Hem > Brott och straff, ekonomi, Inrikespolitik > Ett brev som gick till LO, AMF Pension, Christer Elmhagen och Svenskt Näringsliv från mig i april i år.

Ett brev som gick till LO, AMF Pension, Christer Elmhagen och Svenskt Näringsliv från mig i april i år.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2776339 AMF:s förre vd Christer Elmehagen säger att han välkomnar att styrelsen vill diskutera frågorna kring hans pension och att ambitionen är att så snabbt som möjligt kan komma till en lösning;

–          Nu äntligen, det tycker jag är oerhört positivt. Sedan har AMF sitt utgångsläge i sin utredning och jag har mitt utgångsläge i mitt avtal och i de delar som jag tidigare har redovisat, säger Christer Elmehagen.

AMF påstår att du har fört dem bakom ljuset, vad säger du om det?

–           Det har jag inte gjort, säger Christer Elmehagen.

När styrelsen säger att du har fört Göran Tunhammar bakom ljuset, är det fel?

–          Ja, jag har inte fört styrelsen bakom ljuset. Jag vet inte vad Göran Tunhammar har gjort. Han och jag har haft en diskussion och där har vi varit helt överens. Jag har inte fört förhandling med hela styrelsen och det är uppenbart att styrelsen i övrigt inte har läst mitt avtal. Det är tio stycken i styrelsen som inte har läst avtalet. Då är det kanske inte så konstigt att man känner sig förd bakom ljuset, säger Christer Elmehagen.

Har du någon uppfattning om hur mycket pengar du kan tänka dig att betala tillbaka?

–          Nej, jag vet inte vad man vill att jag ska betala tillbaka och jag vet inte hur diskussionen kommer att föras. Det får vi prata om vid bordet, säger Christer Elmehagen.

Vad säger du om hela den här historien och diskussionen som har varit inom AMF?

–          Jag tycker att det är oerhört trist. Jag har försökt att bjuda in till en diskussion redan första veckan för att lösa detta, för att AMF Pensions varumärke inte skulle vara ute och valsa på det här sättet men tyvärr så har jag talat för döva öron fram till nu. Nu är jag oerhört positiv och välkomnar den här inbjudan till diskussion, säger Christer Elmehagen.

Så här säger Wikipedia om Elmehagen;

”Elmehagen var verkställande direktör för pernsionsförvaltaren AMF Pension 1998-2008 och efterträddes av Ingrid Bonde. Idag har han flera styrelseuppdrag i näringslivet, bland annat som ordförande för Micronic, Koneo och Optimal print A/S.

Elmehagen är även vice ordförande för Försäkringsarbetsgivarorganisationen och styrelseledamot i Sveriges Försäkringsförbund

Elmehagen hamnade under 2009 i blåsväder efter att ha flyttat sina egna pensionspengar, 33 miljoner kronor, från AMF pensions fonder till räntefonder, när han i sin roll som vd för AMF hade privilegierad information om att värdet på AMF fonderna skulle skrivas ner med åtta procent. Han har för sitt arbete som VD under 10 år totalt erhållit mer än 100 miljoner kronor: 62 miljoner kronor i pensionsinbetalningar samt lön och bonus under samma period på totalt 42 miljoner kronor. Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström kommenterar detta ”Jag kan bara citera en mening ur de etiska riktlinjerna: Bolaget eller våra kunder får inte ställas i skuggan av medarbetares personliga motiv. Den meningen täcker in allt.”Elmehagens förra arbetsgivere AMF har meddelat att flytten ”strider mot vd:s lojalitetsplikt och är att betrakta som ett avtalsbrott” likaså hävdas att Elmehagens arvoden har varit ”avsevärt högre än vad ersättningskommittén beslutat avseende det avtal som ingicks”.

Vad betyder det? Har de ingen åsikt?

Nu får det vara nog!!! Varför säger ingen ifrån på skarpen??? Hela den här vem-bär-skuldenkarusellen mellan LO och AMF:s förre VD Christer Elmehagen, är absurd!!! Ut med Wanja Lundby Wedin, och håll inne med pensionspengarna till Christer Elmehagen! Christer Elmehagen ger mig associationer till Pirate Bay´s grundare och drivare. Han rättfärdigar vad som nästan liknar kriminella handlingar, för egen vinnings skull, med samma glöd som de dömda piraterna gör om sin fildelning! Och han gör det som en generation av sin tid. Hur ska det då inte bli när Pirate Bay-generationen växer upp och får makten?

AMF-pension ägs av till lika delar LO och Svenskt Näringsliv. Det är ju uppenbart att Elmehagen har sin lojalitet till Mammon. Men om han inte hade haft det, så hade han haft sin lojalitet hos Svenskt Näringsliv. Korrekt? Wanja Lundby Wedin vet vi redan var hon har sina ideologiska rötter. De som drabbas är vanliga människor, både aktieägare och sparare, som vanligt. För det finns offer, i synnerhet som det går dåligt för AMF-pension! Det här är alltså en politisk fråga!

Jag anser att Christer Elmehagen kan vara värd en 20 miljoner i pension, det skulle ge honom i runda tal en miljon om året att leva på under resten av hans liv, och då har jag ändå inte räknat med hans bonusar, lön och andra arvoden! Jag skulle inte haft något emot att leva på en miljon om året, det kan jag säga! Men Elmehagens levnadsvanor är väl extra extravaganta?

I mitt liv har jag kommit i kontakt med två före detta VD:ar för stora aktiebolag. En av dem tillhörde den riktigt gamla stammen, han var pensionerad på 90-talet när jag kom i kontakt med honom, och förmodligen också redan på 80-talet. Han hade varit VD för Bofors under en period av sitt liv. Jag och en kompis brukade rensa ogräs i hans och hans frus trädgård för en femtiolapp åt gången. Vi behövde inte pengarna, men det var ett tacksamt bidrag till vår skrala ekonomi. Han ägde ett trevligt, inte särskilt extravagant hus, i Gladsax i Skåne där paret bodde. Inte för att jag kände honom särskilt bra, men paret bjöd oss i alla fall på kaffe och kaka varje gång vi var där. Ingen lyx i inredningen och inga prylar eller flotta bilar! Elmehagen har en del att lära av honom!

Den andre VD:n jag känner än idag, heter Fred Gustavsson, och han jobbade som högste chef för ett stort amerikanskt infrastrikturföretags Nordenavdelning på 70 och 80-talet. Han var en mellanlänk mellan Bofors-VD:n och Christer Elmehagen. Han hade en bra lön, någonstans runt 40 tusen i månaden, och han var en av de allra första att skaffa mobiltelefon i bilen, när den kom på 70-talet. Det var överdängarlyx då! Men han hade inget pensionsavtal på mångmiljonbelopp. Han är arbetslös sedan åtskilliga år, och har snart levt upp sina pengar idag, och han har några år kvar till pension. Det är inte så att han var inkompetent, tvärtom, han är kompetent i allt han tar sig för än idag, han får bara inget jobb! Han var en self made man. Nu begär jag inte av Christer Elmehagen att han ska behöva hanka sig fram på småpengar innan och när han går i pension, det är just därför som jag kan tänka mig ett fortfarande saftigt pensionsavtal på 20 big big ones. Fast när det börjar glida upp emot 60 miljoner, då skulle i alla fall jag dra i tyglarna, om jag var Urban Bäckström och Svenskt Näringslivs övriga representanter! Men dessa tycks snegla på sin egen framtid, och då kan man ju inte gå ut och kritisera en kollegas för höga pensionsavtal, kan man? Det är så moralen förfaller!

Så har då Svenskt Näringsliv reagerat, läste jag här. http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2776485 Det visar på att det fortfarande finns någon slags vett och sans i svenskt näringsliv, när de nu kräver en del av pengarna tillbaka! Undrar om de går på min linje, och medger 20 miljoner i pension till Elmehagen? Lustigt att reaktionen kom precis när jag själv reagerade, det är inte första gången i sådana här sammanhang, utan andra.

Roger Klang, Lund den 18/4/2009

Det ovanstående var ett brev som gick till LO, AMF Pension, Christer Elmhagen och Svenskt Näringsliv från mig i april i år, det gick också in på bloggen. Hade jag bestämt då så hade förändringar ägt rum när det var en brännande fråga i Sverige, som ni säkert kan utläsa av tyngden i brevet. Nu uttalar sig Reinfeldt skyndsamt igår på Rapport, innan det kommer till allmänhetens kännedom att initiativet om hårdare tag i själva verket kommer från G 20 länderna, och han lägger en tyngd bakom orden som i själva verket inte är hans egen, allt för att få det att framstå som om han är en genuin statsman som av egen styrka samlat de stora elefanterna till ett möte i Bryssel den 17 september. http://playrapport.se/#/video/1679363 Blindstyret Anders Borg hinner inte riktigt före nyheten nästa dag från G 20 mötet. http://playrapport.se/#/video/1679634 Jag ångrar att jag inte skickade ovanstående brev till regeringen den gången också, men jag vågar sätta mina testiklar på att det inte hade gjort någon skillnad, för de hade inte gjort ett dugg åt saken då, det är först när Europa och världen har rutit som de får eld i baken. (Allt agerande kommer utifrån, inget agerande kommer ifrån dem själva, förutom skattesänkningarna och arbetslinjen då.) Vilken samling oduglingar och dödskallar regeringen är fullproppad med (inte alla borgare, men de flesta)! De är definitivt inte dödskallar för att de är högermän eller för hårda i nyporna, men jag börjar allvarligt tappa hoppet för dessa pajasar i regeringen och tror att dödskallemolnet som drogs av nyckelpigan (jag) i själva verket i allra högsta grad handlar om regeringen. Däremot så tror jag att de flesta socialdemokrater går scott free, inte för att de är vänster, utan för att de är beredda att kavla upp ärmarna och skita ner sig på socialdemokraters vis. I och med att borgarna är sådana ynkryggade (medvetet valt av ren bekvämlighet i en del fall) dödskallar så tror jag också att det är dem som betalar priset för vad som händer i Sverige med deras tysta medgivande, och därmed att de förlorar sina kvinnor, fruar och döttrar, vuxna som barn, till européerna. Och detsamma gäller för deras söner. Jag menar, de är ju nöjda som det är med att jag är den som får gå utan idag, ”thats none of their concern”, inte sant. Jag har försökt att varna dem gång på gång, men de har inte velat lyssna. Gud kommer att straffa dem!

Roger Klang, Lund den 5/9/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: