Hem > Israel-Palestina, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Iran snart kärnvapenland, sedan stenålder för Mahmoud (och tyvärr också för en massa andra)

Iran snart kärnvapenland, sedan stenålder för Mahmoud (och tyvärr också för en massa andra)

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3126940 ”Chefen för Irans kärnteknikmyndighet säger i dag att man ska ta kontakt med FN:s atomenergiorgan IAEA och bestämma ett datum för en första inspektion av den hittills hemliga anrikningsanläggningen, den andra i sitt slag i landet. Ett anrikningsverk kan användas både för att tillverka bränsle till kärnrektorer men också för att framställa atombomber.

Västerländska underrättelsetjänster anser sig veta att anläggningen har hållit på att byggas upp i flera års tid men det var först i måndags som Iran informerade IAEA. USA:s president Barack Obama gjorde offentlighet av saken i går vid G20-mötet i Pittsburgh.

Formellt har dock Iran inte begått något fel. Enligt icke-spridningsavtalet måste Iran rapportera sex månader i förväg till IAEA om att till exempel en anrikningsanläggning ska tas i bruk och det kommer ta längre tid än så i det här fallet. Men Iran har i ett annat sammanhang lovat att omedelbart informera om större förändringar så åtminstone det löftet verkar man bryta.” Citat SR; Ekot, lör. den 26 sept.

Jaså! Varför hålla anrikningsverket hemligt i flera års tid för att helt plötsligt öppna upp portarna för IAEA när den är färdigbyggd? Varför inte tillåta flygande inspektioner under själva konstruktionen och slippa USA:s constant nagging? Finns det hemliga rum i anläggningen? Blir det till full insyn? Hade jag varit Obama så hade jag försett IAEA med kameror för att fotografera alla rummen. Inte för att jag tror att Ahmadinejad kommer att tillåta det, för han har en räv bakom örat och oärliga uppsåt. Men om han inte tillåter det så vet vi i alla fall hur det ligger till, nej det blir nog ytterligare käbbel om spionage, skicka med en konstnär istället, det är viktigt att få en arkitektonisk inblick i anläggningen. Finns det rum som döljer sig bakom väggar? Ta även med ultraljudsutrustning!

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3127397 ”Iran har provskjutit två kortdistansrobotar, uppger landets statliga medier. På måndag ska landet testa en långdistansmissil, rapporterar Reuters.

Kortdistansroboten som testades under söndagen når cirka 25 mil och är nio meter lång. I maj förra året testade Iran även långdistansrobotar. Flera försvarsanalytiker menade att missilerna skulle kunna nå Israel och vissa amerikanska baser i Mellanöstern, skriver Reuters.

Efter förra årets missiltester menade Israel att Irans vapenprogram är aggressivt och att provskjutningarna bidrar till att skapa oro.

De missiler som enligt statlig iransk tv kommer att testas på måndagen är långdistansrobotar och av typen Shahab-3 och uppges kunna nå 2 000 kilometer, samma robotar testades i fjol.

Söndagens provskjutning av robotar av typen Fateh 110 kommer bara ett par dagar efter det att Iran avslöjade att man hade en andra kärnenergianläggning i landet. Ett avslöjande som kritiserats hårt av bland annat USA och Frankrike. Även Israel reagerade i ett uttalande och menade att avslöjandet var ett bevis ”bortom allt tvivel” på att Iran försöker utveckla kärnvapen.

Iran har dock bemött kritiken. Dels genom att tillåta FN:s atomenergiorgan IAEA att inspektera den nya anläggningen och samtidigt genom att slå tillbaka. Nu senast, under söndagen, uttalade sig Irans ambassadör hos IAEA och sade att västländernas bemötande och uttalanden över anläggningen skulle få en negativ effekt på kommande stormaktssamtal, skriver Reuters.

Den 1:a oktober ska Iran möta sex representanter från olika stormakter i Genéve.” Citat SR; Ekot, sön. den 27 sept.

Jag antar att Irans ambassadör menar ”kommande stormaktssamtal med kärnvapennationen Iran”.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3129142 ”Iran har idag genomfört provskjutningar av två olika typer av långdistansrobotar med räckvidd tillräcklig att nå mål i större delen av Mellanöstern.

Provskjutningarna tillkännagavs av Iransk tv som visade dramatiska bilder av hur robotarna med rök och eld steg mot himlen över ett ökenlandskap, ljudmässigt illustrerat med ropen att ”Gud är störst”.

Räckvidden anges för båda de här typerna till 2 000 kilometer vilket är mer än nog för att lägga Israel och amerikanska militärbaser i regionen inom ett potentiellt målområde.

Båda typerna drivs av fast bränsle och är, mer oroande för tänkbara fiender, flerstegsrobotar för när flerstegstekniken bemästras är det bara att bygga på till interkontinental räckvidd.

Varken Israel eller USA säger sig utesluta att militärt försöka slå ut Irans kärnanläggningar. Utvecklingen av de här långdistansrobotarna börjar se ut som Irans starkaste avskräckningskort, då den som attackerar nu måste ta en vedergällning med i beräkningen.” Citat SR; Ekot, mån. den 28 sept.

”Provskjutningarna tillkännagavs av Iransk tv som visade dramatiska bilder av hur robotarna med rök och eld steg mot himlen över ett ökenlandskap, ljudmässigt illustrerat med ropen att ”Gud är störst”.”

Det är ju uppenbart att Iran är i slutskedet av sin kärnvapenframställning, om man använder intelligenstopparna på den samlade informationen jag läst de senaste dagarna. ”Gud är störst”, jo jag tackar jag, lämpligt att basunera ut det när man provskjuter en missil. Varför? Jo, Ahmadinejad är inte bara karismatisk, han är tydligen visionär också, en visionär Tolvsektsmedlem!

”Ahmadinejad är medlem i den så kallade Tolvsekten som väntar på den ”tolfte imamen”, en muslimsk messias-gestalt. De troende menar att man kan påskynda denna gestalts ankomst genom aktiva handlingar, såsom att utplåna Israel.” Citat tidsskriften Contras från en intervju med (f.d.) israeliske ambassadören Eviatar Manor.

Ringer det några varningsklockor? Sekt.., världsledare.., kärnvapen.., islamistiskt land!

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3131077 ”Det har kommit kraftiga reaktioner på Irans provskjutningar av långdistansrobotar. USA kallar provskjutningarna för en provokation, och Vita huset fördömer Irans agerande.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger, enligt ryska nyhetsbyråer, att Ryssland är oroat över Irans provskjutningar när det sker mot bakgrund av en olöst situation kring landets kärnenergiprogram.

Enligt Iran kan långdistansrobotarna nå mål i större delen av Mellanöstern.” Citat SR; Ekot mån. den 28 sept.

Om jag hade varit Obama så hade jag gett Israel tillgång till nukleära ”Bunkerbusters” (bunkers-bomber) och min välsignelse till en israelisk kärnvapenattack på anrikningsanläggningarna. Ett fördömande är helt enkelt inte tillräckligt, det framstår efter de senaste dagarnas utveckling som oerhört svagt!

Roger Klang, Lund den 30/9/2009

Annonser
 1. Kent
  6 april, 2010 kl. 13:14

  Du menar att Israel inte innehar ett större hot i regionen med sin massförstörelsevapen ”diplomati”?

  • 6 april, 2010 kl. 16:31

   Absolut Kent! Jag menar att Israel har haft kärnvapen i decennier utan att använda dem. Tror du att Mahmoud kommer att använda sina?

   Mvh Roger Klang, Lund Scaniae

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: