irak sedan landet blev en demokrati, något som bägge länderna tjänar på!

Roger Klang, Lund, Scaniae

den 26/10/2009

Annonser
 1. Göran Andersson
  8 december, 2009 kl. 22:16

  Det du skriver är naturligtvis den sanna versionen av det som har skett, men världens vänsteranhängare lever alla av sin konspirationsteori, det är deras livsluft.
  Att sedan den konspirationsteorin är just det som händer när dessa vänsteranhängare får makten någonstans har de precis glömt bort. De lever som ledarna i 1984 för sitt hat och inget annat. Världen skulle vara bra mycket bättre utan socialismens förbannelser.

 2. 9 december, 2009 kl. 18:25

  Jag vet inte om socialisterna lever för sitt hat. De känner väl vrede mot regeringen för att de inte bestämmer som vänstern vill, precis som jag känner vrede mot regeringen för att de inte bestämmer som jag vill. (Jag står till höger om hela regeringen.) Jag tror att världen behöver opinionsbildningar, annars skulle alla länder se ut som Iran och Ryssland eller värre. Jag är glad att jag lever i en demokrati, även om vänstern länge har gjort vad de kan för att Sverige ska bli ett socialistiskt land likt Kuba! Men jag blir glad när folk håller med mig, som du gör i denna ideologiska fråga! Fast det finns inte två högermän som har samma åsikter i varje fråga.
  Jag håller på att skriva ett inlägg och jag publicerar utkastet här i mitt svar till dig, för att visa vad som jag anser vara viktigt för att uppnå allmänt välstånd:

  1) Personlig frihet.
  2) Religionsfrihet.
  3) Hur man behandlar sina kvinnor.
  4) Huruvida man skapar en demokrati och tillåter oppositionella organisationer och fri press.
  5) Vilket politiskt system man har (socialism med marknadsekonomi eller kapitalistisk marknadsekonomi).
  6) Huruvida man motarbetar korruption.
  7) Huruvida mannen på gatan i gemen använder omotiverat våld mot kvinnor och barn, samt inte minst minoriteter och homosexuella. Det innebär – vilken toleransnivå har landet?

  Dessa 7 punkter avgör helt standarden på den allmänna välfärden/infrastrukturen och rikedomen hos ett land. På punkterna 1,2,4 och 5 hamnar USA bättre än Sverige. På punkterna 3,6, och 7 har Sverige bättre förutsättningar än USA. Det innebär att USA traditionellt sett har varit ett friare land än Sverige, och deras välfärd och rikedom har därför varit större än vår.

  Mvh Roger Klang, Lund Scaniae den 9/12/2009

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: