Hem > Utrikespolitik > Det är skillnad på folk och folk, och med det menar jag inte britter och afghaner, utan levande och döda!

Det är skillnad på folk och folk, och med det menar jag inte britter och afghaner, utan levande och döda!

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3090942 ”I Afghanistan växer kritiken mot Nato-soldaternas agerande. Bombningen av tankbilar för en vecka sedan följdes i går av en blodig fritagning av en brittisk journalist. Kritiken kommer också från afghanska journalister.

”Deras agerande var inhumant och omoraliskt”. Kritiken är svidande mot gårdagens brittiska räd med kommandosoldater som fritog den brittiske journalisten Stephen Farell. För i samma stund som Farell fritogs så dödades den afghanska journalisten och Farells tolk Sultan Munadi liksom två andra civila afghaner, en kvinna och ett barn. De som framför kritiken i dag är afghanska journalister inom den relativt nybildade Afghanska Media Klubben, MCA (The Afghanistan Media Club), en klubb som organiserar inhemska journalister som arbetar för västmedier.

Enligt en del afghanska källor som citeras av utländska nyhetsbyråer, var räden i sig onödig. Förhandlingar pågick och det fanns tecken på en snar frigivning. Från brittiskt håll menar man att fritagningen var oundviklig eftersom man fruktade att gisslan skulle dödas annars.

Oavsett vilket så är de afghanska journalisterna upprörda över det faktum att kommandosoldaterna tog med sig den brittiske journalisten, men lät tolken och journalisten Sultan Numadis sönderskjutna kropp ligga kvar på platsen. Det här var ett hänsynslöst beteende som visar att Nato-styrkorna behandlar folk på olika sätt, säger journalisterna i ett uttalande.

Numadi hade blivit skjuten både framifrån och bakifrån. Vi vet inte om det är talibanerna eller britterna som dödade honom, säger en av Numadis vänner till den franska nyhetsbyrån AFP.

Numadi och den brittiske journalisten Farell tillfångatogs när de skulle resa till staden Kunduz och rapportera kring förra veckans ödesdigra Nato-ledda flygattack, då många civila dödades. En attack som väckte ramaskri även i väst och fördömdes av en rad EU-utrikesministrar i Stockholm i helgen.” Citat; SR, Ekot

Nu ska jag göra något som kommer att förvåna många, jag ska försvara Storbritannien. Britterna gjorde rätt! Det här är ett krig, och i krig så dör tyvärr civilister ibland. Det är skillnad på folk och folk, och med det menar jag inte britter och afghaner, utan levande och döda! Så när de lät den döde Sultan Numadis ligga kvar på marken, och tog med sig den levande brittiske journalisten, betedde soldaterna sig inte hänsynslöst. Det är svårt att veta hur situationen låg, men skott hade avlossats och det är lätt att föreställa sig kalabaliken när de brittiska soldaterna drog sig tillbaka med den brittiske journalisten. Det är ju inte så att britterna hade för avsikt, eller ville att blod skulle flyta, när de beordrade fritagningen, tvärtom ville de rädda liv. Det är möjligt att soldaterna var så hårt ansatta från så nära håll, att de avsiktligt sköt mot alla som de ansåg vara förföljare, och att de då sköt ihjäl Sultan Numadis. Tragiskt i så fall, men som sagt han var skjuten framifrån och bakifrån, så det är troligt att han hade dött ändå.

Roger Klang, Lund den 10/9/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: