Hem > ekonomi, Ryssland, Sveriges försvar, Utrikespolitik > Ryssland har tagit en gisslan i ärendet med gasledningen i Östersjön

Ryssland har tagit en gisslan i ärendet med gasledningen i Östersjön

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3107239 Det ser ut som om Ryssland har tagit en gisslan i ärendet med gasledningen i Östersjön, för första gången är vi försatta i Schack, men ändå inte i schack matt!

”Stena Line har kommit överens med konkursdrabbade tyska Wadan-varven om hur två beställda jättefärjor nu ändå ska kunna levereras.

Ett avtal blev klart i går och arbetet med fartygen kommer att fortsätta nu i september.

Det handlar om två så kallade Ro-Pax-färjor, de är både fraktfartyg och passagerarbåtar, Stena ska använda fartygen för trafik mellan Holland och Storbritannien, och det är de två största båtarna hittills i världen i den här kategorin, det här är en affär på cirka fyra miljarder kronor.

Stena har nu fått en förseningsrabatt enligt gårdagens uppgörelse, på cirka 240 miljoner kronor. En del av affären är att den tyska staten garanterar krediter på närmare två miljarder kronor. Meningen är att fartygen ska levereras under 2010[…]

Stena Lines bägge jättefärjor är de två enda uppdragen för Wadan-varven just nu. Medan förhandlingarna pågått har arbetet på varven i stort sett legat nere.

Det ser nu ut som om Wadan-varven får en ny ägare. Med stöd av de tyska och ryska regeringarna har den ryske investeraren Vitalij Jussufov förklarat sig beredd att ta över.

Jussufov har band till det ryska energiföretaget Gazprom, och på tysk sida hoppas nu varvsledningen och tyska politiker på att det ska ge nya beställningar.” Citat SR, Ekot.

Att tro att inte ryssarna är fullt insatta i implikationerna för Sveriges del vore dumdristigt! Som det står; Med stöd av de tyska och ryska regeringarna har den ryske investeraren Vitalij Jussufov förklarat sig beredd att ta över. Jussufov har band till det ryska energiföretaget Gazprom… De vet att de har ett trumfkort på hand. Det enda raka att göra nu är att börja försöka bearbeta Medvedev och Nordstream simultant om nödvändigheten från svensk sida att gasledningen inte blir militärt bevakad av Ryssland. (Men utelämna Putin och Gazprom! Det är Nordstream som har varit den part som vi har haft att göra med i det förflutna och Nordstream har agerat med starkt mandat, så vi förväntar oss att det blir så även i framtiden. Gör det klart för Medvedev! Dög det för Ryssarna igår, så duger det imorgon.) I detta läge bör man inte börja diskutera en eventuell svensk tillkoppling till gasledningen för energi till Sverige, vill jag säga till Sten Tolgfors. Jag beklagar den uppkomna situationen men jag står samtidigt för min nya hållning, under förutsättning att de ekonomiska förlusterna för svensk sjöfartsindustri blir omfattande, vi har ju inte förlorat kriget, bara slaget! Jag kan bara lämna det till regeringen att göra en bedömning över läget, och ta och släng in IKEA och virkes- och pappersföretagen (frågan om de ryska björktullarna) i potten, för räkna med att deras svårigheter på den ryska marknaden kan ha att göra med Sveriges ”tjurnackade” eller i alla fall förhalande hållning i gasledningsfrågan. Den ekonomiska pengapotten börjar bli för hög. Ett fredligt ekonomiskt samarbete med Ryssland vore att föredra framför en militär gasledning mot vår vilja! Jag tror att en bearbetning av Dimitrij Medvedev är nyckeln till framgång. Jag är fortfarande inte beredd att tillåta en militär gasledning på svensk ekonomisk zon, så förhandlingar skulle inte komma ifråga om det var upp till mig! Är det någon som håller med mig om tillvägagångssätt i övrigt? Jag tror inte att det är bra att tiga ihjäl något som ryssarna med all sannolikhet redan är medvetna om, vi skulle förlora på det i längden. Vi vet ju att vi är medvetna om vår situation, att inte erkänna det vore en förolämpning mot berörda parter, hellre då slå dem i ansiktet med en duelleringshandske.

Roger Klang, Lund den 17/9/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: