Hem > Brott och straff, ekonomi, Utrikespolitik > Quo Vadis Obama, Putin och Lettlands premiärminister Valdis Dombrovski!

Quo Vadis Obama, Putin och Lettlands premiärminister Valdis Dombrovski!

Lettland slår tillbaka mot den hårda kritiken från finansminister Anders Borg och den svenska regeringen mot den lettiska ekonomiska politiken. Att skära i budgeten som Sverige vill vore att öka risken för social oro, anser premiärminister Valdis Dombrovskis.

–          Jag har haft samtal med IMF och EU-kommissionen också, de har inte varit i närheten av den aggressivitet som Anders Borg har visat, säger han och tillägger att han inte har sett Borgs kritik backas upp av en trovärdig ekonomisk analys.

Det är de senaste dagarnas hårda kritik från Borg som fått Dombrovskis, vars land och medborgare har drabbats extra hårt av den ekonomiska krisen att reagera. Borg hävdar att den politiska viljan och beslutsamheten verkar saknas i Lettland för att leva upp till de krav som de internationella långivarna – med den svenska regeringen, internationella valutafonden och EU-kommissionen i spetsen – har ställt för att bistå med krislån på totalt 7,5 miljarder euro. Citat TT/Metro.

De flesta politiker tycks inte förstå att det de säger har en antingen positiv alternativt negativ effekt på omvärlden, titta bara på Bush´s obetänksamma hårda kommentarer som slog hårt mot rättfärdiga och/eller välvilliga länder i övrigt, utom Danmark och Storbritannien som sket fullständigt i om USA förlorade sin välsignelse, USA tänker ju mera som dem nu och det är allt som betyder något för de skitstövlarna. Det var inte en enda sak som Blair störde sig på som Bush gjorde, inklusive statstortyren när den blev känd för allmänheten eller något senare, som det blev för mig (2007 någon gång). Må de bli lyckligt gifta då, om det är det USA önskar! Men att man får vad man förtjänar gäller för alla, och jag har ännu inte helt dömt ut USA eftersom de har en ny president (som förmodligen anser att jag är en rasist för att jag hävdar vår rätt att existera som stat). Nå, Quo Vadis Obama! Bush förstod inte vilken impakt en ledare för ett stort land kan ha på ett litet land, men han blödde på grund av vad andra sade, endast sade, mot Amerika. {Och gjorde mot Amerika förstås, men det är en annan historia. (Även om de skyldiga som grupp fick betala med eget blod så var och är denna grupp mycket mera onda än W)}. Ord tillstuckna av politiker i väst däremot ska man inte behöva återgälda med hot (egentligen så var det tvärtom, hoten från Bush kom ju först, vilket gör det etter värre) om man är det mäktigaste landet på jorden, inte heller ett lands strävan att upprätthålla ens eget juridiska system så länge det är rättvist, får trampas på (jag tänker då på tvånget med renditions mot enskilda staters gällande juridiska lagar). Om man vill vara ett välsignat land så måste man kämpa för det och lägga band på sig mot små länder, så klipp av dig hästsvansen och ta ut ringen ur örat Anders Borg! Du har dem bara för att reta andra. Men detta med din obetänksamhet över Lettlands oförmåga är allvarligare!

Med detta sagt så måste jag ge Valdis den önskade motiveringen om en trovärdig ekonomisk analys från Sverige. Läs Ekonomipristagaren till Alfred Nobels minne 1998 – Amartya Sen! Han kommer att tala om för dig att man inte kan förbjuda alternativa historiebeskrivningar i syfte att komma åt Ryssland, som förbjudit alternativa historiebeskrivningar i sin tur för människor av alla nationaliteter både inom och utom landet, åtminstone inte utan ekonomiska återverkningar. Ekonomiska återverkningar som också kommer att drabba eller har drabbat även det historierevisionistiska Ryssland givetvis. (Men vilket baltiskt land var det som införde en sådan lag?) Man kan inte heller förbjuda homosexuellas medborgerliga rättigheter genom att tysta ner dem med långtgående lagar, omm (om och endast om) man vill leva i välstånd och välfärd. Fast nu var det ju Litauen som gjorde det, men ni kan i alla fall spana in deras nedåtgående ekonomi, till en viss gräns förstås som det är för alla länder. Välstånd kontra lidande är en flytande skala! Och jag måste också komma med de initialt goda, men dåliga nyheterna till Valdis Dombrovskis Lettland, att de kan alltid välja undlåtenheten att fullfölja sina kontrakt med de svenska bankerna, men jag kan garantera att de kommer att falla i armarna på Ryssland medförandes ett godtyckligt beroende av dessa. Och Ryssland är oberäkneligt. Kom bara inte och skyll på de svenska bankerna och den svenska regeringen sedan! Och tror inte Valdis att Sverige har en ekonomisk kris? Detta är en förklaring till borgs agerande, om än ingen ursäkt.

Roger Klang, Lund den 7/10/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: