Hem > Brott och straff, Inrikespolitik, Sjukvårdspolitik > Det är ju inte så att papperslösa är kriminella människor – inte i mina ögon i alla fall.

Det är ju inte så att papperslösa är kriminella människor – inte i mina ögon i alla fall.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3070711 ”Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet vill ge papperslösa och gömda rätt till samma vård som alla andra. Men Moderaterna håller emot, med argumentet att de som inte ens har rätt att vara i Sverige inte heller ska ha några andra rättigheter.” SR, Ekot

Det är ju inte så att papperslösa är kriminella människor – inte i mina ögon i alla fall. Moderatledningens argument i regeringen är inte valitt. Om ni istället hade sagt att; vi vill inte ha obegränsad fri vård för papperslösa därför att det skulle kunna starta en våg av socialt turistande sjukvårdshungrande massor, så hade ni haft ett OK argument. Att ta till argumentet ”lag och ordning” är helt fel sammanhang! Man ska inte bunta ihop papperslösa med kriminella. Papperslösa är oftast vanliga människor som söker ett bättre liv, eller ett liv överhuvudtaget – sitt eget.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3072128 ”Stämman drev igenom förslaget att den som har ett arbete i Sverige, men inte har tillstånd att vara här, ska slippa återvända till sitt hemland för att söka tillstånd.

Men migrationsminister Tobias Billström ser stora faror i att strunta i de domstolsbeslut som alltså redan har sagt att personen i fråga ska lämna Sverige.

– Om en domstol finner någon skyldig till mord är det okej att strunta i det och säga att man inte tänker avtjäna sitt straff? Stämmodelegater, antingen tror vi på rättsstaten och står upp för den i alla lägen, och då kräver vi också av människor att de har sina papper i ordning, sa Billström på stämman.” SR, Ekot

Tobias Billström: För det första står inte en papperslös flykting inför skranket i detta ögonblick, men även om han/hon hade gjort det så har han/hon rätt till vård så länge som vi har det system vi har idag. Brottslingar har också rätt till vård. (Men jag ser inte papperslösa som brottslingar utan det är en jämförelse med andra gruppers rättigheter i samhället.) Om den papperslöses tillflykt, genom polisiära källor blir avslöjad så ska man naturligtvis skicka hem honom, men det är inte detta som förslaget handlar om för det är inte i första hand en juridisk fråga även om förslaget kräver en lagändring. Förslaget hamnar under socialdepartementet.

Roger Klang, Lund den 3/9/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: