Hem > Israel-Palestina, Utrikespolitik > Israel – Svensk journalism – och Statsmannaegenskaper

Israel – Svensk journalism – och Statsmannaegenskaper

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3050035 ”Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kräver att Sveriges regering fördömer artikeln i Aftonbladet om påstådd israelisk organhandel. Enligt nyhetsbyrån AP vill Netanyahu att Sveriges regering ska – inte be om ursäkt – men fördöma artikeln.” Citat; SR, Ekot.

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3050231 ”Varje svensk journalist kommer att prövas noggrant och det kan ta upp till 90 dagar att få ett presskort, säger den israeliska regeringens chef för presskontakter, Daniel Seaman på telefon till Ekot.
Han berättar att två svenska journalister på Aftonbladet är de första som stoppats och det skedde i dag.
Normalt tar det bara en halvtimme att få sitt presskort här i Jerusalem. Man går till regeringens presskontor, visar sitt pass och ett rekommendationsbrev. Men från och med nu kommer varje svensk journalist att kontrolleras, enligt Seaman.
– Vi kommer att se vad han eller hon har skrivit tidigare om Israel[…]

Reaktionen är ett svar på Aftonbladets artikel i måndags, i vilken palestinier påstod att anhöriga till dem, som dödats av israelisk militär, blivit bestulna på organ. Men åtgärderna mot svenska journalister är också en reaktion på att svenska regeringen vägrat att fördöma innehållet i artikeln, säger Roei Lachmanovich, rådgivare till Israels inrikesminister Eli Yishai från det ultraortodoxa partiet Shas.
Om inte den svenska regeringen ändrar sig kan sanktionerna mot svenska journalister komma att trappas upp, säger Lachmanovich till Ekot.
Det handlar då om att dra tillbaka visum eller pressackrediteringar för journalister som redan arbetar i Israel. Om så sker skulle Dagens Nyheter, Sveriges Radio, TT, Expressen, Sveriges Television och ett antal frilansjournalister kunna drabbas.” Citat; SR, Ekot.

Israelerna framstår som lite halsstarriga här, men OK, de har rätten att agera som de vill i sitt eget land så länge som det inte angriper riktig folkrätt, och journalister är inte ett folk, de är en yrkeskår. Carl Bildt eller statsministern kan dock hur som helst inte fördöma någon tidning, utan att begå grundlagsbrott, enligt Fredrik Reinfeldt. Jag hoppas att israelerna förstår att inte stänga ute all press från Sverige, vi har ju Svenska Dagbladet vilken har en genomgående positiv syn på Israel, med undantag från Bitte Hammargren, journalist på SvD som profilerar sig med Palestinasjal på bild i tidningen. Jag tror att hon har jobbat på TT och/eller SR. Olyckligtvis så är det oftast hon som får täcka upp Palestina/Israel-nyheterna i SvD. Men så länge som hon jobbar på SvD så håller hon igen med flosklerna i alla fall. Men SvD:s  ledarsida har en genomgående positiv syn på mellanösterns pärla (demokratin Israel). Förvisso finns det två andra demokratier i mellanöstern och den tillhörande delen av Asien – Irak och Afghanistan. Det glömmer man oftast när man talar om Israel som mellanösterns enda riktiga demokrati! De som gör det kan inte se med blida ögon på vad våra svenska soldater gjort i Afghanistan för att införa allmänna val för det afghanska folket.
Om Israel tillåter svenska journalister som är bra i fortsättningen, kanske kunde vi då få en mer balanserad Israel/Palestinarapportering i Sverige för en gångs skull? Men man vet aldrig med israelerna, de kan som sagt vara halsstarriga och förbjuda hela högen, även om det skulle vara kontraproduktivt för dem själva!

Roger Klang, Lund den 24/8/2009

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: